Când află pensionarii cu exactitate câți bani primesc la recalculare? Anunț de la Casa de Pensii

DE Alex Darvari | Actualizat: 17.01.2024 - 09:48
Când află pensionarii cu exactitate câți bani primesc la recalculare? Anunț de la Casa de Pensii - Foto: Freepik

Când află pensionarii cu exactitate câți bani primesc la recalculare?, am aflat dintr-un anunț venit de la șeful Casei de Pensii.

SHARE

Pensiile vor fi recalculate până la data de 1 septembrie 2024.

Citește și: Casa de Pensii explică noile schimbări în calcularea pensiei în 2024. Afectați: 5.000.000 pensionari

Atunci, majoritatea pensionarilor vor avea pensii mult mărite față de acum. Pensia va crește, în medie, cu 40%, a anunțat ministrul muncii.

Când află pensionarii cu exactitate câți bani primesc la recalculare? Anunț de la Casa de Pensii 

Newsweek a scris că vor exista creșteri și de peste 110% a pensiei. 

Citește și: Cine sunt românii care beneficiază de o creștere de 110% la pensie. Se știe pe ce salariu au muncit

De asemenea, vor exista și pensionari care vor avea modificări negative de pensii. În cazul lor, vor rămâne cu pensia în plată.

Citește și: Pensie cu 300 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Care e cauza și câți ani a lucrat?

Există, însă, un calendar care este urmat în procesul de recalculare al pensiilor. Spre exemplu, în maximum o lună se vor anunța normele metodologice pentru aplicarea noii legi a pensiilor. 

Normele metodologice sau normele de aplicare sunt texte emise de către ministere, care dau exemple și care detaliază pas cu pas modul în care o anume lege trebuie să fie aplicată.

Normele metodologice, esențiale

După apariția normelor metodologice, calcul pensiilor care vor fi plătite la 1 septembrie va fi unul mult mai precis. Șeful Casei de Pensii spune că aceste norme de aplicare vor fi publicate chiar în această lună.

”Noi ne propunem ca aceste norme de aplicare a legii 360 sa fie deja publicate în Monitorul oficial în luna ianuarie. Conform legii, avem 90 de zile la dispoziție pentru a elabora aceste norme, dar noi vrem să scurtăm acest timp pentru a ne rămâne timp după aceea pentru a realiza programul informatic, să cuprindem noua formulă de calcul care este complet diferită față de actuala formula de calcul. (…)

Eu urmăresc situația procesului. Suntem trecuți de 95%, mai avem puțin și finalizăm, când avem aplicația, dosarele să fie în format electronic de ultimă generație.

 Totul să fie gata, în septembrie, oamenii să primească măririle, o sa fie creșteri spectaculoase de peste 80% pentru cine a cotizat mai mult”, a mai spus Baciu la Romania TV

La data de 1 mai, începe recalcularea efectivă a peste 4,7 milioane de pensii. Un număr de 3.000.000 de pensii vor crește. Restul pensiilor vor rămâne la valoarea actuală.

Nu vor crește pensiile celor care au muncit sub 15 ani și chiar ale celor care au muncit sub 25 de ani. Aceștia nu primesc puncte de stabilitate.

Tipărirea taloanelor va dura o lună, în august.

La 1 septembrie, vin pensiile crescute.

Șeful casei de Pensii a spus că „o să fie creșteri spectaculoase de peste 80% pentru cine a cotizat mai mult”, a mai spus Baciu.

Care sunt cele mai importante modificări în Legea Pensiilor.

Vârsta de pensionare se egalizează

Femeile vor munci cu 3 ani în plus începând cu 2030 și vor ieși la pensie la 65 de ani.

În acest moment, vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani. Șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu a spus că o noutate în legea pensiilor este că femeile și bărbații vor ieși la pensie la aceeași vârstă - 65 de ani - din anul 2035.

Pensia anticipată fără penalizări, eliminată

Pensia anticipată va fi acordată, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat până la 5 ani de stagiu de cotizare peste stagiul complet de cotizare contributiv, precum și celor care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv.

Valoarea pensiei anticipate se va stabili prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare contributiv şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, astfel:

Perioada de stagiu de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare contributiv – Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare (%)

până la un an – 0,40 %
între un an și 2 ani – 0,35 %
între 2 și 3 ani – 0,30 %
între 3 și 4 ani – 0,25 %
între 4 și 5 ani – 0,20 %

Creșterea pensiilor nu se face cu același procent

Creșterea medie a pensiei va fi de 40%, spune ministrul Muncii. Cei mai avantajați sunt pensionarii care au muncit mult peste 25 de ani (vezi mai sus).

Cei care au muncit în condiții grele, dezavantajați

Pentru că au lucrat mai puțini ani, chiar și în condiții grele, minerii sunt dezavantajați la pensie. Ei nu obțin acele puncte de stabilitate de la punctul 3 și vor avea mai puține puncte de referință în total.

Toate modificăile le aveți mai jos:

Citește și: Legea pensiilor, adoptată. Care sunt cele mai importante modificări? Cu cât cresc pensiile?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te