Vaccinații cu Johnson & Johnson ar putea face un rapel cu Pfizer sau Moderna pentru varianta Delta

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 27.06.2021 - 10:07
Foto: INQUAM Photos/ George Călin

Persoanee vaccinate cu Johnson & Johnson ar putea avea nevoie de un rapel cu Pfizer sau Moderna pentru a face față variantei Delta a coronavirusului, care devine dominantă, spun experți din SUA care au făcut deja acest lucru ei înșiși.

SHARE

Unii dintre acești experți spun că au făcut-o deja ei înșiși, chiar și fără date publicate cu privire la siguranța și eficiența combinării a două vaccinuri diferite sau fără susținerea autorităților de reglementare a sănătății din SUA. Canada și unele țări europene permit deja oamenilor să se vaccineze cu două vaccinuri anti-Covid diferite, conform Reuters.

Citește și: Doi români cu nouă copii au ocupat ilegal o casă din Franța. Proprietara stă pe unde apucă de 2 ani

Dezbaterea se concentrează asupra îngrijorării cu privire la protecția pe care o oferă J&J împotriva variantei Delta detectată pentru prima dată în India și care circulă acum la scară largă în multe țări. Delta, care a fost asociată și cu boli mai severe, ar putea deveni rapid versiunea dominantă a virusului în Statele Unite, a avertizat directorul Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), Rochelle Walensky.

Citește și: Femeia cu maceta, care sărit să-l ajute pe tipul cu BMW, ar fi o damă de companie. Amândoi, liberi

Nu există date substanțiale care să arate cât de protector este vaccinul J&J împotriva noii variante. Cu toate acestea, studiile din Marea Britanie arată că două doze ale vaccinurile Pfizer / BioNTech sau AstraZeneca sunt semnificativ mai protectoare împotriva variantei decât una.

Citește și: Interlopul Mărgan și-a luat o sticlă în cap pentru dedicații muzicale. Acum trebuie să și plătească

Andy Slavitt, fost consilier pe probleme de pandemie al președintelui SUA Joe Biden, a vorbit despre această idee săptămâna aceasta pe podcastul său.

Citește și: Fiul lui Sile Cămătaru, la un pas de închisoare din cauza Giorgianei, fosta iubită. Ordin încălcat

Cel puțin șase de experți importanți în boli infecțioase au declarat că autoritățile de reglementare americane trebuie să abordeze problema în scurt timp.

Citește și: Doi români cu un VW cu numere false au lovit mașina poliției care-i urmărea în Germania

„Nu există nicio îndoială că persoanele care primesc vaccinul J&J sunt mai puțin protejate împotriva bolii” decât cei care primesc două doze din celelalte vaccinuri, a spus profesorul Michael Lin, de la Stanford.

Centrul pentru prevenirea bolilor nu recomandă rapel, iar consilierii agenției au spus la o ședință publică de săptămâna aceasta că nu există încă dovezi semnificative că există o scădere a protecției vaccinurilor.

Mia mulți experți au făcut deja rapelul cu alt vaccinuri

Jason Gallagher, expert în boli infecțioase la Școala de Farmacie a Universității Temple, a primit recent o doză de Pfizer la un centru de vaccinare din Philadelphia, unde a administrat vaccinuri. El a fost vaccinat cu serul J&J într-un studiu clinic din noiembrie.

Citește și: Florin Salam, turneul interlopilor: a cântat pentru clanul Văncică, Duduieni și Mircea Nebunu

Gallagher a spus că este îngrijorat de datele din Marea Britanie care arată o eficacitate mai mică împotriva variantei Delta pentru persoanele care au primit o doză de vaccin.

 
Cazurile, internările și decesele au scăzut în Statele Unite, 56% din populația adultă fiind complet vaccinată.

J&J a declarat că testează dacă răspunsul imun oferit de vaccin este capabil să neutralizeze varianta Delta în laborator, dar nu sunt disponibile încă date.

Ambele vaccinuri ARNm au prezentat rate de eficacitate de aproximativ 95% în studiile mari din SUA, în timp ce vaccinul J & J a avut o eficiență de 66% în prevenirea formelor moderate până la severe de COVID-19 la nivel global atunci când au circulat variante mai contagioase.

Dr. Angela Rasmussen, cercetător la Organizația pentru vaccinuri și boli infecțioase a Universității din Saskatchewan, a declarat pe Twitter că a primit o doză de vaccin Pfizer în această săptămână după ce a primit J & J în aprilie.

Rasmussen, care a refuzat un interviu, i-a încurajat pe americanii care au primit vaccinul J&J să discute cu medicii lor cu privire la posibilitatea unei doze de rapel. ”Dacă locuiți într-o comunitate în care rata de vaccinare este scăzută, v-aș sugera să luați în considerare acest lucru”, a scris ea pe Twitter.

Expertul în vaccinuri, Dr. Peter Hotez, de la Colegiul de Medicină Baylor, a spus într-un mesaj pe Twitter, că o a doua doză de la J&J sau a unuia dintre vaccinurile ARNm ar putea oferi o protecție mai largă, „dar avem nevoie de date și îndrumări CDC-FDA”.

Studiu pentru rapelul cu Moderna

Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA (NIAID) desfășoară un studiu pentru a determina necesitatea unui rapel cu Moderna pentru toate vaccinurile autorizate în prezent.

Dr. John Beigel, om de știință al NIAID, a declarat pentru Reuters că agenția speră să aibă aceste date până în septembrie pentru a ajuta autoritățile de reglementare cu informații.

Atâta timp cât numărul cazurilor rămâne scăzut în Statele Unite, cei care au primit J&J ar trebui să aștepte mai multe date, a spus el.

Mai multe țări, inclusiv Germania, au ales să injecteze o a doua doză dintr-un vaccin ARN mesager de la Pfizer-BioNTech sau Moderna, rezultând o „schemă de vaccinare mixtă” după o primă injecție cu AstraZeneca.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.