Cum arată o casă modernă construită din 80 de tone de paie. Încălzim 170 mp cu doar 80 lei/lună

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 29.01.2024 - 14:24
Cum arată o casă modernă construită din 80 de tone de paie Foto: Facebook/ Mutat la țară

Cum arată o casă modernă construită din 80 de tone de paie. Tot mai mulți români aleg să se mute la țară. Lasă orașele pentru a locui aproape de natură, departe de zgomot și poluare. O familie din Odorheiu Secuiesc spune că și-a construit casa din paie.

SHARE
Cum arată o casă modernă construită din 80 de tone de paie. Încălzim 170 mp cu doar 5 metri cubi pe an, spune proprietarul. Cum un metru cub de lemn este 200 de lei, rezultă o factură medie de 80 de lei pe lună.
 
Românii își doresc tot mai mult să trăiască în locuri nepoluate. Mulți renunță la viața de oraș pentru o casă la țară, fie ea și mai mică. 
 
O femeie a povestit cum familia ei a reușit să construiască o casă modernă din paie. Clădirea are o eficiență energetică foarte mare. 

Cum arată o casă modernă construită din 80 de tone de paie. Încălzim 170 mp cu numai 5 mc de lemn/an

O femeie din Odorheiu Secuiesc a povestit pe un grup dedicat celor care trăiesc la țară, cum și-a construit familia ei o casă ”cu propriile mâini, din 80 de tone de paie”. Rezultatul este spectaculos și casa are o eficiență energetică ridicată.
 
 

”Locuim de 6 ani într-o casă construită din baloți mari de paie, unic în împrejurime. Partenerul meu a studiat timp de 2 ani tehnologia construirii din baloți de paie. Cu propriile mâini, din 80 de tone de paie și cu ajutorul rudelor, prietenilor, casa a fost construită timp de un an și jumătate.

Cel mai mare miracol în zilele de astāzi cred că este economia de energie a casei. Încălzim 170 de metri pātrați cu numai 5 metri cubi de lemn pe an. Înălțimea interioară este de 3 metri, iar pereții din baloți de paie au grosimea de 1 metru și 40 de centimetri.

Încălzim toată casa cu soba monumentală din centrul livingului, în timpul iernii soarele de jos strălucește până la peretele comun. Totuși, vara, soarele înalt nu intră din cauza umbririi. Sistemul de apă caldă este încorporat în sobā.

Din luna aprilie pânā în noiembrie, apa caldă este făcută de panouri solare.
Nu este făcut nimic din plastic, nu este nici gresie.

Interiorul casei păstreazā valori, tot mobilierul casei, lămpile sunt făcute din lemn vechi, sau mobilier reînnoit”, a explicat femeia pe grupul Mutat la țară.

Citește și: După 17 ani de muncit în Anglia, un român vrea să se întoarcă în țară, în satul bunicilor

Postarea a avut sute de comentarii. Oamenii au reacționat pozitiv și unii și-au amintit că au copilărit la bunici în astfel de case. 

”Daaaaa, mult hulitul "chirpici" din care strămoșii își construiau casele era de zeci de ori mai bun decât "cavourile" astea din beton sau bolțari. În plus, casa, dacă rămânea părăsită, intra pur și simplu în pământ. Felicitări, sunteți un exemplu!”, a scris un utilizator.

Alt internaut este de părere că eficiența energetică ridicată ar trebui să stea la baza construcției locuințelor noi din prezent. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te