„Fetiţa este foarte bine, se vede de pe buze. S-a adaptat imediat. I s-au spus tot felul de prostii, că o taie pe burtică şi îi ia maţele şi o duce în America să le vândă. Fetiţa este bine", a spus avocatul familiei adoptatoare, Liviu Belulescu, citat de Mediafax.
Vineri seară, au fost difuzate la PS News imagini cu fetița mâncând și alături de mama adoptivă, îmbrăcată, însă, cu hainele în care a fost ridicată cu mascații din casa fostei familii de plasament. PS News a citat surse apropiate familiei, care ar fi declarat pentru ei că Sorina, copila de opt ani, este bine.
Pe de altă parte, soțul asistentei maternale, căreia i-a fost retras certificatul de asistent după ce a refuzat să colaboreze cu autoritățile pentru predarea fetiței către familia adoptoare, acuză că familia sa a fost terorizată de Protecția Copilului Mehedinți, care ar fi obligat-o pe femeie să semneze că refuză adopția Sorinei.
Tribunalul Mehedinți a atestat că familia de plasament a cerut să o adopte pe fetiță în termenul legal, însă Curtea de Apel Craiova a dat câștig de cauză familiei adoptatoare, originară din Craiova, care locuiește în Statele Unite ale Americii.
„Este o mafie la Protecţia Copilului Drobeta Turnu Severin. Au fost complici cu această familie din America. Din primele momente când au venit la noi în casă, ne-au scos afară ca să stea de vorbă cu familia. În fiecare lună am dat câte 100 de lei managerului de caz care răspundea de zona noastră. Am făcut plângere la DIICOT acum un an de zile. Dacă nu dădeam bani, mi se lua copilul”, a susținut bărbatul, Vasile Șărămăt, la Antena 3, fără a prezenta dovezi în acest sens.
Bărbatul a respins acuzațiile familiei adoptive, spunând că fetiței i s-a explicat că va fi adoptată de o familie din America și că nu i s-a spus că îi vor fi luate organele.
Premierul Viorica Dăncilă a cerut o anchetă în cazul fetiţei din Mehedinţi, „în condiţii de calm şi strictă respectare a legii”, precum şi consiliere psihologică pentru fetiţă. Ministrul Justiției, Ana Birchall, a cerut o anchetă pentru stabilirea modului în care a fost gestionat cazul fetiței, iar ministrul Muncii a susținut că va trimite Corpul de Control la Dolj și Mehedinți, pentru a lămuri situația.
Amintim că în derulare este și o anchetă a Parchetului General privind modul în care procuroarea de caz, Maria Pițurcă, a gestionat situația preluării copilului. Familia adoptatoare a depus o plângere penală pe numele familiei de plasament, pentru lipsire de libertate și aplicare de rele tratamente fetiței, după ce a refuzat să predea copilul, în baza deciziei definitive a instanței. Asistenta maternală nu mai avea certificatul din luna mai.
Amintim că, din 2013, fetița a fost refuzată de peste 100 de familii pentru adopție, pe motiv că este de etnie romă, potrivit autorităților, dar și că, în 2013, familia de plasament a vrut să adopte copilul, însă i s-a spus că nu îndeplinește condițiile materiale, potrivit avocatului familiei Șărămăt.
Precizăm și că indemnizația lunară pentru un copil aflat în asistență maternală se ridică la aproximativ 3.000 de lei pe lună.
Fetița, crescută în plasament la Baia de Aramă din 2012, a fost ridicată din casă cu mascații, vineri, în timp ce plângea și se împotrivea să fie luată.