Baia Mare: Cherecheș se laudă că îi obligă pe oamenii străzii să muncească, pentru a-i ajuta

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 01.06.2020 - 11:53
Cherecheș, lăudându-se pe Facebook, cu o altă ocazie, că „Cineva mai trebuie să și muncească în administrația locală”. Facebook

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, cunoscut pentru zidul construit în jurul unui cartier de romi și pentru că a fost ales edil din închisoare, se laudă pe Facebook că ridică cerșetorii de pe stradă și că, în schimbul ajutorului, „trebuie să ofere ceva la schimb”.

SHARE

Adică să muncească în folosul comunității. 

Pe de altă parte, legea asistenței sociale nu condiționează ajutorul oferit de autoritățile locale de obligația beneficiarului de a presta muncă în folosul comunității.

Primarul Cătălin Cherecheș nu a răspuns la apelul și SMS-ul trimise de Newsweek România. Am trimis o solicitare și pe adresa de email a primarului. Newsweek România va publica răspunsurile lui Cătălin Cherecheș îndată ce le va primi.

Oameni ai străzii, ridicați cu forța și duși în centru 

Cătălin Cherecheș a anunțat, pe contul său de Facebook, că 85 de oameni ridicați de pe stradă primesc ajutor la Azilul de Noapte, „primesc aici trei mese pe zi, servicii medicale și cazare, fiindu-le facilitat accesul pentru angajare sau pensionare ori încadrare în grad de handicap acolo unde este cazul. În timpul petrecut aici, încercând să îi ajutăm, trebuie să ofere ceva în schimb, pe lângă respectarea regulilor și deschiderea pentru a fi ajutați să se reabiliteze: ne ajută la desfășurarea activităților de curățenie sau a altor tipuri de activități în folosul comunității”.

Primarul din Baia Mare a mai scris și că „în ultimele zile au întâlnit cerșetori care au fost extrem de violenți și a fost necesar să apeleze la ajutoare pentru a impune respectarea legii, respectiv pentru a-i ridica și a-i duce la centrul social”, sugerând că oamenii au fost duși cu forța în centru.

Campania Primăriei Baia Mare, „Stop cerșetoria”. FOTO: Facebook Cătălin Cherecheș

Un om al străzii, dus la adăpost. Primarul a postat pe Facebook mai multe imagini cu oameni ai străzii, în încercarea de a „curăța străzile municipiului”, după cum s-a exprimat edilul. FOTO: Facebook Cătășin Cherecheș 

 

Postarea lui Cătălin Cherecheș din 30 mai: „Ridicăm cerșetorii, îî ducem la centrul social, îi ajutăm pentru a se reabilita, între timp participă la muncă în folosul comunității Persoanele care au fost ridicate în ultima perioadă de pe raza municipiului Baia Mare, după ce au fost identificate de către colegii mei de la Direcția de Asistență Socială din subordinea Primăriei că apelează la mila publică, au primit ajutor la Azilul de Noapte. 85 de persoane fără adăpost primesc aici trei mese pe zi, servicii medicale și cazare, fiindu-le facilitat accesul pentru angajare sau pensionare ori încadrare în grad de handicap acolo unde este cazul. În timpul petrecut aici, încercând să îi ajutăm, trebuie să ofere ceva în schimb, pe lângă respectarea regulilor și deschiderea pentru a fi ajutați să se reabiliteze: ne ajută la desfășurarea activităților de curățenie sau a altor tipuri de activități în folosul comunității. Vineri, mai mulți dintre ei au participat la o acțiune de curățenie în zona Cuprom și a blocurilor sociale din apropiere. Îi apreciez pe colegii mei care au demonstrat în ultimele aproape trei luni că, dacă se dorește, se pot obține rezultate! Nu îi invidiați pentru această mulțumire, să nu credeți că le este ușor. Dimpotrivă. În ultimele zile au întâlnit cerșetori care au fost extrem de violenți și a fost necesar să apeleze la ajutoare pentru a impune respectarea legii, respectiv pentru a-i ridica și a-i duce la centrul social. Cu atât mai mândru sunt de ei, nu se lasă, monitorizează și intervin 24 din 24, 7 zile din 7. Numai împreună și prin acțiuni constante putem stârpi această practică nelegală și deranjantă, cerșetoria, din Baia Mare!”.

Postarea lui Cătălin Cherecheș din 13 mai: „STOP CERȘETORIEI, PROTEJĂM BAIA MARE! Monitorizare 24 din 24, 7 zile din 7, pentru a combate acest fenomen. Colegii mei sunt zi de zi pe teren, merg în toate zonele cunoscute ca fiind circulate de către persoane care apelează la mila publică. Cine cerșește este identificat și dus la centrul social pentru a nu fi un pericol pentru sănătatea publică, un pericol în plus pentru răspândirea bolii COVID - 19. Rog cetățenii să nu încurajeze acest fenomen și să denunțe dacă văd pe raza municipiului Baia Mare cerșetori. Vom interveni imediat pentru identificarea și izolarea lor în centrele sociale de care dispunem. Împreună protejăm Baia Mare!”.

