Cine are drept la ajutor de înmormântare și cât este în România. Sumele diferă mult

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 17.04.2024 - 09:45
Cine are drept la ajutor de înmormântare și cât este în România Foto: Freepik.com - rol ilustrativ
Cine are drept la ajutor de înmormântare și cât este în România Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Ajutorul de înmomântare a crescut cu 778 de lei față de anul trecut. Astfel se ajunge la o sumă considerabilă. Banii vor fi virați în 3 zile de la solicitare.

SHARE

De la 1 ianuarie 2024 a crescut indemnizația pentru înmormântare cu 778 de lei, astfel că suma totală este una considerabilă. Însă de la 1 septembrie mai sunt unele modificări în lege privind acordarea acestui ajutor. 

Baniii vor fi virați în trei zile de la depunerea solicitării de către casa de pensii sau de către agenția de șomaj, în funcție de calitatea defunctului. 

Cât este ajutorul de înmormântare în 2024? Noi modificări intră în vigoare de la 1 septembrie

Pentru 2024, valoarea ajutorului de deces s-a majorat cu 778 de lei, potrivit Legii 422/2023 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024, și a ajuns la 7.567 de lei.

Totodată, ajutorul se poate cere și dacă este vorba de decesul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, care, la data decesului, nu era asigurat sau pensionar al sistemului public de pensii. În aceste cazuri, ajutorul de deces reprezintă jumătate din cuantumul acordat pentru decesul unui asigurat sau pensionar, adică, în 2024, este de 3.784 de lei, scrie avocatnet.ro.

Citește și: Cu ce sumă importantă a crescut ajutorul de înmormântare din 1 ianuarie? Ce acte depui ca să îl iei?

Noua lege a pensiilor (Legea 360/2023), care, de principiu, se aplică de la 1 septembrie 2024, stabilește, în primă fază, că, în cazul decesului unui asigurat sau pensionar, se acordă ajutor de deces unei singure persoane, care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces și care poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele sau oricare persoană care face această dovadă.

Aceste reguli sunt și în prezent conform actualei legi a pensiilor (Legea 263/2010).

Dovada suportării cheltuielilor se poate face prin orice mijloc de probă admis de lege (de pildă, chitanțe sau bonuri fiscale).

Suplimentar, din toamnă, ajutorul de deces se va acorda și în cazul decesului persoanei care, în ultimele șase luni anterioare decesului, a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, indiferent de stagiul de cotizare realizat în respectiva perioadă.

O noutate adusă de Legea 360/2023 este posibilitatea ca ajutorul de deces să se acorde, din septembrie 2024, și în cazul decesului persoanei aflate în timpul concediului pentru creșterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, iar în cazul copilului cu handicap până la 3 ani, respectiv până la 7 ani, sau al unui membru de familie al acestuia, dacă, anterior intrării în concediu, persoana în cauză era asigurată obligatoriu (…)”.

Citește și: Eroarea din Legea Pensiilor care poate duce la scăderea pensiilor și cu 2.000 lei la recalculare

Tot din toamnă, în cazul decesului asiguratului, pensionarului sau al unui membru de familie al acestora, ajutorul de deces va putea fi achitat și către o persoană juridică, dacă aceasta face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Cum se acordă indemnizația de înmormântare

Atât în prezent cât și din septembrie 2024, acordarea ajutorului de deces se face la cerere, pe baza certificatului de deces și a documentelor justificative, și nu este condiționată de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.

De asemenea, ajutorul de deces se achită în termen de trei zile lucrătoare de la solicitare, de către casa teritorială de pensii competentă.

De la 1 septembrie 2024, în situația persoanelor fizice care solicită ajutor de deces, plata acestuia se va putea face și prin virament bancar.

Ajutorul de deces se achită în termen de 3 zile lucrătoare de la solicitare de către:
 
    • casa teritorială de pensii, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului respectiv al unui membru de familie al acestuia;
    • instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia.
 
În practică, puteți lua legătura cu o firmă de pompe funebre cu care faceți un contract și căreia îi dați talonul de pensie sau dovada asigurării și se ocupă și de formalități.

Ce acte sunt necesare

Actele  necesare acordării ajutorului de deces, după caz, sunt:

    • cerere pentru acordarea ajutorului de deces ( anexa nr. 11);

    • certificat de deces (original şi copie);

    • act de identitate al solicitantului (original şi copie);
 
    • acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul,          sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original şi copie);
   
    • dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie);
 
    • act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a făcut inapt şi data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original);
 
    • adeverinţă care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani urma o formă de învăţământ organizată potrivit legii (original).
   
    • adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că persoana decedată avea calitatea de asigurat la data decesului, respectiv extras din REVISAL, după caz.

    • dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declaraţie pe propria răspundere a celui care solicită ajutorul de deces, dupa caz.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te