STUDIU Unele vitamine ar putea crește riscul apariției cancerului. Despre ce pastile este vorba

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 12.09.2023 - 17:54
STUDIU Vitaminele ar putea să crească riscul apariției cancerului. Despre ce pastile este vorba Foto: Profimedia Images ( fotografie cu caracter iustrativ)

În timp ce mulți oameni pot lua vitamine precum vitamina C și E pentru a-și îmbunătăți sănătatea, ar putea exista unele pericole în acest sens, potrivit unui nou studiu publicat pe 31 august.

SHARE

Studiul, publicat în Journal of Clinical Investigation, a constatat că vitaminele pot stimula creșterea de noi vase de sânge în interiorul celulelor canceroase. Aceste noi vase pot ajuta cancerul să crească și să se răspândească în organism. 

Tumorile canceroase au nevoie de aport de oxigen și de sânge bogat în nutrienți pentru a dezvolta noi vase de sânge. Procesul este cunoscut sub numele de "angiogeneză". 

 conform jpost.com

Ar trebui oamenii să ia suplimente?

Antioxidanții funcționează de obicei prin utilizarea oxigenului neutilizat din alte celule, ceea ce reduce cantitatea de stres oxidativ. Stresul oxidativ poate deteriora ADN-ul și poate crește riscul de cancer. 

„Am descoperit că antioxidanții activează un mecanism care face ca tumorile canceroase să formeze noi vase de sânge, ceea ce este surprinzător, deoarece se credea anterior că antioxidanții au un efect protector”, a spus autorul Martin Bergö pentru New Atlas.

Citește și: 10 lucruri pe care trebuie să le faci pentru un abdomen plat, fără dietă și fără să mergi la sală

„Noile vase de sânge hrănesc tumorile și le pot ajuta să crească și să se răspândească.”

„Nu este nevoie să vă temeți de antioxidanți din alimentele normale, dar majoritatea oamenilor nu au nevoie de cantități suplimentare din aceștia”, a spus Bergö.

„De fapt, poate fi dăunător pentru pacienții cu cancer și persoanele cu risc crescut de cancer.”

Vitaminele E și C pot stabiliza proteina BACH1, care poate provoca răspândirea cancerului pulmonar

Acest lucru se poate întâmpla atunci când în dieta unei persoane sunt introduse niveluri excesive de antioxidanți sau când apar mutații în tumori, activând producția de antioxidanți.

Cercetătorii au descoperit rolul antioxidanților în timp ce studiau cancerul pulmonar pe organoizii prelevați de la pacienți.

Aceleași observații au avut loc pe țesutul mamar, tumorile renale și în experimente pe șoareci. 

„Multe studii clinice au evaluat eficacitatea inhibitorilor de angiogeneză, dar rezultatele nu au fost atât de reușite pe cât se anticipase”, a spus autorul Ting Wang.

Citește și: ”De la măsura XL, la XS”. Dieta super ușoară prin care o tânără a slăbit 30 de kilograme într-un an

„Studiul nostru deschide ușa către modalități mai eficiente de prevenire a angiogenezei în tumori”, a spus Wang.

„De exemplu, pacienții ale căror tumori prezintă niveluri ridicate de BACH1 ar putea beneficia mai mult de terapia anti-angiogeneză decât pacienții cu niveluri scăzute de BACH1.”

„Următorul pas este să examinăm în detaliu modul în care nivelurile de oxigen și radicalii liberi pot regla proteina BACH1 și vom continua să determinăm relevanța clinică a rezultatelor noastre. Vom face, de asemenea, studii similare și în alte forme de cancer, cum ar fi cancerul de sân, rinichi și piele”, a continuat Wang.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te