Ce spune legea 

Pe de altă parte, o asistentă socială din București a explicat reporterului Newsweek România că a condiționa ajutorul oferit oamenilor străzii de munca în folosul comunității nu este prevăzut de lege și că aceștia nu pot fi ținuți într-un adăpost cu forța de către asistenții sociali, doar Poliția poate face acest lucru și „depinde de context”.

Pe de altă parte, persoanele care locuiesc pe străzi au o sănătate precară, fiind tratați doar la urgențe, în situațiile critice. Citește și: Ce se întâmplă cu oamenii fără adăpost în perioada epidemiei de coronavirus. Cum puteți ajuta 

Redăm mai jos prevederile din Legea asistenței sociale

„Serviciile sociale adresate persoanelor fără adăpost au drept scop asigurarea de găzduire pe perioadă determinată, asociată cu acordarea unor servicii de consiliere și de reinserție sau reintegrare socială, în concordanță cu nevoile individuale identificate

Art. 58. - Puneri în aplicare 

(1) Autoritățile administrației publice locale au responsabilitatea înființării, organizării și administrării serviciilor sociale pentru persoanele fără adăpost.

(2) Pentru copiii străzii, pentru persoanele vârstnice singure sau fără copii și persoanele cu dizabilități care trăiesc în stradă, autoritățile administrației publice locale au obligația de a înființa pe raza lor teritorială servicii sociale adecvate și adaptate nevoilor acestora.

(3) Pentru persoanele care trăiesc în stradă, autoritățile administrației publice locale au obligația de a organiza adăposturi de urgență pe timp de iarnă.

Art. 59. 

(1) Serviciile sociale adresate persoanelor care trăiesc în stradă pot fi organizate ca:

a) echipe mobile de intervenție în stradă sau servicii de tip ambulanță socială;

b) adăposturi de noapte;

c) centre rezidențiale cu găzduire pe perioadă determinată.

(2) În scopul prevenirii și combaterii riscului ca tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului să devină persoane fără adăpost, precum și pentru promovarea integrării sociale a acestora, autoritățile locale pot înființa centre multifuncționale care asigură condiții de locuit și de gospodărire pe perioadă determinată.

Art. 60. 

(1) Pentru persoanele care trăiesc în stradă serviciile sociale se acordă gratuit sau, după caz, contra unei contribuții modice din partea beneficiarului.

(2) Calculul și nivelul contribuției beneficiarului, prevăzute la alin. (1), se stabilesc de către furnizorul public sau privat care administrează serviciile”.

Sesizare la Avocatul Poporului

Pe de altă parte, mai multe organizații neguvernamentale de drepturile omului au sesizat Avocatul Poporului cu privire la măsurile anunțate de primarul Cherecheș, spunând că „Ordonanța Militară nu prevede ca persoanele fără adăpost să fie adăpostite împotriva voinței lor, ci prevede strict obligația autorităților administrației publice locale de identificare și asigurare a unui adăpost pentru aceste persoane. În mod evident aceste prevederi nu se aplică persoanelor care au un adăpost dar sunt nevoite să cerșească. Din retorica Primarului din Baia Mare reiese că o măsură de protecție socială și de limitare a răspândirii Sars Cov-2 riscă să devină o măsură opresivă și de natură să încalce dreptul la libertate de mișcare  al persoanelor aflate în categorii sociale defavorizate”.

Zidul, dosarele penale și câștigarea mandatului din pușcărie 

Cătălin Cherecheș a fost amendat de mai multe ori de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării pentru zidul ridicat în jurul unei comunități de romi din Baia Mare. Cel mai recent, în 2020, cu o amendă de 7.000 de lei.

În 2016, Cherecheș a câștigat Primăria Baia Mare cu 70 la sută din voturi, din pușcărie. El era închis după ce a fost prins luând mită de 30.000 de lei, de la o persoană din conducerea Asociației Club Sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare, pentru a asigura susținerea financiară a clubului de către Consiliul Local.

În vara lui 2019, Cherecheș avea două dosare penale de corupție trimise în judecată, unul în anchetă și unul clasat, conform unui răspuns al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pentru G4Media.ro.

În februarie 2020, președintele PNL Maramureș declara că nu este exclus ca liberalii să-l susțină pe Cherecheș pentru un nou mandat la Primăria Baia Mare. Cătălin Cherecheș a fost, până în prezent, membru al PSD, UNPR, PDL și PNL. Mama edilului, Florica Cherecheș, este deputat PNL.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te