Țigara electronică, o alternativă cu mai puține riscuri la fumatul convențional

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.07.2018 - 16:16

Reducerea riscului de îmbolnăvire sau deces din cauza fumatului a adus la „Harm Reduction Forum”, pe 9 iulie la Palatul Parlamentului, doctori în cercetare de la universități prestigioase, miniștri, politicieni și reprezentanți ai unor companii producătoare de tutun.

SHARE

Aceștia au pus cap la cap informații pentru a oferi fumătorilor alternative mai puțin nocive la țigări și care ar putea scădea riscul de îmbolnăvire de cancer pulmonar. România este printre primele țări din UE unde rata de mortalitate este extrem de crescută din cauza fumatului.

Țigările electronice sunt cu 95% mai puțin dăunătoare decât țigările normale

Brad Rodu, medic și profesor cercetător la Universitatea din Louisville din SUA, prezent la dezbatere, susține că reducerea riscului printre fumători se poate realiza prin educarea acestora asupra faptului că există produse alternative care pot înlocui țigările clasice. El susține că s-a stabilit că țigările electronice sunt mai puțin dăunătoare cu 95% decât țigările normale.

„Ceea ce încercăm să facem în ceea ce privește reducerea riscului este modificarea modului de livrare, felul în care consumăm nicotina, cafeina și alte droguri. Numim acest lucru: tutunul fără fumat. Consumăm nicotină, dar când nu fumăm riscul este foarte scăzut. Colegiul Regal al doctorilor din Marea Britanie a stabilit că țigările electronice sunt cu 95% mai puțin dăunătoare decât țigările normale și este un lucru valabil pentru toate produsele fără ardere. Produsele moderne sunt acceptabile social, deci fumătorilor le plac, iar nefumătorii nu sunt afectați. Sunt dovezi în Suedia că produsele fără ardere funcționează. În România, fumatul în rândul bărbaților și al femeilor este foarte ridicat și trebuie să-i convingem să renunțe. Din cauza acestui lucru cancerul pulmonar a fost și este o problemă în România. În ultimii ani, mortalitatea prin cancer pulmonar a crescut în rândul bărbaților și trebuie să scădem această rată. Cancerul pulmonar este boala secolului la fumători. Poți determina cât fumează o societate prin rata cancerului pulmonar. Rata la femeile din România este mai scăzută, dar tot avem această problemă a cancerului pulmonar. România este pe locul 5 în Europa, deci rata este ridicată, ceea ce reflectă că fumatul la bărbați are o rată mult mai ridicată în ultimii ani. Aproximativ 30 de mii de bărbați din România decedează în fiecare an din cauza bolilor legate de fumat. La femei cifrele sunt mai scăzute – 6.080 de femei din România mor din cazua cancerului pulmonar”, susține Brad Rodu.

El susține că alternativa la fumatul convențional este țigara electronică, care se folosește și în România, dar nu la fel de mult ca în țările occidentale.

Dr. Brad Rodu


„Motivul pentru care acestea sunt mai puțin dăunătoare sunt legate de componenetele din vapori față de fumat. Ambele, sigur, conțin nicotină, dar țigara obișnuită mai conține 7.000 de produse chimice și provoacă boli de inimă, cancer pulmonar, boli pulmonare, iar fumatul țigării obișnuite, în 20-30 de ani, conduce la toate aceste boli și reduce nivelul de oxigen din sânge, în timp ce la țigara electronică avem nicotină, apă care formează vapori, avem diverse arome și câțiva contaminanți. Lichidul din vapori este făcut din tutun, conține contaminanți dar la un nivel foarte, foarte scăzut”, explică doctorul.

