Ce au obținut sindicaliștii din Sănătate la întâlnirea de la guvern. Rafila a fost la consultări

DE Vlad Alexandru | 30.05.2023 - 17:28
Sindicaliștii din Sănătate au fost la întâlnire cu premierul FOTO: Facebook/Sanitas

Sindicaliștii din Sănătate au fost la consultări cu premierul, președintele Camerei Deputaților și ministrul Alexandru Rafila. Li s-au făcut o serie de promisiuni, inclusiv deblocarea a 14.000 de posturi.

SHARE

Guvernul a anunţat concluziile discuţiilor cu sindicatul SANITAS de marți după-amiaza. În timp ce profesorii așteptau sprijinul președintelui, la Cotroceni, medicii primeau promisiuni pentru deblocare de posturi și măriri de salarii. 

Principalele priorităţi asupra cărora au fost agreate soluţii vizează deblocarea angajărilor din sistem, eliminarea inechităţilor şi noul sistem de salarizare.

Ce au obținut sindicaliștii din Sănătate după întâlnirea de la guvern

Guvernul a transmis că prin memorandum promovat de ministerul Sănătăţii, Guvernul va aproba deblocarea a 14.000 de posturi din sistemul medical, demers iniţiat deja la nivelul sistemului Educaţiei, ambele domenii reprezentând priorităţi ale Coaliţiei de Guvernare. 

Citește și: Klaus Iohannis ”a promis că se va implica”. Ce răspund profesorii VIDEO

De asemenea, vor fi alocate finanţările necesare pentru a completa plata voucherele de vacanţă pentru toţi angajaţii din sistem.

Executivul mai spune că din perspectiva noii legi a salarizării, vor fi refăcute ierarhizările de personal, pentru a elimina inechităţile şi a repoziţiona asistenţii medicali în viitoarea grilă. Reprezentanţii Guvernului au convenit să finalizeze negocierile pentru noul contract colectiv de muncă.

Executivul anunţă într-un comunicat oficial că prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii Uniunii Sindicale Sanitas, pentru a dialoga pe tema priorităţilor de finanţare din sistemul medical.
 
”Principalele priorităţi asupra cărora au fost agreate soluţii vizează deblocarea angajărilor din sistem, eliminarea inechităţilor şi noul sistem de salarizare.
 
 
Astfel, prin memorandum promovat de ministerul Sănătăţii, Guvernul va aproba deblocarea a 14.000 de posturi din sistemul medical, demers iniţiat deja la nivelul sistemului Educaţiei, ambele domenii reprezentând priorităţi ale Coaliţiei de Guvernare. Vor fi alocate finanţările necesare pentru a completa plata voucherele de vacanţă pentru toţi angajaţii din sistem”, afirmă Executivul, potrivit news.ro
 
Pentru acoperirea integrală a majorărilor salariale din sistemul medical, Guvernul va adopta actul normativ prin care se va majora prin aducerea la acelaşi nivel maxim a tuturor angajaţilor care se regăsesc în Anexa 2 la Legea 153/2017, inclusiv personalul din categoria asistenţei sociale, se mai arată în comunicat. 
 
Potrivit Executivului, ”din perspectiva noii legi a salarizării, vor fi refăcute ierarhizările de personal, pentru a elimina inechităţile şi a repoziţiona asistenţii medicali în viitoarea grilă.
 
Recunoaşterea rolului important al asistenţilor medicali în funcţionarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare. Pentru a asigura continuitatea activităţii în spitalele din reţeaua CFR  care urmează să fie transferate la autorităţile locale, va fi garantată menţinerea locurilor de muncă pentru personalul actual şi vor fi luate măsuri de creştere a calităţii serviciilor medicale”.
 
Reprezentanţii Guvernului au convenit să finalizeze negocierile pentru noul contract colectiv de muncă.
 
”În cadrul discuţiilor, a fost convenită necesitatea unei mai bune gestionări a situaţiei concediilor medicale. Dialogul va continua, pentru implementarea soluţiilor necesare pentru a îmbunătăţi situaţia serviciilor oferite de sistemul medical din România”, spune Guvernul.
 
La întâlnire au mai participat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu şi consilierul onorific al premierului, doctorul Nelu Tătaru.
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te