Cei mai norocoși români iau 43% la pensie după calculare și indexare. Cine sunt cei care le primesc

DE Alex Darvari | Actualizat: 27.10.2023 - 21:30
Cei mai norocoși români iau 43% la pensie după calculare și indexare - Foto: Freepik

Cei mai norocoși români iau 43% la pensie după calculare și indexare. Se știe cine sunt o parte dintre cei care le primesc, potrivit Casei de Pensii. Procentele s-au schimbat, după anunțul intempestiv al premierului Ciolacu privind indexarea cu 13%. Am refăcut calculele.

SHARE

Cei mai norocoși români iau 43% la pensie după calculare și indexare. Cei care le primesc sunt născuți în anumiți ani și trebuie să iasă la pensie la o anumită vârstă.

Calculele le-am refăcut după anunțul intempestiv al premierului Marcel Ciolacu. 

Cei mai norocoși români iau 43% la pensie după calculare și indexare

”Avem legea cu inflaţia. Anul trecut s-a făcut o excepţie, pentru că, dacă s-ar fi pus inflaţia, cum e legea, cu un an înapoi decât anul respectiv, oamenii ar fi pierdut foarte mult şi am avut cea mai mare inflaţie 14,5 media şi a fost acea discuţie. Anul acesta avem inflaţia cea mai mare în acel an, la fel, este inflaţie medie de 13,5.

Cei mai norocoși români iau 43% la pensie după calculare și indexare. Cine sunt cei care le primesc

De la 1 ianuarie toată lumea primeşte la fel. Inechităţile se vor repara prin noua lege a pensiilor, e cu totul altceva”, a spus premierul, întrebat dacă pensiile vor creşte de la 1 ianuarie anul viitor.

”La 1 ianuarie toate pensiile se măresc cu 13,5, indicele de inflaţie, ăsta este un lucru clar”, a mai spus premierul, potrivit News.ro.

Anunțul este ciudat pentru că legea spune astflel: Indexarea ar trebui să se facă cu rata inflației, plus creşterea reală (la nivel de 50%) a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent.

Iar adunate, nu ies deloc 13% cât a anunațt premierul. Inflația a fost de 8,8% în septembrie, iar pe final de an se va duce, probabil, în 7% sau chiar mai jos. Inflația este în scădere cu 0.5% față de august. Nici măcar acum un an inflația nu era de 13%, ci mai jos la 12%.

Ciolacu a ignorat indexarea cu creşterea reală (la nivel de 50%) a câştigului salarial mediu brut, realizat pe anul precedent, cum prevede legea. Această indexare ar fi fost de 1 - 1,5%. Creșterea reală va fi, probabil 2-3%.

E greu de spus de unde a venit premierul cu indexarea de 13% care nu iese după niciun calcul.

Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor?

Recalcularea pensiilor este singura care poate anula inechitățile. O creștere de 13,5% pentru toată lumea doar le va accentua. Newsweek România a refăcut calculele după fiecare nouă ieșire a unui ministru, indiferent că a fost ministrul muncii, al finanțelor sau premierul.

Declarația de mai sus a premierului contrazice o alta a sa mai veche. Ministrul de finanțe, Marcel Boloș, a vorbit de o creștere a pensiilor de 14% la toată lumea. Ciolacu l-a atenționat, în urmă cu o lună, că greșește și că vor fi creșteri diferențiate.

A fi sau nu diferențiat

„Este o lege în vigoare în care pensiile se indexează cu inflația din anul trecut. Am făcut o excepție anul trecut pentru că a fost o inflație mare raportată la inflația cu un an anterior...

Îmi doresc, ca și anul trecut, ca pensiile să se mărească diferențiat, la unii cu poate 30%, la unii cu 5%, la unii cu 10%, în funcție de venit. Îmi mențin această abordare. Nu trebuie să anunțe domnul ministru. Sunt lucruri normale”, a declarat pe 13 septembrie, premierul Marcel Ciolacu.

Zilele trecute, Marcel Ciolacu a renunțat la creșterea diferențiată a pensiilor și a anunțat o creștere de 13% pentru toți pensionarii.

Citește și: Ciolacu îl corectează pe Boloș care a anunțat creșterea pensiilor cu 14%. Procentul va fi mai mic

Poate Ciolacu a avut o scăpare și s-a referit, atunci când a vorbit de mărirea diferențiată a pensiilor, la recalcularea acestora.

30% în plus la recalculare

Reprezentanții Casei de Pensii au prezentat exemple de creșteri de pensii de 30%, dar și de scăderi de pensii cu 10% la recalculare, după cum se vede din tabelele de mai jos.

Recalcularea pensiilor a fost explicată de reprezentanți ai Casei de Pensii la Antena 3.

Ei au prezentat tabele în care creșterile la recalculare erau de maxim 30%, după cum se vede din cele 2 tabele. Dacă adăugăm și indexarea de 13% anunțată de Ciolacu, cel puțin românii din aceste două tabele vor avea creșteri de pensii între 33 și 43% la pensie. Cele două tabele sunt cu titlu de exemplu.

Vestea bună este că noua indexare anunțată de Ciolacu (13%) va face ca, după calculare și indexare, toate pensiile să crească. După cum se vede mai jos, există persoane care pierd și 10% la recalculare. Indexarea de 13% va compensa această scădere.

Astfel, după ultimele anunțuri ale oficialilor, creșterile de pensii după recalculare și indexare ar fi cuprinse între 2% și 43%.

Dar, în ceea ce privește pensiile trebuie să ne luăm rezerve. În fiecare săptămână, chiar zi, aflăm noi modalități de calcul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te