Procesul recalculării aduce schimbări importante pentru anumite categorii de pensionari. Cei mai avantajați vor fi românii care au mulți ani munciți pe venituri foarte mari sau foarte mici.
Citește și: Ce bani iei in plus la recalcularea pensiei dacă ai făcut armata, facultatea și ai avut copii?
Citește și: Cât costă să contești decizia cu pensia recalculată în instanță? Pensionarii trebuie să plătească
Citește și: Doar 30% din deciziile cu pensia recalculată au ajuns în unele județe. Cât mai așteptă pensionarii?
Citește și: 1.000.000 de pensionari vor pierde mulți bani la recalcularea pensiei. Când s-au pensionat?
Citește și: RECALCULARE Șeful Casei de Pensii dezinformează. Care pensionari s-au trezit cu pensia redusă?
Cele mai mari decalaje sunt în cazul persoanelor care au lucrat în anumite condiții și pentru care noua lege a pensiilor înseamnă tăieri considerabile de bani.
După data de 1 septembrie continuă procesul de recalculare a pensiilor până în 2025. În tot acest timp, pot fi aduse adeverințe de la locurile de muncă de unde unele persoane nu au beneficiat de vechime.
„Adeverințele se pot depune până la 31 august și, după această dată, diferența este că ceea cele depuse până la 31 august operează cu 1 septembrie.
Ce categorie de pensionari primesc pensii mai mici cu 25%. Li s-au tăiat câte 5 ani de muncă din pix
Avem termen după 1 septembrie să recalculăm aceste adeverințe sau cu luna următoare depunerii. Dacă va veni în decembrie anul acesta se va face recalcularea cu anul viitor”, a spus un reprezentant al Casei de Pensii.
Au fost sporuri care nu au fost cu caracter permanent din care se pot adăuga perioade la vechime. Cu toate acestea, reprezentanții Caselor de Pensii trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că în anumite condiții adeverințele pot scădea din valoarea pensiei.
Liderul Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură ”Silva”, Silviu Geană, explică faptul că sindicaliştii au cerut abrogarea articolului din noua legea a pensiilor prin care, spune el, peste 25.000 de salariaţi din domeniul silvic vor pierde substanţial la pensii, în jur de 25%.
”Dispare grupa I de muncă, care a fost transformată prin Legea 263 în condiţii speciale de muncă. Practic această Lege 360/2023, legea sistemului public de pensii, care intră în vigoare cu data de 1 septembrie abrogă posibilitatea de încadrare a activităţilor din silvicultură care beneficiau de condiţii speciale, fosta grupă I de muncă, şi sunt afectaţi, în momentul de faţă, peste 25.000 de silvicultori”, a declarat, sâmbătă, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură ”Silva”, Silviu Geană, la Antena 3.
El a precizat că lucrătorii silvici pierd un sfert din viitoarea pensie în condiţiile modificărilor legislative.
”Procentual se pierde undeva în jur de 25% la calculul pensiei şi se pierde un an la cinci ani lucraţi în condiţii speciale, pentru că prin articolul 168 din legea pensiilor se abrogă un articol din Statutul personalului silvic şi practic silvicultorii, după 1 septembrie, nu vor mai putea să fie încadraţi în condiţii speciale.
Mai mult, o inechitate uriaşă este faptul că statutul modificat al personalului silvic a intrat în vigoare în anul 2019, în luna decembrie. Acolo spune că la cinci ani lucraţi în condiţii speciale silvicultorul poate să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare cu un an.
Or, până la 1 septembrie nu se împlinesc măcar cinci ani, ca fiecare silvicultor să poată beneficia de reducerea vârstei de pensioare cu un an”, a adăugat liderul de sindicat.
Silviu Geană a precizat că reprezentanţii silvicultorilor au avut discuţii cu oficiali guvernamentali, inclusiv cu ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, pe acest subiect şi că ”se caută soluţii în momentul de faţă”.
”Noi am solicitat o prorogare a intrării în vigoare a articolului care ne afectează pe noi, pe silvicultori, dar din zona guvernamentală am înţeles că nu se poate face niciun fel de modificare la legea pensiilor, la legea 360 pentru că este un angajament asumat de Guvernul României în faţa Comisiei Europene şi timp de câţiva ani nu vor face niciun fel de modificare a legii pensiilor”, a mai afirmat reprezentantul federaţiei sindicale.
Citește și: Câte mii de lei costă adeverințele ce trebuie depuse pentru o pensie mare la recalculare?
Citește și: EXCLUSIV Adeverințele cu pensia recalculată vin abia pe 10 iulie. Câte pensii sunt deja recalculate?
Câți bani primești în funcție de anii munciți pe baza punctelor bonus?
A muncit 25 de ani - 0 puncte bonus.
A muncit 30 de ani - 5 X 0,5 = 2,5 puncte bonus X 81 lei = 202 lei
A muncit 35 de ani - 5X 0,5 + 5 X 0,75 lei = 6,25 puncte X 81 lei = 506 lei
A muncit 40 de ani - 5 X 0,5 + 5X0,75 + 5 X 1 = 11,25 puncte X 81 lei =911 lei.
MInistrul a arătat că se iau bani în plus și de către cei care au fost la facultate sau în armată.
Citește și: Ministrul Muncii, anunț important pentru pensionari. Cum se impozitează pensia de la 1 septembrie
Citește și: 3.000.000 de români își pun speranțe de pensie mai mare în Hidroelectrica. Cum se poate?
„Avem punctele necontributive, aceste puncte necontributive se dau pentru perioade necontributive. Ce înseamnă asta: pe deoparte, pentru a încuraja educația, pentru ca atunci când un român optează dacă să meargă la să aibă studii superioare, fie că vorbim de universitate făcută la zi, că vorbim de master, de doctorat, să nu renunțe fiindcă în acea perioadă nu ar contribui la bugetul asigurărilor sociale de stat.
Pentru asta dăm un punctaj suplimentar de 0,25 puncte pe an”, a spus ministrul.
Formula calcul recalculare
Formula = VPR x Numărul total de puncte
VPR = 81 de lei.
Număr puncte: puncte contributivitate + puncte stabilitate (BONUS) + puncte perioade asimilate.
Perioade asimilate: concediu maternal, armată facultate - 0,25 puncte / fiecare an.
Citește și: Pensie mai mare cu 1.900 de lei pentru un pensionar la recalculare. La ce vârstă a ieșit la pensie?
Puncte de stabilitate
0,5 puncte fiecare an de muncă între 25 și 30 de ani munciți
0,75 puncte pentru fiecare an de muncă între 30 și 35 de ani munciți.