Centrul Filia: Doar 12 spitale publice mai fac avorturi la cerere, în perioada stării de urgență

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 22.04.2020 - 12:58
Protest al activistelor din România. FOTO: Inquam Photos / Adriana Neagoe

Numai 12 din 122 de spitale publice din toată țara mai fac avorturi la cerere, atrage atenția asociația Filia, care luptă pentru drepturile femeilor.

SHARE

Lista celor 12 spitale care fac întreruperi de sarcină la cerere sunt, conform Filia: 

Spitalul Orășenesc Găești

Spitalul Orășenesc Huedin

Spitalul Orășenesc Sf. Ștefan Rovinari

Spitalul Orășenesc Vălenii de Munte

Spitalul Clinic Militar de Urgență Dr. Iacob Czihac Iași

Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc

Spitalul Municipal Toplița

Spitalul Municipal de Urgență Moinești

Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg. Mureș

Spitalul Orășenesc Negrești Oaș

Spitalul Municipal Lupeni

Spitalul Municipal Motru

„În ultimele săptămâni am citit despre cum, în urma unui ordin militar, avortul la cerere a devenit și mai inaccesibil.
Săptămâna trecută am sunat la 112 spitale publice din România și am aflat că doar 12 dintre ele se mai fac avorturi la cerere. Niciunul dintre acestea nu este în București. Am făcut lista celor 12 spitale pentru a putea fi accesibilă pentru cele dintre noi care au nevoie de această intervenție medicală în perioada următoare. Pandemia a îngreunat viețile femeilor. Acum discutăm despre îngrădirea dreptului de a alege. Și nu se întâmplă doar în România. Cerem Ministerului Sănătății să rezolve această situație și să le redea dreptul femeilor de a alege”, scriu activistele.

Ministrul Sănătății spunea că nimeni nu va obliga femeile să nască fără voia lor 

Ordinul la care fac referire activistele este Ordinul Comandantului Acțiunii nr. 74553/07.04.2020, semnat de Raed Afarat, care stipulează că „pe toată durata stării de urgență, se suspendă internările pentru intervenții chirurgicale, alte tratamente și investigații medicale care nu reprezintă urgență și pot fi reprogramate, din toate unitățile sanitare cu paturi, publice și provate, precu și consultațiileși tratamentele care pot fi reprogramate sau sunt rogramabile, în toate structurile ambuatorii, atât publice, cît și private”. 

Pe de altă parte, Grupul de Comunicare Strategică a publicat, în 8 aprilie, o clarificare potrivit căreia „nu se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de
specialitate, ci se suspendă doar acele activități medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii și care pot fi reprogramate”, iar această situație „nu se aplică femeilor însărcinate, care necesită controale obligatorii, și nici pacienților cu afecțiuni oncologice cronice, care trebuie să se prezinte, periodic, pentru monitorizare, investigații sau tratament, nici activităților legate de vaccinarea obligatorie a copiilor”. 

Atunci, și ministrul Nelu Tătaru a declarat, pentru Libertatea, că „noi ne angajăm să respectăm dreptul femeilor, nimeni nu le va obliga să nască fără voia lor și va fi analizată fiecare situație de la caz la caz”. 

Suspendarea avorturilor la cerere nu e o situație nouă 

Pe de altă parte, amintim că, și înainte să fie instituită starea de urgență, erau spitale care refuzau să facă întreruperi de sarcină la cerere. 

Astfel, în vara anului trecut, erau 51 de spitale care nu făceau această procedură medicală, potrivit unei cercetări realizate de Filia și de Centrul Euroregional de Inițiative Publice. În 51 de spitale de stat din 27 de județe și București nu se efectuau deloc întreruperi de sarcină la cerere, iar în alte 36 de spitale de stat, din 19 județe, nu se făceau avorturi la cerere în perioada sărbătorilor religioase. În 40 de spitale din 24 de județe se efectuau avorturi în orice perioadă.

Citește mai multe aici: DEZBATERE Bătălia pe avort. În 51 de spitale de stat nu se mai efectuează avort 

Atunci, șeful Colegiului Medicilor, doctorul Gheorghe Borcean, declara, pentru Newsweek România, că nu există o sancțiune pentru doctorii care refuză să facă avorturi la cerere pentru că „medicina nu este la cerere“, iar „a face un avort înseamnă a lua o viață“.  Medicul a mai spus și că, deși întreruperea de sarcină este un gest medical, „profanează profund spiritul medicinei“. 

Și Ministerul Sănătății explica atunci, similar, într-un răspuns pentru Newsweek România, că „refuzul acordării se regăsește la articolul 34 din Codul de Deontologie Medicală al Colegiului Medicilor“. 

Avortul la cerere nu este o procedură medicală decontată de Casa Națională de Sănătate, femeile plătind între 100 și 650 de lei. Sunt obligatorii întreruperile de sarcină care pun în pericol viața femeii, acestea fiind gratuite. 

Probleme cu avortul la cerere au fost și în perioada organizării referendumului Coaliției pentru Familie, atunci mai multe spitale județene refuzând să facă întreruperi de sarcină la cerere, invocând motive religioase. 

Citește și: Avortul. O nouă epocă pentru Decretul ceaușist 770? 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te