Când vor primi pensionarii taloanele cu pensiile mărite? Anunțul șefului Casei de Pensii

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 07.12.2023 - 16:27
Când vor primi pensionarii taloanele cu pensiile mărite ? Anunțul șefului Casei de Pensii Foto: Freepik(fotografie cu caracter ilustrativ)

Când vor primi pensionarii taloanele cu pensiile mărite? Anunțul de ultimă oră al șefului Casei de Pensii.

SHARE

Când vor primi pensionarii taloanele cu pensiile mărite? Anunțul de ultimă oră al șefului Casei de Pensii, în contextul noii legi.

Citește și: DOCUMENT Cine sunt cei 1.100.000 pensionari care iau doar 150 lei în plus la pensie la 1 ianuarie ?

Guvernul a anunțat cum calculezi ce pensie vei avea de la 1 ianuarie după recalculare și indexare. În noua lege a pensiilor se stabilește foarte clar cum se vor indexa pensiile și cum se vor recalcula.

Indexarea pensiilor se va face cu rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut, pentru anul calendaristic anterior.

Anul acesta creșterea reală este de 3%, iar inflația de 7-8%. Deși indexarea trebuia să fie, potrivit legii de maxim 9,5%, guvernul a decis o indexare de 13,8% de la 1 ianuarie. Aceasta e prima veste bună.

Când vor primi pensionarii taloanele cu pensiile mărite? Anunțul șefului Casei de Pensii

Formula de calcul e următoarea: VPR x Numărul total de puncte.

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei potrivit noii legi a pensiilor. În primele discuții, valoarea acestuia ar fi trebuit să fie de doar 71 de lei. Deci, o creștere cu 10 lei, o altă veste foarte bună pentru pensionari.

Citește și: De ce românii cu cele mai mici pensii nu iau niciun leu la recalculare? E vorba de 1.100.000 români

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctul de pensie și pensia minimă vor crește cu un procent de 13,5%, crescând cu câteva sute de lei. La recalcularea pensiilor unii pensionari vor primi o altă creștere care poate ajunge și la 30%.

Citește și: De ce bărbații vor primi mai mulți bani la pensie decât femeile. A fost publicată formula de calcul

”Valoarea punctului de pensie va crește de la 1785 de lei la 2032 de lei. De această majorare vor beneficia toți pensionarii sistemului public de pensii”, a spus Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii la Antena 3 CNN.

Există pensionari care ar putea ieși la pensie și cu 7 ani mai devreme dacă au lucrat în condiții speciale. Ei trebuie să fi lucrat în anumite domenii.

Potrivit noii legi a pensiilor care se elaborează în aceste zile, locuri de muncă în condiţii deosebite sunt acele locuri de muncă unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condiţiile specifice unor categorii de servicii publice, pe toată durata timpului normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecinţe asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a asiguraţilor.

Cu cât vor crește pensiile din 2024?

"Răspunsul meu este ferm și clar: avem o lege a pensiilor care va fi pusă în aplicare exact așa cum este, nu etapizat, iar da, începând din luna septembrie, fiindcă pensiile se plătesc lună de lună, românii vor beneficia de recalculare.

În septembrie vine talonul cu pensia mărită. Pe fiecare talon vom avea punctele de contributivitate, de stabilitate și pentru perioadele asimilate.

Fiecare român, fie că discutăm despre pensiile pe care le primesc pe card sau de la poștaș, fie că sunt taloane roșii, fie că sunt taloane mov, vor avea noile taloane iar în baza acestora vor vedea românii că vor avea, în cea mai mare parte, pensii mai bune.

Citește și: De ce românii cu cele mai mici pensii nu iau niciun leu la recalculare? E vorba de 1.100.000 români

Oricum, nicio pensie nu va scădea. Conform noii legi, va fi menținut cuantumul cel mai favorabil", a declarat ministrul Muncii.

Toate pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie cu 13,8%. Și cele mai mici, precum indemnizațiile sociale care cresc de la 1.125 de lei la 1.281 de lei. Sunt 1.100.000 de români în această situație.

Pe de altă parte, pensiile speciale vor crește cea mai mare ajungând la 65.000 de lei. Ea aparține unui fost magistrat șef de penitenciar care va lua 9.000 lei/lună în plus la pensie de la 1 ianuarie prin indexarea de 13,8%. Top 5 cele mai mari creșteri de pensii de la 1 ianuarie arată creșteri de peste 4.500 lei net.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te