Creșterea pensiilor militare, suspendată. Un document esențial a fost depus la Avocatul Poporului

DE Alex Darvari | Actualizat: 18.11.2024 - 15:22
Creșterea pensie militară, suspendată. Un document esențial a fost depus la Avocatul Poporului - Foto: Freepik
Creșterea pensie militară, suspendată. Un document esențial a fost depus la Avocatul Poporului - Foto: Freepik

Creșterea pensie militară, suspendate. Un document esențial a fost depus la Avocatul Poporului. Avicatul Poporului a decis să conteste creștea pensiilor militare

SHARE

Pensiile militare ar fi trebuit să crească potrivit unui proiect de lege care a trecut prin Parlament. Reamintim că pensiile militare NU au crescut la 1 septembrie deoarece NU au fost recalculate. 

Citește și: De ce poștașii aduc pensia în decembrie cu o mică întârziere? Pe card banii intră într-o singură zi

Singurul lucru care s-a făcut în ceea ce privește pensiile militare a fost creșterea pragului de impozitare de la 2.000 de lei la 3.000 de lei.

Creșterea pensilor militare, suspendată. Un document esențial a fost depus la Avocatul Poporului

Recalcularea pensiilor militare se face astfel:

Citește și: Sprijin pentru pensionarii cu pensie mică. Bugetul este de 370.000.000 lei. Ce beneficii sunt?

"Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29 şi 30 (pentru pensiile de serviciu - n.r.) şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, (...) astfel: potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi a drepturilor băneşti, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, şi valorificate în ultima decizie de pensie, ale căror drepturi au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi", prevede actul normativ adoptat.

Citește și: OFICIAL Acești pensionari vor avea PENSIE RECALCULATĂ după o nouă formulă. Ce bani iau în plus?

Guvernul se opune creșterii pensiilor militare

Newsweek a scris zilele trecute că guvernul nu este de acord cu creșterea pensiilor militarilor pentru că NU are bani. 

Guvernul a dat un punct de vedere în care spune că proiectul NU poate fi implementat în 90 de zile, că e nevoie de o recalculare a peste 80.000 de pensii și că nu prea sunt bani. Documentul este mai jos de la pagina 18


„Astfel, impactul lunar generat de actualizarea soldei de grad este estimat la aproximativ 130 milioane lei, iar cel generat de actualizarea soldei de funcţie la aproximativ 240 milioane lei, ceea ce duce la un impact bugetar lunar total de aproximativ 370 milioane lei.  Propunerea legislativă, în lipsa unei metodologii menționate în cuprinsul acesteia, estimarea realizată se bazează pe o variantă proprie de calcul”, se arată în documentul.

Citește și: Guvernul refuză creșterea de pensie pentru militari. Nu mai putem face altă recalculare DOCUMENT

Avocatul Poporului a contestat creșterea

În aceeași direcția, Avocatul Poporului a decis să conteste creșterea de pensie militară invocând o serie de proceduri. Avocatul Poporului a susținut că, în opinia sa, legea de creștere a pensiilor miliatre e neconstituțională.

Astfel, la Curtea Constituțională a fost înaintat un document care să anuleze cererea înaintată de Avocatul Poporului.

”Partidul Naţional Liberal, prin grupurile sale parlamentare, a înregistrat astăzi la Curtea Constituţională un memoriu, un amicus curiae, în sprijinul pensionarilor militari, în sensul în care demontăm prin acest document toate argumentele aduse de Avocatul Poporului, argumente pe care le considerăm neîntemeiate pentru că în mod evident nu au o justificare nici în Constituţie şi nici în lege. 

Am venit prin acest memoriu să arătăm foarte clar că invocarea faptului că nu a fost depusă o fişă financiară nu reprezintă un argument care să conducă la declararea acestei legi ca fiind neconstituţională, din foarte multe motive, printre care acela că această fişă financiară a fost solicitată, dar ea nu poate fi un impediment în adoptarea unei reglementări legale, atâta vreme cât guvernul a spus clar că nu susţine această lege”, a declarat, luni, Gabriel Andronache.

Niciun motiv de neconstituționalitate

”Nici acest argument nu poate fi invocat ca motiv de neconstituţionalitate din aceeaşi cauză vorbim despre o normă care este determinată, se referă la o categorie determinată de persoane şi totodată se aplică pe o perioadă determinată de timp, situaţie în care argumentul Avocatului Poporului nu se susţine. Am demontat practic toate elementele invocate în sesizarea de neconstituţionalitate a Avocatului Poporului şi noi suntem optimişti că judecătorii Curţii Constituţionale vor respinge această sesizare, urmând ca legea să devină o reglementare promulgabilă la dispoziţia preşedintelui României”, a mai declarat liderul deputaţilor PNL.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te