Ce oraș din România are cea mai scumpă apă de la robinet? Prețul e dublu față de alte localități

DE Alin Crișan | Actualizat: 17.01.2024 - 21:14
Ce oraș din România are cea mai scumpă apă de la robinet? Prețul e dublu față de alte localități - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Apa potabilă a devenit aproape un lux pentru locuitorii unui oraș din România. Un metru cub a ajuns să coste peste 10 lei.

SHARE

Orașul din România unde oamenii plătesc cea mai scumpă apă de la robinet. 

Ce oraș din România are cea mai scumpă apă de la robinet? Prețul e dublu față de alte localități

Începând din ianuarie 2024, Buzău a devenit orașul din România în care cetățenii plătesc cea mai scumpă apă de la robinet.

De curând, Compania de Apă Buzău a actualizat tarifele percepute pe apa potabilă şi canalizare conform politicii tarifare asumate încă din 2019.

Așadar, locuitorii din Buzău vor avea de plăti de acum înainte peste 10 lei pe metru cub de apă.

Citește și: București, orașul avariilor. Peste 1.000 de blocuri, fără apă caldă și căldură. Unde se află?

În prezent, Compania de Apă S.A Buzău figurează cu cel mai mare preţ din ţară pentru apa potabilă produsă, transportată şi distribuită.

Buzoienii sunt nemulțumiți, dar trebuie să achite pentru metrul cub de apă potabilă 10,14 lei/metru cub.

Tarifele au crescut și pentru canalizare şi epurare: 7,02 lei/metru cub

În 2023, cea mai scumpă apă potabilă era la Brăila, 8,87 lei/mc. Județul era urmat de Galați – 8,30 lei/mc, Buzău – 8,23 lei/mc și Vaslui – 8,16 lei/mc.

"Topul preţurilor este într-o dinamică permanentă în sensul că la 1 ianuarie suntem noi pe primul loc, la 1 martie alţi colegi din ţară actualizează preţurile şi se pot poziţiona pe primul loc.

Citește și: De ce credem că apa este udă? Ce înseamnă „apa uscată” și la ce se folosește?

Noi suntem în penultimul an de strategie tarifară. Uniunea Europeană când ne-a dat nişte bani pentru investiţii ne-a obligat să venim cu o cofinanţare prin bancă.

Banca ne-a impus să majorăm preţurile în baza unei strategii 2020-2025. Totodată preţurile au fost ridicate şi de inflaţie.

Dacă aceste investiţii şi împrumuturi nu existau, global preţul ar fi trebuit sa fie mai mic cam cu 1,5 lei”, a declarat, pentru Agerpres, economistul Companiei de Apă Buzău, Dragomir Văsii.

Care este cea mai ieftină apă potabilă

Pe de altă parte, AQUATORONTAL SRL din Timiș oferă cele mai reduse tarife pentru apa potabilă, aproximativ 3,52 lei/metru cub, fără a include TVA. 

"În acest clasament, prețurile variază între 3 și 9 lei. Fiecare sistem are propriile condiții de exploatare; noi extragem apa din foraje și o distribuim de patru ori până ajunge la consumator.

În cazul Timișului și Sibiului, nu este nevoie de pompare, deoarece sistemul funcționează prin gravitație și nu necesită consum de energie electrică. În același timp, implementăm o serie de tratamente care implică costuri", a subliniat Dragomir Văsii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te