STUDIU „Visele ciudate”, semnale din partea creierului pentru a corecta viața reală

DE Elena Andrei | 23.05.2021 - 14:15
Visele ne spun cum să corectăm viața reală/Foto: Facebook

Un studiu recent, publicat în revista Pattern, și-a propus să examineze de ce visele sunt atât de diferite de viața de zi cu zi și a constatat că „ciudățeniile” din vis sunt doar semnale, menite să ajute la clarificarea realității și la corectarea acesteia.

SHARE

Cercetările anterioare au arătat că modul în care visele noastre se schimbă pe tot parcursul nopții are legătură cu stadiile de somn - în mod specific, când suntem în somn REM și non-REM.

REM este una dintre cele patru etape prin care trece creierul în timpul ciclului de somn. Această perioadă a ciclului de somn are loc de obicei la aproximativ 90 de minute după ce o persoană adoarme. Este marcat de o serie de modificări fiziologice care includ relaxarea musculară, mișcarea ochilor, respirația mai rapidă și creșterea activității creierului.

„Există, evident, un număr incredibil de teorii despre motivul pentru care visăm”, spune Erik Hoel, profesor asistent în neuroștiințe la Universitatea Tufts, care a lucrat la acest studiu.

„Am vrut să aducem în atenție o teorie veche, care spune că experiența viselor este motivul pentru care visezi.”

Când alimentează inteligența artificială, Hoel a remarcat că tehnologia începe să reflecte datele introduse. Dacă inteligența artificială ar conduce o mașină într-un antrenament de simulare, experiența ar include circumstanțele generale întâlnite pe „drum”, pentru a imita cum ar fi să conduci în mod real o mașină.

Citește și

STUDIU Vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca sunt eficiente împotriva variantei indiene de COVID

Țările cu risc epidemiologic ridicat, lista nouă: când stai în carantină dacă revii în România

 

Hoel a explicat că și așa funcționează creierul. „Inspirația originală pentru rețelele neuronale profunde a fost creierul", a spus el. „Dacă te uiți la tehnicile pe care oamenii le folosesc în regularizarea învățării profunde, se observă că acestea prezintă unele asemănări izbitoare cu visele."

Pur și simplu, creierul se descarcă în timpul viselor, astfel încât oamenii să poată înțelege mai bine realitatea.

„Însăși ciudățenia viselor în divergența lor, de la experiența de veghe, este cea care le conferă funcția lor biologică”, notează acesta.

Modalitatea de a observa similitudini între viața reală și vise se face prin acțiunile repetitive. Dacă omul face zi de zi o anumită acțiune, aceasta va fi prezentă în vis. Restul se leagă de experiențele reale, proiectate în altă dimensiune.

„Viața este plictisitoare uneori, iar visele sunt acolo pentru a vă împiedica să vă limitați într-un anumit tipic. Diversificarea este hrana creierului, iar ciudățenia din vise vă arată ce anume trebuie să corectați în viața reală”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te