Cât au muncit cei 2.000.000 pensionari care nu iau bani în plus la pensie? Ministerul Muncii anunță

DE Alin Crișan | 23.03.2024 - 10:42
Cât au muncit cei 2.000.000 pensionari care nu iau bani în plus la pensie? Ministerul Muncii anunță - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Cât au muncit cei 2.000.000 pensionari români care nu iau bani în plus la pensie? Ministerul Muncii a făcut anunțul.

SHARE

Simona Bucura Oprescu, Ministrul Muncii, a anunțat care sunt categoriile de români care nu vor primi majorări din septembrie.

Cât au muncit cei 2.000.000 pensionari care nu iau bani în plus la pensie? Ministerul Muncii anunță

"Deciziile de recalculare vor ajunge la pensionari. Estimările noastre cu privire la calendar sunt că acestea vor începe efectiv să ajungă la pensionari începând cu finalul lunii mai, cu precădere preponderent în lunile iunie-august, astfel încât va fi înainte de luna septembrie, când românii își vor primi pensiile recalculate și când peste 3 milioane de români vor beneficia de pensii mai mari.

Din septembrie încolo, pensionari mai pot duce documente suplimentare pentru perioada de acord global, al 13-lea salariu, sporuri nepermanente, astfel încât niciunul dintre beneficiarii noștri, dacă are documente suplimentare pentru perioada de dinainte de 2001, să nu-și piardă niciun drept.

Citește și: Câți pensionari iau sub 2.000 lei pensie în România? Ce bani primesc la recalculare? Câteva exemple

Indemnizația minimă socială din 2023. Cu cât va primi pensionarul în septembrie 2024, vom avea și creșteri de 80% ale acestor venituri", a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, vineri, în exclusivitate, la Antena 3 CNN.

Ministrul Muncii a precizat şi categoriile de pensionari care nu vor primi majorări ca ceilalţi.

"Pensionarii care nu au stagii lungi de cotizare, care nu au contribuit o perioadă mai lungă, care sunt pensionați după o perioadă mai scurtă de contribuție este clar că nu vor avea aceleași recompense ca cei care au muncit mai mult", a declarat Simona Bucura Oprescu.

Cine sunt cei 2.000.000 de pensionari cu pensie mai mică la recalculare? Cât au lucrat?

Newsweek a scris, de anul trecut, că sunt 2.000.000 de pensionari care vor lua pensii mai mici la reclaculare. Deși, calculele le vor da pensii mai mici, ei vor rămâne cu pensia în plată, potrivit legii.

Cifrele au fost confirmate de mai mulți oficiali care anunțaseră că doar 3.000.000 de pensionari din totalul de 5.000.000 vor avea pensii mărite.

„După calculele noastre, în septembrie 2024, aproximativ 3 milioane de pensii vor creşte în urma acestei formule de calcul”, a spus Daniel Baciu, președintele Casei naționale de Pensii.

Există câteva „caracteristici” ale pensionarilor care nu iau bani în plus la pensie:

- au lucrat între 15 și 25 de ani și nu au, astfe, puncte bonus.

- au lucrat pe salarii foarte mari având un punctaj mare, dar nu au lucrat mulți ani peste 25 de ani. 

- cei care au lucrat în condiții grele / speciale și din această cauză au ieșit mai devreme la pensie.

Newsweek vă oferă și un exemplu de pensie care va fi mai mică la recalculare:

Pentru că a muncit până de curând a avut o contribuție substanțială la fondul de pensii. El are o pensie de 4.731 de lei. 

S-a pensionat la doar 60 de ani. Administratorul grupului i-a atras atenția că, la recalculare, va lua mai puțini bani la pensie decât acum.

Citește și: Cine sunt pensionarii care iau bani în plus la pensie în luna martie? Care sunt condițiile?

„În ianuarie 2024, după indexarea pensiei cu 13%, veți avea o pensie de 5385 lei brut, respectiv 5047 lei net. În septembrie, pensia de 5.047 de lei ar urma să scadă. În septembrie 2024, la recalculare veți avea 5.213 lei brut și 4.892 lei net”, a spus administratorul grupului.

Este vorba de o scădere de 160 de lei (5.047 pensia indexată din ianuarie, față de 4.892 lei pensia din septembrie). Așadar, pensionarul va rămâne cu pensia din ianuarie 2024.

Citește pe larg AICI.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te