700.000 de pensionari pierd la pensie 300 de lei lunile următoare. Ce au muncit aceștia?

DE Catinca Doboș | Actualizat: 29.09.2024 - 09:22
700.000 de pensionari pierd la pensie 300 de lei lunile următoare. Ce au muncit aceștia? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
700.000 de pensionari pierd la pensie 300 de lei lunile următoare. Ce au muncit aceștia? - Foto: Freepik (rol ilustrativ)

700.000 de pensionari pierd la pensie 300 de lei lunile următoare. Ce au muncit aceștia? La 1 ianuarie, pensia trebuie să crească cu un procent format din valoarea inflației plus 50% din creșterea venitului mediu brut. Există, însă, și excepții.

SHARE

Pensie crescută la indexarea de la 1 ianuarie 2025 vor primi majoritatea românilor. Există, însă, și excepții. 700.000 de pensionari vor rămâne cu pensia înghețată.

Pensionarii care au avut la recalculare o pensie mai mică au primit o sumă de bani de la stat pentru ca pensia lor să nu scadă.

La 1 ianuarie, pensia trebuie să crească cu un procent format din valoarea inflației plus 50% din creșterea venitului mediu brut.

Citește și: Cu câte sute de lei va crește fiecare pensie la 1 ianuarie? 4.000.000 de pensionari iau banii!

Dacă valoarea indexării este mai mică decât suma de bani de care pensionarul a avut nevoie de la stat ca să rămână cu pensia în plată la recalculare, atunci acel pensionar NU va primi indexarea pensiei.

700.000 de pensionari pierd la pensie 300 de lei lunile următoare. Ce au muncit aceștia?

Ministrul de Finanțe Marcel Boloș a anunțat că legea va fi respectată. Astfel că pensia se va indexa, la 1 ianuarie, cu valoarea inflației, la care se adaugă 50% din creșterea medie a vanitului brut.

Potrivit ultimelor informații, inflația va fi în jur de 6%. Creșterea salariului mediu brut ar putea fi de 4%. Creșterea sau indexarea pensiei ar urma să se facă cu 6 % (inflație) plus 2% = 8%.

Calculele liderului sindical Bogdan Hossu indică o indexare mai mare de peste 10% a pensiei de la 1 ianuarie 2025.

În acest moment, se estimează că pensia medie este de 2.600 lei. Astfel că, pierderea medie pentru cei 700.000 pensionari care NU vor primi pensia indxată este de peste 260 de lei.

Bogdan Hossu, liderul Confederației Naționale Sindicale „Cartel Alfa”, a spus, în exclusivitate pentru Newsweek România, care este numărul de pensionari care nu vor primi indexarea la 1 ianuarie și din ce categorii fac parte.

Citește și: 1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?

„Dacă legea rămâne așa cum este la ora actuală, numărul de pensionari care nu vor primi indexarea la 1 ianuarie va fi undeva în jur de 700.000. Sunt două categorii, cei cu condiții de muncă speciale sau deosebite și persoanele cu dizabilități”. a declarat Bogdan Hossu, pentru Newsweek România.

Citește și: Cea mai frecventă eroare la recalcularea pensiei. A pierdut 3.500 lei și nu va lua bani la indexare

„Din punct de vedere tehnic, creșterea nu va fi cum este specificată de unii decidenți politici de 13,6%, fiindcă nu au citit legea în integralitatea ei. Legea are o limitare a acestui coeficient.

Nu i se dă doar inflația plus o creștere de 50% din creșterea salariului mediu, ci este limitată și de două condiționări: indicele de colectare a contribuțiilor sociale pe ultimii 2 ani și indicele de creștere a inflației. Indicele de creștere a inflației pe ultimii 2 ani este de 16,4%, indicele de colectare este de 10,4%, deci conform legii, indexarea de la 1 ianuarie va fi de 10,4%”, a mai declarat Bogdan Hossu.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te