Cele mai bune țări din lume unde să ieși la pensie. România nici nu e pe listă

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 23.10.2023 - 18:08
În unele țări pensionarii o duc mai bine ca în altele Foto: Pixabay.com - rol ilustrativ

Sunt oameni pe planetă care nu doar visează la o pensie bună care să le asigure p bătrânețe linistită ci chiar au parte de așa ceva. Un raport făcut de un institut de cercetare arată care este cea mai bună țară pentru a ieși la pensie.

SHARE

Planurile de pensionare mult așteptate ar putea include călătoria în țări îndepărtate, alegerea de noi hobby-uri, petrecerea timpului cu familia - și adesea speranța că banii și sprijinul cu lucruri precum asigurarea de sănătate nu vor fi o îngrijorare constantă.

Dar de prea multe ori oamenii la vârsta de pensionare nu au suficienți bani pentru a se întreține, cu atât mai puțin să-și îndeplinească dorințele de bătrânețe. 

Cele mai bune țări din lume unde să ieși la pensie. România nici nu e pe listă

Preocupările economice continue, cum ar fi criza costului vieții, inflația mai mare și ratele dobânzilor nu fac decât să se adauge la aceasta.

Preocupările suplimentare fac un lucru și mai important: sistemele de venituri din pensie.

Acestea arată semnificativ diferit în țările din întreaga lume, variind de la abia prevederi pentru pensionari până la a fi extrem de eficiente și minuțioase - ceea ce este ideal pentru pensionari.

Olanda a obținut cel mai mare scor într-un clasament recent, urmată de Islanda, Danemarca și Israel. Ei au unele dintre cele mai puternice sisteme de pensionare, potrivit indicelui global de pensii al Institutului Mercer CFA pentru 2023, care a fost publicat recent.

Cele mai bine cotate sisteme de pensii din acest an  - Foto: mercer.com

Toți au „un sistem de venituri de la pensie de primă clasă și robust, care oferă beneficii bune, este durabil și are un nivel ridicat de integritate”, a constatat cercetarea și a obținut un „A” în sistemul de notare.

Trecând sub o serie de alte economii majore, SUA au obținut un „C+”, plasându-le pe locul 22 pe listă.

Țări precum Kazahstan, Columbia, Franța și Spania au primit aceeași notă. 

Citește și: Cât vor primi românii în plus la pensie din 1 ianuarie 2024. Cea mai mare creștere de după Revoluție

Există „câteva caracteristici bune” în sistemele lor de pensionare, dar și „riscuri majore” și „deficiențe” care le-ar putea afecta eficacitatea și sustenabilitatea pe termen lung, dacă nu sunt abordate, se arată în cercetare.

Unele sugestii de îmbunătățire pentru sistemul american făcute în raport includ introducerea de restricții suplimentare pentru a împiedica oamenii să își acceseze fondurile de pensii înainte de pensionare și creșterea pensiei minime pentru pensionarii cu venituri mici.

„Introducerea unei cerințe ca o parte din prestația de pensie să fie luată ca un flux de venit”, este o alta, precum și îmbunătățiri ale modului în care beneficiile joacă în pensionare.

Pe ce se bazează analiza 

Analiza se bazează pe peste 50 de factori, de la sprijinul și beneficiile guvernamentale la creșterea economică locală la reglementare și comunicare. Prin urmare, este abordată și luată în considerare o mare varietate de preocupări, inclusiv dacă pensionarii sunt bine sprijiniți și îngrijiți și dacă sistemele în cauză sunt construite (și așteptate) să reziste.

Evaluare generală pentru fiecare sistem de pensii - Foto: mercer.com

Un total de 47 de sisteme diferite de pensionare au fost evaluate în raport. Toate funcționează în circumstanțe și contexte diferite, iar unele date pot fi dificil de comparat, notează raportul, astfel încât sistemele cu scoruri puțin diferite sunt adesea aproape la fel de bune între ele.

Citește și: Pensiile vor fi mărite pentru milioane de români. Se dau mulți bani în plus. Calculele, făcute

Marea Britanie ocupă locul 10 în lume înaintea SUA cu un „B” – ceea ce înseamnă că sistemul este bine configurat, dar există loc de îmbunătățiri – alături de Canada, Noua Zeelandă și Germania.

Multe destinații de pensionare de vis, cum ar fi Mexic, Indonezia și Africa de Sud, nu se încadrează în SUA cu nota „C”, fiind urmate doar de țările cu valoare D Thailanda, Turcia, India, Filipine și Argentina.

Sistemele de pensionare din acesta din urmă au „deficiențe majore”, se arată în raport. Retragerea acolo ar putea, prin urmare, să nu fie atât de visă pe cât se imagina se arată într-un comentariu al cnbc.com după citirea raportului.

Sistemul de pensii în România

În Româniă, pensionarii sunt o categorie vulnerabilă de persoane. Cei cu pensia minimiă primesc doar câteva sute de euro lunar, de cele mai multe ori insuficient pentru asigurarea unui trai decent. 

Pensiile românilor ar urma să crească de la 1 ianuarie 2024. Punctul de pensie ar urma să crească la 2.081 de lei, o creștere cu 16,5%. La această creștere s-a ajuns, în principal, urmare a creșterii inflației. Astfel, potrivit legii, pensiile cresc anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.

Citește și: Pensiile vor fi mărite pentru milioane de români. Se dau mulți bani în plus. Calculele, făcute

Punctul de pensie ar urma să crească de la 1.785 la 2.081 de lei. Potrivit statisticilor de la Casa Națională de Pensii, este cea mai mare creștere a punctului de pensie de la un an la altul. Cum a crescut punctul de pensie an de an, AICI

Între 2022 și 2023, punctul de pensie a crescut cu 200 de lei, iar între 2021 și 2022 cu 140 de lei.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te