Creșterea pensiilor de la 1 septembrie îi vizează în principale pe românii care au mulți ani de muncă.
Citește și: Cât au contribuit pensionarii a căror pensie nu crește la recalculare? Când s-au pensionat? Exemple
Acest lucru a fost confirmat de către ministrul Muncii, dar și șeful Casei de Pensii care au asigurat că cel mai important lucru la recalculare îl reprezintă numpărul mare de ani munciți.
Citește și: Care sunt orașele unde s-au virat banii pe cardurile de alimente? Unde suni dacă nu i-ai primit?
Cu cât un penionar a muncit mai mult peste 35 de ani cu atât va primi o pensie mai mare. Cine a muncit peste 35 de ani primește un punct bonus (de stabilitate) pentru fiecare an petrecut în câmpul muncii.
Citește și: Care sunt orașele unde s-au virat banii pe cardurile de alimente? Unde suni dacă nu i-ai primit?
De aceea, atunci când apar creșteri uriașe de pensii la pensionarii cu puțini ani munciți trebuie să vedem care e explicația.
La ce vârstă poți ieși la pensie în România?
Pensia pentru limită de vârstă se acordă asiguraților care îndeplinesc cumulativ condițiile de vârsta standard de pensionare, stabilită în funcție de data nașterii și crescută treptat până la 65 de ani pentru bărbați (ianuarie 2015) și crescând în continuare până la 63 de ani pentru femei (până în 2030) și contribuția minimă minimă (15 ani, cu aceleași intervale de creștere).
Stagiul complet de cotizare crește treptat până la 35 de ani (aceleași intervale de creștere), se arată în raportul citat de Newsweek.
Citește și: Anul în care nu vor mai fi bani pentru pensie. Vești proaste pentru 1.000.000 de pensionari
Cum poți ieși cu 5 ani mai devreme la pensie?
Românii se vor putea pensiona cu 5 ani înainte de vârsta standard de 65 de ani pentru bărbaţi şi 62 de ani pentru femei, dacă au contribuit la sistemul de pensii timp de 40 de ani, respectiv 37 de ani.
Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii: „Există opţiunea românilor de a se pensiona anticipat dacă îndeplinesc condiţia de a avea 40 ani contributivi, se pot pensiona cu 5 ani mai devreme.
Citește și: Cum poți să ieși la pensie cu 5 ani mai devreme? Care este perioada de contribuție necesară?
Află anul în care te poți pensiona
Legea Pensiilor stipulează clar în ce an și la ce vârstă vor ieși oamenii la pensie. Se precizează și cât timp trebuie să cotizeze. Newsweek prezintă documentul complet, aprobat deja de Senat.
Anunț despre pensie de la Ministerul Muncii. Ce perioade au fost recunoscute ca vechime
Având în vedere faptul că mulți români sunt plecați în afara spațiului UE, Ministerul Muncii a încheiat un protocol de colaborare cu America pentru a recunoaște munca.
Executivul a anunțat că a fost aprobat modalitatea de aplicare a Acordului în domeniul securității sociale încheiat cu Statele Unite ale Americii, document care reglementează recunoașterea reciprocă a perioadelor de asigurare și a dreptului la pensie în cele două țări.
„Acordul în domeniul securităţii sociale și aranjamentul său administrativ se aplică persoanelor care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar și celor ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la acestea.
Citește și: Cine sunt cei 2.000.000 pensionari care de MÂINE primesc 250 lei pe lângă PENSIE? Cum se dau banii?
Pentru România, Acordul se aplică legilor care reglementează pensiile şi ajutoarele pentru deces din sistemul public de pensii, precum și legilor care reglementează contribuțiile de asigurări sociale de sănătate.
Astfel, va fi posibilă valorificarea perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat, în funcție de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu”, a anunțat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.
Un alt aspect important se referă la exportul pensiilor, respectiv la facilitarea mobilității pensionarilor din cele două state pe teritoriul celuilalt stat și a menținerii accesului lor la drepturile de pensie aflate în plată.
„Acordul conține și dispoziții pentru a evita dublarea contribuției de asigurări sociale a unui lucrător sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale din cele acoperite de Acord.
Citește și: Ce se întâmplă cu 1.500.0000 pensii ce ar trebui să scadă la recalculare. Mesajul ministrului muncii
În ceea ce privește lucrătorii detașați, aceștia vor fi reciproc exceptați de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde sunt detașați”, a mai spus ministrul.
În România este nevoie de un stagiu minim de cotizare de cel puțin 15 ani
În România este nevoie de un stagiu minim de cotizare de cel puțin 15 ani pentru ca o persoană să poată să iasă la pensie atunci când îndeplinește condițiile de vârstă.
Citește și: Ce documente trebuie depuse pentru o pensie mai mare la recalculare, în funcție de anul pensionarii?
„Dacă o persoană a lucrat doar zece ani în România și alți cinci ani în Italia, de exemplu, atunci perioada din Italia sau din altă țară i se ia în calcul pentru a i se deschide drepturile de pensie, dar pentru cei cinci ani lucrați acolo nu îi va plăti pensia statul român, ci statul în care a lucrat, când va îndeplini condițiile de pensionare din statul respectiv.
De asemenea, cetățenii români pot depune dosarul de pensionare în statele în care au lucrat, inclusiv cu documentele din România pentru perioada în care au lucrat și în țară.