 Totodată, el precizează că Colegiul Regal al doctorilor din Marea Britanie – una din instituțiile medicale cele mai prestigioase – i-a încurajat pe britanici să treacă la țigareta electronică pentru a-și reduce riscurile de îmbolnăvire. Instituția consideră că utilizarea țigaretei este la fel de eficientă ca renunțatul la fumat, că utilizarea pe termen lung nu duce la mai mult fumat și că este important ca fumătorii să știe că au această opțiune fără risc pentru cei care nu fumează.

Încercăm să creăm produse care să reducă substanțial riscul

În același timp, Moira Gilchrist, medic și vicepreședinte Philip Morris International,  suține că obiectivul companiei de tutun pe care o reprezintă este găsirea unei soluții pentru un miliard de oameni din lume care vor fuma în viitorul apropiat.

 „Noi știm că în ciuda reducerii fumatului în lume în general, asistăm și la o creștere a populației în timp, de aceea numărul fumătorilor în viitorul apropiat – următorii 10 ani – va rămâne cam același, adică un miliard de fumători. Unii vor încerca să se lase de fumat cu succes, însă cei mai mulți fumători vor continua să fumeze. Putem așadar să furnizăm soluții care să-i ajute pe cei care nu pot sau nu vor să se lase de fumat. Putem găsi soluții care să-i ajute să atenueze riscul. În primul rând încercăm să creăm produse care să reducă substanțial riscul – nu vorbesc despre o reducere pe o scară mică, ci una importantă în ceea ce privește reducerea riscului legat de fumat. Al doilea obiectiv este să dezvoltăm produse pe care fumătorii să le aleagă și pe care le consideră plăcute, atrăgătoare. Dacă nu procedăm astfel fumătorii pur și simplu nu vor trece la aceste produse noi, vor fuma țigări în continuare și efectele negative vor rămâne”, afirmă Glichrist.


Dr. Moira Gilchrist


„Nicotina face parte din aceste produse (țigări electronice) și este soluția care îi poate ajuta pe fumători să treacă de la un produs la altul. Noi spunem că nicotina nu este cauza principală a problemelor de sănătate cauzate de fumat, ci faptul că aredem tutunul și această ardere creează majoritatea substanțelor chimice care provoacă boli legate de fumat. Se recunoaște așadar că nicotina este miezul problemei, dar de asemenea, poate să fie parte din soluție furnizând nicotina într-un mod mai sigur, ceea ce poate reprezenta o alternativă la fumat. Am elaborat o gamă largă de produse pentru că am recunoscut că nu toți fumătorii sunt la fel. Ei caută lucruri diferite în produse alternative, pentru că niciunul din aceste produse nu este identic cu țigara tradițională. De aceea încercăm să redăm experiențe diferite, astfel încât să găsească produsul cel mai potrivit”, a mai spus vicepreședintele companiei producătoare de tutun.

De cealaltă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că este esenţial să fie continuat procesul de taxare a acestor produse, în paralel cu reducerea contrabandei, susține Alexandru Rafila, membru în comitetul executiv al organizaţiei.

Prezent la dezbatere, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a spus că România are nevoie de prevenţie, iar în prezent se lucrează la o lege în acest sens.

 „Fumatul este o adicţie şi tutunul ucide. Din punctul de vedere al ministerului pe care îl conduc, lucrurile sunt foarte clare: trebuie să minimizăm efectele. Cred că trebuie să facem tot posibilul să reducem aceste efecte, pentru că, poate aţi citit, incidenţa bolilor cardiovasculare şi cancerul sunt pe primele locuri în ceea ce priveşte cei care ucid în România. Avem nevoie de prevenţie, pentru că noi nu avem în acest moment o lege a prevenţiei, lucrăm la ea, este realitate şi cred că va rezolva multe dintre probleme. Aş dori ca adolescenţii, tinerii, să nu se apuce de fumat. Pentru aceasta, eu personal, împreună cu colaboratorii şi cu cei din jurul meu, şi aici mă refer şi la OMS, vom face tot posibilul ca acest lucru să nu se întâmple”, a declarat Sorina Pintea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te