Porbabil indicele de corecție și beneficiile aduse de grupele de muncă sunt cele mai discutate chestiuni de către pensionari.
Citește și: Șeful Casei de Pensii lansează informații false. Care pensii NU se indexează în ianuarie? 2 exemple
Citește și: Ce bani îți aduc la pensia recalculată perioadele de creștere a copilului și grupele de muncă?
Citește și: Ce se întâmplă dacă nu primești decizia cu pensia recalculată până la 1 septembrie. Câți bani iei?
Citește și: S-a schimbat pragul de impozitare al pensiei. 1.500.000 pensionari iau 100 de lei în plus. De când?
Indicele de corecție a fost introdus în anul 2021 și mulți acuză faptul că cei care au ieșit la pensie după 2021 au avut un indice mai mare de corecție și o pensie mai mare.
Citește și: Ce bani iei în plus la recalcularea pensiei dacă ai vechime între 20 și 45 ani? Sumele, uriașe
Citește și: Care pensionari iau 240 lei în plus la pensie înainte de recalculare? Care sunt condițiile?
Ce indice de corecție îți aduce la recalculare o pensie cu 400 de lei mai mică? Cât pierzi la grupe?
Cei care au muncit în condiții grele, speciale sau în grupe de muncă acuză că ar trebui să primească puncte în plus la pensie și implict bani, dar asta NU se întâmplă. Care e adevărul?
Indicele de corecție a fost introdus în anul 2011. Înainte nu exista ala ceva. Evoluia indicelui de corecție este AICI.
Șeful Casei de Pensii Daniel Baciu spunea acum ceva timp că pensionarii care NU au avut indice de corecție sau care au avut un indice de corecție mic vor avea o creștere mai mare de pensie. Newsweek a probat acest lucru și vedeți asta din imaginea de mai jos.
Între doi pensionari cu aceleași puncte, există o diferență de pensie de 1.000 de lei doar pentru că au avut indici diferiți de corecție. Această diferență de pensia va dispărea la recalculare.
Exemplul pe larg și calculul este mai jos:
Citește și: RECALCULARE PENSIE Ce indice de corecție îți aduce 1.000 lei în plus? Cât e impozitul din septembrie
Ministrul muncii a dat un alt exemplu prin care noua lege a pensiilor repară inechitatea stabilită de indicele de corecție:
„Plecăm de la ideea, pentru a da exemplu, că avem un cuantum de 1.000 de lei. Avem indice de corecție 1,41. Asta înseamnă că acel pensionar care a ieșit după 2011 are o creștere a pensiei cu 410 lei mai mare decât cel care a ieșit înainte de 2011.
Pentru echitate în sistemul de pensii, noua formulă nu prevede indice de corecție, motiv pentru care acel beneficiu pentru care alți pensionari l-au avut și alții nu l-au avut, nu mai este în noua lege a pensiilor. Atunci, cei care au avut acel beneficiu rămân cu același cuantum în plată, astfel încât cei care nu l-au avut datorită recalculării să aibă o creștere a pensiei și să-i ajungă și pe ceilalți din urmă”, a afirmat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu la Digi24.
CONCLUZIE Legea pensiilor avantajează pe cei cu indice mic de corecție sau care NU au indice de corecție.
Drama grupelor de muncă
Newsweek România a scris, în repetate rânduri, că pensionarii care au muncit în grupe sau condiții grele sunt nedreptățiți. Majoritatea au puțini ani munciți, unii sub 25 și astfel NU primesc puncte bonus sau de stabilitate. Majoritatea lor NU iau bani în plus la recalculare cum se vede din exemplul de mai jos.
Pentru anii de grupe sau condiții grele NU se dau puncte suplimentare. Un an de „condiții grele” = orice alt an muncit în alte condiții.
Ministrul muncii a încercat să îndelucească acest aspect:
„Beneficiarii condițiilor speciale și deosebite de muncă în continuare vor avea atât reducere de vârstă cât și spor de grupă și majorare de punctaj”, a spus minsitrul muncii.
E adevărat că există spor de grupă dar numai pentru cei care ies la pensie după septembrie 2024.
CONCLUZIE: Pierderile pentru cei care au lucrat în grupe ori condiții speciale sunt date de faptul că NU sunt răsplătiți sumplimentar pentru munca FOARTE GREA depusă.
Formula pentru calcularea pensiilor:
VPR x Numărul total de puncte
VPR este valoarea punctului de referință, care va fi de 81 de lei, potrivit noii legi a pensiilor.
Număt total puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte necontributive (șomaj, armată facultate - 0,25 puncte/an)
Puncte stabilitate
- 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 - 30 de rămânere în muncă, inclusiv;
0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 - 35, inclusiv;
1 punct pentru ce depășește 35 a ni de muncă.