Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi în timp real prezența la vot
6.860.735 Votanți în România
38,10 %
573.933 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Cine sunt cei 90.000 de pensionari care au ieșit în stradă? Pensia le-a fost „tăiată” de Paște

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 10.05.2024 - 14:53
Cine sunt cei 90.000 de pensionari care vor ieși în stradă? Pensia le-a fost „tăiată” de Paște Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Cine sunt cei 90.000 de pensionari care vor ieși în stradă? Pensia le-a fost „tăiată” de Paște Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Cine sunt cei 90.000 de pensionari care vor ieși în stradă? Este vorba de pensionarii militari. Într-un gest de sfidare sau rea voință, pensionarii militari nu au primit pensia înainte de Paște așa cum a fost cazul pentru aproape 5.000.000 de pensionari.

SHARE

Pensionarii militari au protestat la Bucureşti. Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) a anunţat că se alătură protestului.

Citește și: Care e pensia minimă în România și câți pensionari o primesc? În Norvegia e de 8 ori mai mare

Au fost ignorați 

Pensionarii militari sunt singura categorie de pensionari care nu a primit pensia în avans de Paște sunt foștii militari. Acest lucru a stârnit revoltă în rândul lor.

Pensiile militare sunt o categorie despre care nu s-a vorbit foarte mult în ultimii ani, însă cei care au fost în slujba țării spun că există nenumărate inechități.

”În ultima perioadă, nemulţumirile justificate ale pensionarilor militari s-au accentuat, iar asociaţiile şi organizaţiile cadrelor militare în rezervă şi în retragere, reunite sub egida Forumului Structurilor Asociative din SAOPSN, au iniţiat demersuri pentru organizarea unui protest de stradă, prin care să atragă atenţia public factorilor politici decidenţi asupra tergiversării discriminării legislative referitoare la regimul juridic al pensiilor militare de stat (reglementate prin Legea nr. 223/2015, cu modificările ulterioare)”, a transmis Sindicatul Național al Polițiștilor și al Personalului Contractual, printr-un comunicat de presă.

Cine sunt cei 90.000 de pensionari care vor ieși în stradă? Pensia le-a fost „tăiată” de Paște

Citește și: Cine sunt românii care nu primesc pensie sau indemnizații înainte de Paște? Care sunt motivele?

Newsweek a scris că o categorie de pensionari - și anume pensionarii militari, dar și persoanele care iau indemnizații de handicap nu au primit pensia anticipat, înainte de Paște. 

Efortul nu ar fi fost mare de la buget. Indemnizația pentru handicap de gradul I este de 600 lei. În schimb, pensia medie brută pentru vechime completă aflată în plata casei de pensii a MApN este de aproximativ 3.500 lei. Aproape 60% din numărul total de pensionari militari au pensiile sub această valoare medie.

Doar 6% dintre pensionarii militari au pensii cuprinse între 7.000 și 10.000 de lei și aproximativ 2,6% depășesc pragul de 10.000 de lei lunar (în marea lor majoritate, foști magistrați militari sau foști aviatori).

Citește și: Cine sunt pensionarii care nu iau bani în plus la pensie până în 2030? Ce au muncit ? Câteva exemple

În acest context poate fi înțeleasă supărarea pensionarilor militari.

Acuzații aduse ministrului

Preşedintele FSANP, Cosmin Dorobanţu, îl acuză pe ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvar, pe care îl cataloghează ”ca fiind iresponsabil şi inconştient, deoarece nu depune niciun fel de diligenţă pentru rezolvarea problemelor reale ale militarilor activi şi/sau rezervişti, situaţie alarmantă care face ca mii de militari să demisioneze anual, întrucât armata nu mai este un domeniu atractiv”. 

”Pentru repararea acestei discriminări, SNPPC s-a adresat oficial Comisiilor pentru apărare ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, în luna aprilie a.c., solicitând adoptarea unui amendament legislativ pentru completarea şi modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin care gradul militar / profesional al cadrelor în rezervă şi în retragere să fie actualizat permanent, în raport cu cuantumul cadrelor militare şi poliţiştilor în activitate (nu am susţinut din start amendamentul care făcea referire la actualizarea gradului rezerviştilor prin modificarea Statului cadrelor militare, pentru că acesta nu întrunea condiţiile de principiu privind legalitatea şi constituţionalitatea unei astfel de abordări a situaţiei în cauză)”, se mai arată în documentul citat.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te