Acuzații grave: Copiii din centrele de plasament, „exterminați chimic”

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 22.03.2019 - 20:46
Sursa foto: Newsweek Romania

Centrul de Resurse Juridice, ONG care luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități, îi cere ministrului Sănătății, Sorina Pintea, să ia măsuri față de sedarea copiilor din sistemul de protecție, pe care îl acuză de „exterminarea chimică” a copiilor.

SHARE

Potrivit datelor comunicate de Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului, la solicitarea CRJ, aproape 6.000 de copii din sistemul de protecție au primit medicamente neuroleptice, iar un sfert dintre ei au fost internați într-un spital de psihiatrie cel puțin o dată, în ultimul an.

CRJ acuză că personalul din centrele de plasament folosesc medicamentele ca „substitut al nevoii de afecțiune a copiilor”. 

„Medicii pedopsihiatri au prescris medicaţie psihotropă în cote alarmante copiilor din sistemul de protecţie specială şi, de cele mai multe ori, la cererea îngrijitorilor acestora şi nu a reprezentantului lor legal. Astfel, datele puse la dispoziţie de ANPDCA, la cererea CRJ, ne indică un număr de aproximativ 6.000 de beneficiari ai sistemului de protecţie specială cărora le-au fost administrate neuroleptice, din totalul de 9.000 diagnosticaţi în anul 2018. De asemenea, aproape un sfert dintre ei au fost internaţi într-un spital de psihiatrie din România în acelaşi an. Aproape 400 au fost internaţi de mai mult de trei ori la psihiatrie în acelaşi an, iar dintre aceştia, 150 au fost spitalizaţi pentru mai mult de o lună. Cifrele acestea, dar şi rapoartele publicate de CRJ în ultimii 16 ani, ne indică faptul că medicaţia este utilizată pentru a controla stările şi comportamentul copiilor şi mai puţin pentru a trata sănătatea lor mintală. Cu alte cuvinte, medicația psihiatrică este folosită ca substitut al nevoii de afecțiune a copiilor din sistemul de protecție specială, dar și ca metodă de pedeapsă a acestora”, a arătat CRJ, într-o scrisoare deschisă, trimisă ministrului Sănătății, dar și șefei Guvernului, premierul Viorica Dăncilă, Autorității pentru Protecția Copilului, Colegiului Medicilor, Colegiului Asistenților Sociali.

Sursa: CRJ, date via ANPDCA 

Recent, jurnalista Paula Herlo a arătat, într-o investigație difuzată de ProTv, că mii de copii din sistemul de protecție sunt sedați, din cauză că nu există personal suficient care să aibă grijă de ei. 

Și Newsweek România a arătat, într-o serie de articole despre sistemul de protecție, „Uciși prin grija statului”, cum sute de copii au murit în centrele de plasament, mulți dintre ei ajungând chiar să se sinucidă, pentru că se simțeau neiubiți. 

Citește și: Uciși din grija statului. 362 de copii au murit în grija statului, în cinci ani

Uciși din grija statului. Statistica deceselor, dosită de autorități

Poveștile copiilor abandonați a doua oară

Sursa: CRJ, date via ANPDCA 

Sursa: CRJ, date via ANPDCA 

Centrul de Resurse Juridice a mai atras atenția, în scrisoarea deschisă adresată autorităților, și că există o discrepanță majoră între cifrele pe care le raportează direcțiile pentru protecția copilului și spitalele de psihiatrie privind numărul copiilor din sistemul de protecție care sunt internați în spital. Astfel, în Botoșani, DGASPC a raportat 159 de copii internați la psihiatrie, în vreme ce spitalul a comunicat CRJ că are internați 77 de copii.

CRJ a mai amintit și că Ministerul Sănătății, care a acordat ONG-ului o autorizație pentru a putea efectua vizite de monitorizare în centrele unde sunt internate copii și adulți cu dizabilități, i-a retras dreptul o săptămână mai târziu.

Mai multe despre interzicerea accesului ONG-urilor în centrele de protecție puteți citi aici:

CRJ: Vizitele de monitorizare în centrele pentru persoanele cu dizabilități, sub semnul întrebării

Senatorul Chisăliță (PSD): În țara asta, nu conduc ONG-urile

Consiliul de Monitorizare, o palmă peste obrazul oamenilor cu dizabilități

Până la ora difuzării acestei știri, Ministerul Sănătății nu a răspuns solicitării Newsweek România pentru a comunica un punct de vedere privind tratamentele pe care le urmează copiii din sistemul de protecție, dar și privind retragerea autoritzației de monitorizare pentru CRJ. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te