În afara deceselor cauzate de diferite afecțiuni, lista e îngroșată de copii care au murit cu zile.
Adolescenți care aleg sinuciderea, măcinați de tristețea că nu pot avea viața visată lângă părinți, iar în centre nu-și găsesc niciun sprijin. Minori sfâșiați de dorul de casă, care fug de sub privirile supraveghetorilor, sfârșind în accidente îngrozitoare. Povești teribile în fața cărora statul român ridică din umeri.
Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții recunoaște că nu ține nici măcar evidența acestor morți, iar cauzele care duc la decesul minorilor nu interesează pe nimeni. Soluțiile se rezumă la bani investiți în hrană, în îmbrăcăminte, în medicație, în modernizarea caselor de copii, în salariile celor care ar trebui să aibă grijă de acești minori. Rămâne, însă, nerezolvată cea mai mare problemă din sistem: cine are grijă de sufletele acestor copii care ajung să privească moartea, de cele mai multe ori, ca pe o salvare.
În fruntea clasamentului național se află județul Neamț, cu 21 de copii morți în ultimii cinci ani. Newsweek România a mers pe urmele acestor cazuri. Suferințe greu de imaginat, sărăcie, disperare, vieți sfărâmate de la vârste fragede. În fața lor se vede atât de limpede impotența unui întreg sistem de stat în care se investesc milioane și milioane de euro.
CITEȘTE UN DOSAR DESPRE O REALITATE DURĂ DIN ROMÂNIA, DAR IGNORATĂ DE OPINIA PUBLICĂ
Uciși din grija statului. În urma lui Vasile, 11 ani, a rămas doar fotografie ștearsă
Uciși din grija statului. Melek putea fi salvată: „Mamă, eu m-am săturat de absolut tot!“
Uciși din grija statului. Statistica deceselor, dosită de autorități
Uciși din grija statului. De ce fug copiii din centrele de plasament
Uciși din grija statului. Tristețe mascată de cântec, la școala specială
Uciși din grija statului. Dialog halucinant cu șeful unei instituții fantomă