Vaccinarea anti-COVID-19 este recomandată, nu va fi obligatorie

DE Elena Andrei | 06.06.2020 - 16:39

Ministrul Sănătăţii a afirmat, sâmbătă, la Digi24, că la momentul apariţiei unui vaccin anti-COVID, nu va fi introdusă măsura obligativităţii vaccinării, ci doar recomandarea, mai ales pentru grupele de risc, cărora li se recomadă vaccinul antrigipal și cel antipneumococic.

SHARE

„Un posibil vaccin toată lumea îl dă ca posibil în a doua jumătate a anului viitor. Dacă privim acest lucru, posibilitatea ca, odată apărut acest vaccin anti-COVID la un an şi jumătate după, nu ştiu dacă vom mai fi atât de acerbi încât să-l credem obligatoriu”, a spus Nelu Tătaru.


„Ca şi vaccinul antigripal, şi vaccinul anti-COVID îl recomand. Este o patologie pe care o s-o avem un an sau doi, nu este o patologie care se perpetuează de la an la an. Ne gândim că este un vaccin nou, că este o patologie nouă. A introduce obligativitatea, fără a avea o perioadă de testare, o perioadă de evaluare pe două-trei sezoane, e un lucru dificil. Este o recomandare să se facă, dar nu putem introduce obligativitatea după un an, doi de boală”, a explicat Tătaru.

Ministrul a subliniat, însă, că susţine vaccinarea obligatorie pentru alte afecţiuni.

„Dacă ne uităm în urmă, unde tot ce a însemnat vaccin a început să capete şi un curent antivaccinist, nu sunt de acord cu aceasta. Sunt total de acord cu tot ce a însemnat vaccinarea obligatorie pentru bolile pe care le ştim. Ce pot să spun este că vaccinarea obligatorie, cea pe care o ştim, este absolut necesară în construirea unei stări de sănătate a naţiei noastre. Tot ce înseamnă contrariul nu le văd decât ca pe nişte interese de a destabiliza, nu neapărat interese medicale care să aibă un suport ştiinţific”, a mai spus Tătaru.

„Uitaţi-vă în plan mondial, ne bucurăm că am eradicat o maladie. Gândiţi-vă că ne întoarcem în timp, la reapariţia maladiei într-o anumită populaţie, fără posibilitatea acestor vaccinuri. Aş explica foarte clar că înseamnă să te joci cu viaţa unui copil, cu o patologie pe care nu o poţi controla. Argumentele pe care le pot da ca medic şi ca parte umană sunt cele care poate nu-i vor schimba atitudinea, dar îl vor face să se gândească un pic”, a mai adăugat ministrul Sănătăţii.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.