A apărut brigada antidrog a părinţilor. Este ONG, se numeşte ''Tânărul de Azi, schimbarea de mâine"

DE Florin Budescu | Actualizat: 03.10.2023 - 11:19
A apărut brigada antidrog a părinţilor - Foto: Pexels/Artem Podrez

Până când autorităţile se decid cum vor proceda, a apărut iniţiativa brigada antidrog a părinţilor. E un ONG şi se numeşte ''Tânărul de Azi, schimbarea de mâine". Este o iniţiativă care rezultă direct din tragedia care s-a petrecut între 2 Mai şi Vama Veche.

SHARE

La început de an universitar, miniștrii Educației și Sănătății au anunțat că elevii vor fi testați antidrog, în centre specializate. Însă nu au dat și detalii.

La Brașov, sute de oameni au decis să nu mai aştepte concretizarea promisiunilor guvernanţilor şi au înființat Brigada Antidrog a Părinților.

A apărut brigada antidrog a părinţilor

Grupul tehnic de la nivelul Ministerului Sănătății recomandă testarea antidrog a elevilor în centre specializate. Unde, cum și când vor funcționa, încă nu se știe.

Dar care au fost argumentele comisiei care a decis ca testarea să nu se facă în școală? Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, spune că "nu a decis nimeni nimic, doamnă. Eu am spus că e un grup tehnic, care a făcut niște propuneri. Decizia este la nivel guvernamental. Respingem total screeningul elevilor, testarea în masă a elevilor".

Rafila are dreptate: dacă anunţă că faci testare, eventual ora testării, toţi elevii vor fi curaţi ca lacrima. Dar ministrul este obligat să livreze soluţii. Aceleaşi nedumeriri sunt și la Ministerul Educației. Ligia Deca, întrebată care e locul de testare, dacă școala, spune că "e evident că avem nevoie de o colaborare", conform Ştirile TVR.

Citeşte şi: Un drog de mare risc a dispărut din farmacia unui spital din România. Mai periculos decât heroina

În Legea Învățământului Preuniversitar, există o prevedere care vorbește de cabinete medicale pentru orice școală de peste 300 de elevi și, în contextul acesta, se poate face și informarea profesorilor și, prin medici, se poate face informarea elevilor.

Dar putem să lămurim care va fi locul de testare? Insistența nu a dat roade și ministrul Educației a plecat, în loc să răspundă.

Lipsa livrării unor soluţii de la autorităţi determină părinții să se organizeze. Așa s-a înființat la Brașov Brigada Părinților Antidrog. Membrii asociaţiei sunt uimiți cu câtă ușurință vorbesc adolescenții despre anturajele în care se consumă droguri.

Citeşte şi: Mecanic de locomotivă pe un tren de pasageri, prins drogat la manșă. Fumase un joint înainte de drum

Cristina Timaru, de la Asociaţia „Brigada Părinţilor Antidrog", spune că părinţii se întreabă ce să fac, cum să facă, "cum să identific simptomele, ce să fac când anturajul copilului meu consumă, ce să fac, că mi-am găsit copilul într-o situate de genul acesta? Ultimul caz care a zguduit Brașovul era colega de liceu a fiului meu".

Este totuşi neclar cum va acţiona concret un astfel de ONG. Despre înființarea unui ONG similar vorbesc și prietenii celor doi tineri morți, în urma accidentului provocat de Vlad Pascu, în 2 Mai, astă vară.

Iancu Radu, prieten al lui Sebastian Olariu, spune că "avem nevoie ca societatea să ne ajute să propagăm ce înseamnă pericolul drogurilor".

De aceea, a înființat ONG-ul ''Tânărul de Azi, schimbarea de mâine". "Ne propunem să aducem un nivel mai mare de conștientizare la nivelul societății a ceea ce înseamnă pericolul drogurilor. Acestea nu sunt doar un bau-bau. Trebuie să știm ce ni se întâmplă, care sunt pericolele de dependență", spune Radu.

În numai 24 de ore de la înființarea Brigăzii Pătinţilor Antidrog, 600 de părinți s-au înscris pe platforma online a asociației.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te