Cine sunt cei 1.000.000 de români care primesc 800 de lei de la stat? Condiția impusă de guvern

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 05.01.2025 - 16:28
Cine sunt cei 1.000.000 de români care primesc 800 de lei de la stat? Condiția impusă de guvern - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Cine sunt cei 1.000.000 de români care primesc 800 de lei de la stat? Condiția impusă de guvern - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Aproximativ 1.000.000 de români ar trebui să primească 800 de lei de la stat. Aceștia trebuie să îndeplinească unele condiții prevăzute în Ordonanța Trenuleț.

SHARE

Ordonanța Trenuleț taie din voucherele de vacanță ale bugetarilor. Până acum acestea valorau 1.600 de lei. Însă guvernul a decis să le acorde 800 de lei, dacă îndeplinesc unele condiții. 

Este vorba despre bugetari care până acum primeau vouchere de vacanță pentru a le folosi în pentru cazarea la unitățile turistice din România. 

Cine sunt cei 1.000.000 de români care primesc 800 de lei de la stat? Condiția impusă de guvern

Aproximativ 1.300.000 de bugetari avea România în 2024, conform unor statistici, însă este puțin probabil ca toți să îndeplienască condițiile impuse de guvern pentru acordarea voucherelor. Cel mai probabil, ar fi vorba despre 1.000.000  de angajați în instituțiile și autoritățile publice. 

”În ceea ce priveşte voucherele de vacanţă, instituţiile publice le pot acorda în cuantum de 800 lei, în perioada 1 ianuarie 2025-31 decembrie 2025, personalului ale cărui salarii de bază nete din luna anterioară acordării acestora sunt de până la 8.000 de lei.

Voucherele de vacanţă emise în cursul anului 2025 se utilizează pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea pachetelor de servicii turistice achiziţionate, respectiv 800 de lei pentru achiziţionarea de pachete de servicii turistice în valoare de cel puţin 1.600 lei”, se arată în Ordonața Trenuleț

Și angajările la stat sunt supendate. Conform Ordonanței rescpetive,  în 2025, numărul maxim de posturi care se finanţează din fonduri publice, pentru instituţiile şi autorităţile publice, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, se stabileşte de către ordonatorii de credite astfel încât să se asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială acordate în condiţiile legii, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin buget.

„Dacă în cursul exerciţiului bugetar intervin evenimente care conduc la majorarea cheltuielilor de personal aprobate prin buget, ordonatorii de credite dispun măsurile necesare în vederea încadrării în bugetul aprobat, în condiţiile legii, recurgând dar fără a se limita la măsurile prevăzute la art. 18 alin. (5) şi (6) din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", subliniază sursa citată.

Ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante se suspendă începând cu 1 ianuarie 2025, cu excepţia posturilor unice vacante (acel post ale cărui atribuţii, prin conţinutul şi natura lor, sau responsabilităţi stabilite nu se regăsesc într-o altă componentă organizatorică, ori un post dintre posturile aflate în compartimentele în care există numai posturi vacante).

Citește și: OUG austerității: Se taie bonusuri, sporuri, bani mai puțini în concediu medical. Concedieri masive

Prevederile nu se aplică posturilor a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, concursului de admitere în rezidenţiat, unităţilor sanitare cu paturi pentru ocuparea posturilor de medici, precum şi posturilor vacante aferente proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile şi plătite din fonduri europene pentru care sunt încheiate contracte de finanţare.

Prin excepţie, ordonatorii principali de credite, în cazuri temeinic justificate, pot aproba ocuparea unui procent de maximum 15% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, numai în condiţiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget, la nivel de ordonator principal de credite, pe fiecare sursă de finanţare în parte.

Citește și: Ordonanța austerității. Creșterile de pensie, de salariu și indemnizația pentru pensionari, anulate

Pentru posturile pentru care s-a demarat procedura de scoatere la concurs anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se pot continua procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la data publicării anunţului.

Prin derogare de la prevederile legale, funcţiile publice de conducere pot fi exercitate cu caracter temporar, fără obligativitatea organizării unor concursuri, cu notificarea prealabilă a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici cu 5 zile înainte de dispunerea măsurii.

De asemeena, au mai fost luate decizii radicale cum ar fi înggețarea pensiilor și salariilor. 

Citește și: Pensii, salarii, sporuri, angajări, alocații, făcute praf de „Ordonanța Trenuleț”. DOCUMENT FINAL

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te