Șoșoacă de Bihor: fostul deputat Mihai Lasca, dosar penal pentru informații false despre vaccin

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 21.12.2021 - 18:03
Lasca și așa-zisul brancardier. Sursă: Facebook
Lasca, amendă de 2.000 de lei pentru că nu a purtat mască. Pentru distribuirea de informații false, nici o amendă.

Deputatul Mihai Lasca este al doilea parlamentar provenit din Alianța pentru Unirea Românilor, după Diana Șoșoacă, care s-a ales cu dosar penal după ce a susținut, în spațiul public, că vaccinurile anti-COVID „paralizează” și că în spitale „oamenii sunt omorâți”.

SHARE

Procurorul Cristian Ardelean, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, s-a autosesizat în cazul numeroaselor filmări ale lui Lasca de pe Facebook și din spațiul public și a deschis un dosar penal penal privind comunicarea de informații false (art. 404 Cod Penal), trimițând sesizarea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. 

L-am contactat pe deputatul Lasca atât pe Whattsapp, cât și pe email, pentru un punct de vedere, fără să primim vreun răspuns până la publicarea acestui material. 

Pe plan local, Lasca este cunoscut pentru scandalurile cu interlopi în care a fost implicat, precum și pentru faptul că, în vara acestui an, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare pentru că a bătut un bărbat în trafic. 

Citește și: VIDEO Bătaia soțului fostei soții pentru care a fost condamnat ex- deputatul AUR, Mihai Lasca | Newsweek Romania

Acum două săptămâni, după ce Mihai Ioan Lasca s-a tot filmat în fața centrelor de vaccinare din Oradea hărțuind personalul medical, reproșându-le medicilor și asistentelor că „le spuneți cum mor și paralizează?” și a publicat pe contul său de Facebook un „interviu” cu un bărbat care a lucrat șase luni ca brancardier și care susține că secția ATI era goală și că oamenii sunt aduși la ATI pentru a fi omorâți, procurorul Cristian Ardelean, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, s-a autosesizat și a deschis un dosar penal penal privind comunicarea de informații false (art. 404 Cod Penal), trimițând sesizarea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Citește și: Nelu Tătaru: Accesul la muncă, doar pe baza certificatului verde. Va fi indiferent de incidență | Newsweek Romania

„E de datoria organelor de urmărire penală să se sesizeze din oficiu atunci când constată că sunt suspiciuni cu privire la săvârșirea unor fapte penale. Urmează ca parchetul competent să stabilească dacă sunt întrunite elementele constitutive ale vreunei infracțiuni în legătură cu postările de Facebook respective”, a declarat, pentru Newsweek România, procurorul Cristian Ardelean, membru al Asociației Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP). 

Articolul 404 Cod Penal prevede: „Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani”. 

AMASP a propus, în 2020, modificarea articolului penal 352, privind zădărnicirea combaterii bolilor, explicând atunci că „infracțiunea prevăzută la art. 352 este una de rezultat; altfel spus, sancționează doar acele situații unde se poate stabili, în mod cert și direct, că nerespectarea măsurilor impuse a condus la infectarea unei alte persoane”.  Propunerea AMASP a rămas fără răspuns, iar, recent, procurorul general Gabriela Scutea a anunțat că lucrează la o propunere de modificare a art. 352. 

Reamintim că și Diana Șoșoacă, senatoare ex-AUR, are un dosar penal  deschis în luna septembrie pentru zădărnicirea combaterii bolilor, după ce a blocat accesul într-un centru de vaccinare din comuna Răchiteni, județul Iași, care era în scenariul roșu din cauza numărului ridicat de infectări cu coronavirus. Ea a susținut că sătenii „sunt obligați să meargă cu botnițe pe străzi”, că „sunt vaccinați cu forța”, „este cea mai mare minciună a secolului” (că oamenii ar fi infectați cu COVID în comună, n.r.), „din pix este carantină”. 

