Angajații nu se vor mai putea pensiona anticipat. În ce an se vor depune ultimele cereri?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 08.06.2024 - 08:39
Angajații nu se vor mai putea pensiona anticipat. În ce an se vor depune ultimele cereri? Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Noua Lege a pensiilor prevede clar noi reglementări care țin de pensionarea anticipată și de condițiile speciale sau deosebite de muncă. În următorii ani, românii nu vor mai putea beneficia de aceste facilități, chiar dacă lucrează în condiții grele de muncă.

SHARE

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu a anunțat într-o întâlnire cu sindicaliștii mai multor organizații de muncă din țară despre faptul că persoanele care lucrează în condiții grele de muncă nu vor mai beneficia de posibilitatea de a se pensiona anticipat. 

Citește și: OFICIAL Nu ești mulțumit de pensia recalculată? Cui te adresezi? În câte zile primești soluția?

Citeșye și: Cine sunt cei 1.300.000 pensionari ce nu vor avea pensia imărită următorii 10 ani? Vin procese!

De asemenea, ea a mai spus că angajații care lucrează în condiții speciale vor avea beneficii în continuare la pensie însă situația se va schimba în următorii ani. 

„Condițiile speciale și deosebite de muncă este important că ele să fie știute. Dumneavoastră( n.r.-sindicaliștii), știți mai bine decât noi, că 2020-2021 România a negociat programul PNRR.

Atunci, România și-a asumat niste conditionalități, iar una dintre acestea a fost reducerea posibilităților de pensionare anticipate”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Angajații nu se vor mai putea pensiona anticipat. În ce an se vor depune ultimele cereri?

Media vârstei de pensionare este de 50 de ani când vine vorba de condiții speciale de muncă, însă acest lucru s-ar schimba în următorii ani. 

„Legislația a permis pe încadrare în condiții speciale, acordarea unui spor de grup - pensionarea anticipata. Reducerea era de 13 ani, acum a scăzut la 10, iar la condiții deosebite de 10 ani pentru care minerii sau cei din zonele de radiații aveau și beneficii și mai ridicate cu privire la vârstei de pensionare, sporul de grupa și beneficiile financiare.

Ckitește și: Cât au muncit cei 2.000.000 pensionari care nu iau bani în plus la pensie? Ministerul Muncii anunță

În legea pensiilor o primă acțiune a fost eliminarea condițiilor speciale. Cei de la UE spun că trebuia să normalizam condtiile de muncă din România din 2001 pentru a nu mai oferi astfel de beneficii.

Cei care iau acum pensii și cei care se vor pensiona vor fi mulțumiți de venituri pentru că aceste condiții speciale și deosebite le vom oferi până în 2035 astfel încât să existe o perioadă de tranziție pentru normalizarea condiților de muncă”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu.

Citește și: OFICIAL Românii care au muncit acest număr de ani nu primesc pensie după recalculare. Care e motivul

Citește și: Pensionar cu 5.300 lei pensie va avea cu 700 lei mai puțin la recalculare. Câte puncte bonus are?

Citește și: Pensie cu 200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar cu 41 de ani cotizați. Ce a muncit?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te