Vaccinul împotriva HPV, gratuit până la 26 de ani. România, fruntașă la cancerul de col uterin

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.05.2025 - 15:21
Vaccinul împotriva HPV, gratuit până la 26 de ani. România, fruntașă la cancerul de col uterin - Foto: Profimedia images
Vaccinul împotriva HPV, gratuit până la 26 de ani. România, fruntașă la cancerul de col uterin - Foto: Profimedia images

Tinerii din România, fete și băieți, vor putea beneficia de vaccinul împotriva HPV gratuit până la vârsta de 26 de ani, după ce Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care extinde limita de vârstă pentru imunizare.

SHARE

Vaccinul împotriva HPV devine gratuit până la vârsta de 26 de ani. România face un pas major pentru prevenirea cancerului de col uterin.

Vaccinul împotriva HPV, gratuit până la 26 de ani. România, fruntașă la cancerul de col uterin

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care extinde limita de vârstă pentru imunizare. Până acum, vaccinul era oferit gratuit doar celor cu vârsta de până la 18 ani.

Decizia vine într-un context alarmant: România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media europeană, iar rata mortalității este de peste patru ori mai mare.

Legea adoptată urmează să fie trimisă președintelui pentru promulgare, iar ulterior va intra în vigoare, potrivit Știrileprotv.

Sursa foto: Profimedia images

Citește și: 13 tipuri de cancer pot fi prevenite printr-o activate banală. Ce recomandă medicii să facem zilnic

HPV – un virus periculos, dar prevenibil

Virusul HPV (Human Papilloma Virus) este responsabil pentru aproape toate cazurile de cancer de col uterin, dar și pentru majoritatea cazurilor de cancer anal, orofaringian, penian, vulvar și vaginal.

Se estimează că peste 80% din populația tânără se infectează cu HPV la un moment dat în viață, deseori fără să știe, din cauza absenței simptomelor.

Transmis prin contact sexual (inclusiv oral sau anal), dar și prin simpla atingere piele pe piele, virusul poate fi neutralizat în majoritatea cazurilor de către sistemul imunitar.

Citește și: România, pe locul 1 la numărul de cancere de col uterin în stadii avansate. Problema? Vaccinarea HPV

Totuși, tulpinile cu risc oncogen crescut – în special HPV 16 și 18 – pot persista în organism și pot provoca leziuni precanceroase sau cancere în zonele afectate.

De ce este importantă vaccinarea

Vaccinarea anti-HPV este cea mai eficientă metodă de prevenție împotriva cancerelor provocate de acest virus.

 În țările care au introdus vaccinul în schema națională, inclusiv pentru băieți, incidența cancerelor genitale s-a redus dramatic.

În România, statisticile rămân sumbre: peste 3.300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, iar aproximativ 5 femei mor zilnic din cauza acestei boli.

Vaccinul este recomandat înainte de începerea vieții sexuale, dar studiile arată că este eficient și pentru persoanele active sexual, motiv pentru care extinderea gratuității până la 26 de ani este considerată un progres esențial în lupta cu această problemă majoră de sănătate publică.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te