VIDEO România, pe ultimul loc în UE ca timp de acces la un medicament nou. 800 de zile de întârziere

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 07.10.2021 - 18:11
România, pe ultimul loc în UE ca timp de acces la un medicament nou. 800 de zile de întârziere. Foto Pexels.com
România, pe ultimul loc în UE ca timp de acces la un medicament nou. 800 de zile de întârziere. Foto Pexels.com

Din 152 de medicamente la care alți pacienți au acces, autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului între 2015-2019, în România au ajuns doar 39. Până și Bulgaria stă mai bine, a declarat Nicolae Fotin, expert în politici de sănătate, la #2021 Summit de Sănătate.

SHARE

 

România nu are o strategie unitară în domeniul asigurării cu medicamente, a menționat Nicolae Fotin, expert în politici de sănătate, la #2021 Summit de Sănătate, organizat de Newsweek România

„Dacă vorbim de medicamente inovatoare, există date care arată că în Europa, accesul pacienților la acestea se întâmplă între patru luni și 2 ani și jumătate de la momentul autorizării. România este la capătul acestui interval, pe ultimul loc în clasament, la 2 ani și jumătate.

Deci peste 800 de zile până la accesul efectiv la medicament. Dar aceste 800 de zile reprezintă doar media perioadeiîn care un medicament nou intră pe piața românească. În realitate, vedem că acest tip de produse nu ajung uneori nici după doi ani și jumătate”, a explicat Nicolae Fotin.

Citește și: VIDEO Inteligența artificială schimbă medicina: cercetări mai rapide, pacienți tratați mai bine

Expertul în sănătate de la Media Kompass a prezentat și câteva cifre care arată cât de greoi e procesul de acces în România a medicamentelor inovatoare.

„Dintr-un număr de 152 de medicamente la care alți pacienți au acces, autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului în perioada 2015-2019, în România au ajuns doar 39.

În Germania au ajuns 133. Chiar și la vecinii bulgari au ajuns peste 70”, a precizat Nicolae Fotin. 

Citește și: VIDEO Trei motive să te vaccinezi, prezentate de dr. Valeriu Gheorghiță

Specialul s-a referit și la medicamentele cunoscute, generice.

„Unele țări le utilezează pentru a face loc inovației. Alții pentru a crea spațiu bugetar. Germania o face cel mai mult în Europa. România o face cel mai puțin. Sunt câteva țări în Europa care se află în paradoxul utilizării de medicamente scumpe, deși au ieftine, și motivează că nu buget pentru cele noi care ar trebui să vină.

În România, utlima propunere de hotărâre de guvern care vizează accesul la medicamente nu mai iese, nu se aprobă, pentru că necesită avize, inclusiv de la Finanțe. Lipsa aceasta de predictibilitate trebuie eliminată”, a solicitat expertul în politici de sănătate, la #2021 Summit de Sănătate, organizat de Newsweek România

Citește și: Valeriu Gheorghiță: Anticipam valul 4. Procese verbale la DSP cu cei care nu vor vaccinare

Nicolae Fotin a arătât cât de deficitară este strategia României când vine vorba inclusiv de medicamente esențiale, folosite de an de zile, dar care sunt greu de găsit pe piața românească.

„Dintre medicamentele noi care lipsesc, zilele trecute Ministerul Sănătății anunța, conform procedurii de nevoi speciale, pentru medicamente esențiale care trebuie aduse repede, că a pus pe listă un medicament care pe mine m-a surprins, faimosul Biseptol. 

Noi nu îl mai producem în România, dar îl aducem prin această procedură. De fapt, ar fi nevoie de o strategie care să grăbească intrarea celor care sunt autorizate pe deplin”, a precizat Nicolae Fotin, expert în politici de sănătate, la #2021 Summit de Sănătate, organizat de Newsweek România

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te