Comitetul de vaccinare: lotul ABV2856 AstraZeneca, scos din carantină. Va fi folosit la vaccinare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 19.03.2021 - 23:05
Comitetul de vaccinare: lotul ABV2856 AstraZeneca, scos din carantină. Va fi folosit la vaccinare

Comitetul de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) a anunțat, vineri, că a decis anularea carantinei pentru lotul ABV2856 AstraZeneca. Astfek, acesta va putea fi folosit la imunizarea populației. Mai multe state UE au reluat vaccinarea cu AstraZeneca, după boicot.

SHARE

CNCAV a luat decizia într-o ședință la care au participat reprezentanții Comitetului, ai Ministerului Sănătății (MS), Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Aceștia au decis „anularea măsurii de maximă precauție care a presupus carantinarea lotului de vaccin ABV2856, produs de compania farmaceutică Oxford/AstraZeneca. Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european. Încurajăm monitorizarea și raportarea tuturor reacțiilor adverse, atât de către beneficiarii vaccinării, cât și de profesioniștii din Sănătate, conform unui comunicat al CNCAV, remis redacției. 

În 11 martie, CNCAV a anunțat că dozele rămase din lotul ABV2856, semnalat cu probleme în Italia, a fost pus în carantină. Era vorba despre 4.257 de doze care erau în centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova. 

Lotul ABV2856, primit de România în 7 februarie, avusese 81.600 de doze, din care au fost utilizate 77.049 de doze.

Joi seară, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că beneficiile vaccinului AstraZeneca-Oxford sunt mai mari decât riscurile, însă continuă să studieze legătura între vaccin şi formarea unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu acest vaccin.

Citește și: VIDEO Agenţia Europeană a Medicamentului: Vaccinul AstraZeneca este ”sigur şi eficient”

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.