Citește și: Medici de la SCJU Arad: Leziuni pulmonare grave la tineri cu Covid care s-au dus târziu la spital | Newsweek Romania

Lasca: „Boala inventată COVID care are scop precis ca oamenii să ajungă în număr cât mai mare la ATI, după care să decedeze”

Într-o primă descindere la centrul de vaccinare, în 1 octombrie, Lasca a susținut că acestea ar fi „centre de exterminare în masă", "naziste", unde oamenii sunt injectaţi conform unui „plan biblic de selecţie a oamenilor", că vaccinarea ar fi „un genocid", pentru care se folosesc „seruri experimentale destinate şobolanilor de laborator", care ar produce „peste 1.600 de reacţii adverse (decese, paralizii, hemipareze, diabet, orbire, pericardite, AVC etc)", dar şi că în spitale „se produc atrocităţi", nota publicația locală Ebihoreanul. Lasca nu a primit într-o lună de hărțuire decât două amenzi pentru nepurtarea măștii în spațiul public. 

La ultima sa „campanie de informare” la centrele de vaccinare, deputatul ex-AUR le-a împărțit oamenilor care voiau să facă vaccinul formulare cu care să meargă la muncă și să își pună angajatorii să declare că ei i-au obligat să se vaccineze. 

Citește și: Deputaţii nevaccinaţi anti-COVID din Letonia nu mai au voie să voteze și să participe la ședințe | Newsweek Romania

 

Pe Facebook, constant publică „mărturii” de la persoane care îi povestesc, la telefon, cum, după vaccinare, li s-au lipit umerii de bare de fier (confirmând o teorie a conspirației extrem de cunoscută, cum că vaccinurile ar conține grafen, ceea ce, de altfel, este fals, după cum explică agenția France Presse aici), cum cunoscuți ai lor au ajuns la ATI unde „au fost intubați cu forța” și medicii „vor să-i omoare”. 

În 29 octombrie, deputatul Lasca a publicat pe Facebook „un interviu” cu Cristian Cernat, care a fost angajat timp de șase luni la Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu ca brancardier. În acest interviu, Lasca a susținut că „saloanele ATI erau goale”, testele PCR sunt „falsificate”, testarea PCR este „o înșelătorie”, „nu are nici o legătură cu boala imaginară, boala inventată COVID, pandemia artificială care are scop precis ca oamenii să ajungă în număr cât mai mare la ATI, după care să decedeze”. 

Citește și: CNCD: Dreptul la viață privată și cel la muncă pot fi limitate în pandemie, pentru protejarea vieții | Newsweek Romania

Bărbatul care s-a prezentat ca brancardier a susținut, la rândul său: „cum ai intrat pe ușă, se dă verdictul” (de COVID, n.r.), „spitalele nu iau decizii după capul lor, totul vine de sus”, „persoanele care ajung în spital automat se presupune că au această boală inventată, care erau mai îndrăzneți îi lăsa cu tratament acasă, dar erau amenințați că oricum vor ajunge înapoi”, dar și că „mulți se plângeau în spital și se plâng și acum că le ard plămânii. Le dădeau oxigen la maxim pacienților, că noi, brancardierii, reglam oxigenul, la indicația medicilor. Și le dădeam 15 litri de oxigen pe minut, ceea ce este enorm. Îmi spuneau pacienții că îi ustură, că nu au aer, că se simt amețiți, că nu au vlagă. De câteva ori le-am redus eu presiunea oxigenului. Erau oameni de 80-90 de ani care își dădeau masca de oxigen jos, pentru că le făcea rău.” 

Clipul lui Lasca a fost distribuit de 28.000 de ori. 

Spitalul Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu a explicat, într-un comunicat de presă, că „degradarea bruscă a stării generale a pacienților despre care se susține că ar fi cauzată de un supradozaj al oxigenului este în fapt un element specific al evoluției fulminante ai acestei infecții”, iar brancardierul „nu avea contact cu pacientul, nu putea staționa în zona roșie unde este administrat oxigenul pacienților, având strict atribuții de a transporta pacientul de la camera de gardă până la intrarea în secția medicală”. 

Citește și: Conspirații românești despre vaccinuri: Nu ne dă apă caldă, ca să răcim și să ne treacă la COVID | Newsweek Romania

 

Teoriile conspirației prind glas pe Facebook-ul lui Lasca: bărbatul căruia i se lipește metalul de locul injecției și femeia al cărei prieten e intubat cu forța pentru a fi omorât 

În 2 noiembrie, deputatul Lasca susține că prezintă „mărturia cutremurătoare a unei persoane injectate cu prima doză de ser experimental anti-covid și care paralizează periodic”. 

