De exemplu, motocicletele se conduc de către indivizi care, conform Codului Rutier, deţin un permis de conducere de categoria A.
Primul vehicul care nu necesită permis de conducere este bicicleta. Conform art. 70 din Codul Rutier, pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, persoana trebuie să aibă vârsta minimă de 14 ani. Art. 70:
(1) Pentru a conduce un moped pe drumurile publice, conducătorul acestuia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 16 ani.
(2) Pentru a conduce o bicicletă pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani.
Deși nu este necesar un permis, există anumite condiții de echipare obligatorii. Bicicletele trebuie să fie dotate cu mijloace de iluminare și cu dispozitive reflectorizante, fără de care este interzisă circulația lor pe timp de noapte.
Ce autovehicule poţi conduce fără permis şi de la ce vârstă?
Aceste cerințe sunt menite să asigure vizibilitatea și siguranța pe drumurile publice, reducând riscurile de accidente.
În plus, pentru bicicliştii cu vârsta sub 16 ani, purtarea căștii de protecție este obligatorie, atunci când tinerii merg cu bicicleta pe carosabil.
Această obligație subliniază importanța protecției, în cazul tinerilor, care sunt mai expuși riscurilor în trafic. Noi recomandăm oricum folosirea căştii, care este un element de protecţie suplimentar.
Citeşte şi: Ce spune Codul Rutier despre cine poate conduce cu permis de categorie B o rulotă sau o autorulotă
Şi pe urmă nu ştii niciodată când eşti obligat să nu mergi pe pista de biciclete şi, conform Codului Rutier, ai nevoie, la rigoare, să porţi casca de protecţie.
Un alt vehicul (şi nu autovehicul, după cum se observă lesne) care poate fi condus fără permis este trotineta electrică şi, implicit, trotineta.
Similar bicicletei, vârsta minimă pentru conducerea unei trotinete electrice este de 14 ani. Evident că, aşa cum se ştie, nimeni nu respectă această regulă.
Citeşte şi: VIDEO Nouă amendă de 600 lei pentru șoferi! Ce este „Regula fermoarului”, explică pilotul Titi Aur
De asemenea, utilizatorii de trotinete electrice trebuie să respecte aceleași reguli de echipare ca şi bicicliștii: trotinetele trebuind să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizante.
Aceste măsuri de siguranță sunt fundamentale, pentru a preveni accidentele, în condiții de vizibilitate redusă.
Regulile sunt valabile şi pentru trotinetele mecanice. Din punctul nostru de vedere, cele două tipuri de vehicule au roluri diferite şi trebuie abordate diferit, de către cei care le folosesc.
Citeşte şi: Codul Rutier, gata de o schimbare majoră. Proba teoretică ar putea fi eliminată pentru categoria B
Trotinetele mecanice sunt pentru cei care vor să facă sport. Deja, dacă ai mers cu una 5 kilometri, este o performanţă suficient de obositoare.
Trotinetele electrice sunt diferite: ele sunt pentru o deplasare rapidă în zone urbane aglomerate, pietonale. Iarăşi: din punctul nostru de vedere, pe cele electrice se merge greşit.
Poziţia corectă pe trotineta electrică este cea de pe cea mecanică: corpul trebuie să fie înclinat în faţă, la 45-75 de grade, pentru aerodinamicitate şi deopotrivă protecţie.
Ce autovehicule poţi conduce fără permis. Şanse mărite să faci accident
Un om care stă drept ca lumânarea pe un asemenea vehicul îşi măreşte pericolul la care se expune. Transportul pasagerilor pe trotinetele electrice este strict interzis, o măsură luată pentru a preveni accidentele cauzate de supraîncărcare și instabilitate.
Este un loc comun să vezi doi sau chiar trei tineri mergând pe aceeaşi trotinetă electrică. Ei îşi măresc şansele să facă un accident.
În cazul utilizatorilor sub 16 ani, casca de protecție este obligatorie, pentru a oferi o protecție suplimentară în cazul unui accident, şi la aceste vehicule.
Ce autovehicule poţi conduce fără permis. Atenţie la Codul Rutier!
O altă categorie reglementată de legislația actuală este reprezentată de mopede (a căror viteză maximă, constructiv, nu depășește 25 km/h).
moped (motoretă) - motociclu având o capacitate cilindrică de cel mult 50 cm3 şi o viteză maximă, prin construcţie, de cel mult 45 km/h; 1.2.2.1. moped uşor - moped având capacitatea cilindrică de cel mult 503 cm şi o viteză maximă care nu depăşeşte 25 km/h.
Spre deosebire de bicicletele și trotinetele electrice, conducerea unui moped necesită împlinirea vârstei de 16 ani. Deși nu este necesar un permis de conducere pentru mopede, condițiile de utilizare pe drumurile publice sunt mai stricte.
Echiparea corespunzătoare a mopedelor cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizante este obligatorie, la fel ca în cazul bicicletelor și trotinetelor electrice, pentru a asigura vizibilitatea pe drumurile publice.
Ce autovehicule poţi conduce fără permis. Ai nevoie de reflexe de şofer
Respectarea acestor cerințe este necesară pentru a circula în siguranță, mai ales pe timp de noapte.
Practic, noi nu recomandăm conducerea unui moped fără a fi urmat o şcoală de şoferi, chiar dacă legea permite acest lucru. Reflexele de mers în trafic se câştigă urmând şcoala de şoferi, altfel nu.
Plus că, dacă nu ştii să măsori distanţele în trafic şi dacă nu ţi-a fixat un instructor reflexele necesare pentru a conduce fie şi un cărucior de supermarket cu patru roţi şi motor, rişti să faci accident.
Ce autovehicule poţi conduce fără permis. Mai bine faci măcar sala
Iar un acident cu un moped poate fi pentru tine unul cu consecinţe mai grave decât cu o maşină, pentru că nu are nici un fel de protecţie la impact.
Pentru aceste vehicule nu este necesar un permis de conducere, dar respectarea legislației rutiere și a regulilor de circulație este obligatorie. Unde înveţi?
Dacă nu dai sala, după ce ai făcut cursuri de teoria circulaţiei şi nu ai învăţat să respecţi regulile de circulaţie, în spiritul şi litera Codului Rutier, eşti un caz.problemă în trafic, pentru toți participanții la trafic.
Femeie pe un moped roşu - Foto: Pexels/Anastasia Shuraeva
În lipsa unui permis de conducere, responsabilitatea respectării normelor devine cu atât mai importantă, întrucât siguranța pe drumurile publice depinde de comportamentul corect și preventiv al tuturor celor care utilizează aceste vehicule.
Prin urmare, legislația rutieră din România permite utilizarea bicicletelor, trotinetelor electrice și micilor autovehicule care sunt mopedele fără permis de conducere, însă impune o serie de condiții stricte, menite să asigure siguranța în trafic.
Lucrurile sunt mai complexe însă de atât. Conform Reglementărilor privind omologarea şi eliberarea cărţilor de identitate a vehiculelor rutiere, avem mai multe tipuri de vehicule uşoare, cu două, trei sau patru roţi, până în 550 kg.