Cele trei proiecte de parteneriat civil, undă verde în Comisia pentru egalitate de șanse

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 10.12.2019 - 19:05
Protest al comunității gay, la un an de la invalidarea referendumului CpF, organizat de MozaiQ. Sursa foto: Inquam Photos - Octav Ganea

Cele trei proiecte de parteneriat civil depuse în Parlament au primit, marți, aviz favorabil în Comisia pentru egalitate de șanse din Camera Deputaților, în contextul Zilei Drepturilor Omului. În Senat, două proiecte au primit aviz negativ, iar al treilea a trecut tacit.

SHARE

Romania a fost data deja in judecata la CEDO de 20 de cupluri de acelasi sex, care cer o forma de protectie din partea statului. 

Anunțul privind avizarea pozitivă a celor trei proiecte a fost făcut de deputata Cristina Iurișniți (USR), președinta Comisiei pentru egalitate de șanse, pe contul ei de Facebook.  

Două din cele trei proiecte – cel depus de aleși din toate partidele, în colaborare cu Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și cel depus de doi parlamentari ALDE – au primit deja aviz negativ în Senat.

Cel de-al treilea proiect, al deputatei PSD Diana Tușa, puternic contestat de societatea civilă și depus în Parlament de PSD când risca excluderea din Partidul Socialiștilor Europeni, a fost singurul care a trecut de Senat, tacit.

Proiectele se află în faze diferite de avizare, iar votul final va fi dat în plenul Camerei Deputaților.

Ce conțin cele trei proiecte 

Primul proiect, depus de parlamentari din toate partidele și elaborat în colaborare cu Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), este cel pe care îl susține și societatea civilă. Acesta a fost avizat negativ la Senat după ce parlamentarii PSD au votat împotrivă, cei mai vocali critici ai săi fiind Șerban Nicolae și Titus Corlățean, cei care s-au poziționat, de altfel, în favoarea referendumului Coaliției pentru Familie. Puteți citi AICI proiectul.

Un al doilea proiect, asemănător, a fost depus de deputatul ALDE Andrei Gerea și de senatorul ALDE Ion Popa. Puteți citi AICI proiectul.

Legea parteneriatului civil se adresează atât persoanelor heterosexuale care nu vor să se căsătorească, cât și persoanelor de același sex, care vor putea avea protecție din partea legii. Legea va conține elemente care se referă la accesul la servicii, regimul impozitelor și taxelor, accesul la sănătate, moștenirea, bunurile comune. În lege, va fi specificat că familiile formate din persoane de același sex nu vor putea adopta copii. Parteneriatul civil ar urma să se încheie la notar (proiectul depus de parlamentari din toate partidele) sau la starea civilă (proiect ALDE). Parteneriatul va putea fi întrerupt printr-o notificare la notar, iar împărțirea bunurilor va fi făcută de comun acord și, dacă nu există înțelegere, partenerii vor rezolva situația prin proces.

Citește și: PSD îngroapă legea parteneriatului civil. Șerban Nicolae: Nu răspunde nici unei nevoi sociale

Cel de-al treilea proiect, al pesedistei Diana Tușa, îi trimite pe partenerii din uniunea consensuală la notar pentru orice decizie.

Asociația Accept, care apără drepturile persoanelor LGBT, a catalogat propunerea legislativă drept „degradantă”, pentru că „nu le oferă cuplurilor posibilitatea de a se înregistra sub nicio formă în faţa statului român. În schimb, trimite cuplul la notar de multiple ori, pe banii proprii, pentru tot felul de convenţii private care nu vor rezista dacă sunt atacate în instanță de rude sau creditori, protejaţi de Codul civil”. Puteți citi proiectul AICI.

Citește și: Acuzație: PSD mimează că este pro-gay ca să scape de excluderea din PES. Explicațiile CNCD

20 de cupluri LGBT au dat în judecată România la CEDO

Anul trecut, Curtea Constituțională a recunoscut viața de familie și pentru cuplurile formate din persoane de același sex, după o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care s-a pronunțat pe cazul unui român căsătorit cu un american (cazul Adrian Coman-Clai Hamilton).

Citește mai multe despre cazul Coman-Hamilton:

UPDATE Curtea de Justiție a UE recunoaște dreptul de reședință pentru soțul gay al unui român

Decizie istorică: CCR recunoaște viața de familie în cazul românului gay căsătorit cu un american

Totodată, și pe fondul invalidării referendumului pentru modificarea definiției familiei în Constituție – CpF voia ca în Constituție să scrie că familia se întemeiază prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie – a fost depus proiectul de lege pentru reglementarea parteneriatului civil – cel susținut de aleși din toate partidele.

Cu toate acestea, la mai bine de un an distanță, legea parteneriatului civil este în continuare în comisii la Parlament. Din acest motiv, până în prezent, 20 de cupluri de același sex din București, Brașov, Cluj și Timișoara au dat în judecată România la CEDO, reclamând că statul român nu le oferă nici un fel de protecție juridică familiilor lor, potrivit datelor Accept, comunicate Newsweek România.

Newsweek România a prezentat povestea unuia dintre cele 20 de cupluri care au dat în judecată România la CEDO (în octombrie erau 13 cupluri). „Nu există nimic în Constituție care să ne ajute să ne putem întemeia o familie din punct de vedere legal. Nu putem beneficia de condițiile de trai de care beneficiază o familie «normal㻓, spunea cuplul, care a decis să meargă la CEDO, pentru că vrea să aibă un copil și pentru că, în momentul de față, statul nu le-ar recunoaște amândurora calitatea de părinte. 

Citește și: Un an de la referendumul vrajbei 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te