Din nou, oamenilor li se prezintă un telefon la care ar vorbi un român din Spania care „a fost injectat anti-COVID cu 400 de persoane” și a spus că s-a simțit rău și că „a paralizat”, dar doar timp de trei zile. Acesta susține că i-a paralizat mâna stângă, apoi mâna dreaptă și picioarele și că „a rămas invalid în scaun cu rotile”, dar doar cele trei zile, apoi „m-am recuperat”. 

După o lună, bărbatul susține că s-a dus la cumpărături și că „m-am atins cu mâna de o bară de fier, și mi s-a lipit de metal, de locul de la vaccin, mi se lipesc metale de umăr”. Lasca, ascultându-l, spune: (vaccinul, n.r.) „conține oxid de grafen, care e cel mai conductor, de acolo există acea magnetizare cu metalele”. 

Mihai Lasca tocmai prezintă una dintre cele mai cunoscute teorii ale conspirației, cum că vaccinul ar conține grafen. În realitate, nici unul dintre vaccinurile anti-COVID-19 omologate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ale căror compoziţii chimice sunt publice, nu conţine grafen sau oxid de grafen, arată AFP

Într-un alt clip, postat de deputat pe Facebook în 3 noiembrie, este prezentată la telefon o femeie care spune că are un prieten care a ajuns la spital după un accident de motocicletă și care spune că „a fost intubat fără voia lui, fără acordul familiei”, că „se vede de la o poștă că e în neregulă” și că în spital vor „să îl omoare”. 

Lasca a comentat aici că „Cei care ajung la ATI presimt că li se înscenează moartea”, a comentat și Lasca. 

De la tribuna Parlamentului, mesajul lui Lasca este „Opriți șantajul românilor cu serurile experimentale!”, iar, printr-o întrebare adresată premierului demis Florin Cîțu, din 13 octombrie, i-a cerut acestuia, printre altele, să îi pună la dispoziție „studiul științific prin care să se demonstreze concret că vaccinul împotriva Sars-CoV-2 este singura cale și posibilitate de imunizare a populației, imunitatea naturală fiind un concept utopic”. 

Condamnat definitiv pentru bătaie. Cunoscut printre interlopi ca „Francezu'”

Mihai Lasca a fost condamnat definitiv în iunie 2021 la doi ani de închisoare cu suspendare și 120 de zile de muncă în folosul comunității, după ce, în 2019, a bătut un șofer în trafic. Imaginile cu bătaia aplicată de Lasca bărbatului se găsește aici și a fost folosită în proces ca probă. 

Citește și: Der Spiegel: România, de la campioana vaccinării anti-COVID, la cea mai mare rată de decese din lume | Newsweek Romania

Lasca a fost exclus din AUR după condamnare, fiind acuzat, de conducerea Alianței pentru Unirea Românilor, că „a omis să prezinte conducerii partidului faptul că este urmărit penal pentru organizare de grup infracțional și este condamnat penal pentru vătămare corporală. Trecut său de natură infracțională și comportamentul nesincer în raport cu colegii de partid îl fac pe domnul Lasca să fie incompatibil cu principiile și valorile AUR. Începând cu data prezentei decizii, domnia sa își va exercita mandatul de deputat în afara grupului AUR”, conform unui comunicat al formațiunii. 

Mihai loan Lasca este administratorul unei firme de pază și protecție în Oradea, SC Grande Guard Legion, care i-a adus 18.000 de lei în 2020, conform declarației de avere din iunie 2021, publicată pe site-ul Senatului. În 2019, pe numele lui Lasca a fost emis și un ordin de protecție, obținut de fosta sa parteneră împotriva actualului deputat. 

Citește și: De ce s-a prăbușit vaccinarea anti-COVID? Aleșii conspiraționiști și cei ce fentează legea, decisivi | Newsweek Romania

Presa din Oradea mai scrie și că Lasca a fost implicat încă din 2012-2013 în scandaluri cu interlopi locali, fiind cunoscut atunci ca „Francezu”, „un fost șmenar”. 

Lasca a susținut că „eu sunt simpatizat al partidului AUR, sunt solidar cu abuzurile prin care a trecut George Simion, acum se încearcă defăimarea partidului prin intermediul meu”, conform Ebihoreanul.ro.  

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te