STUDIU Vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca sunt eficiente împotriva variantei indiene de COVID

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 23.05.2021 - 08:40
Vaccinurile Pfizer şi AstraZeneca sunt eficiente împotriva variantei indiene de COVID. / Foto: caricom.org

Vaccinurile de la Pfizer/BioNTech şi AstraZeneca/Oxford s-au dovedit a fi aproape la fel de eficiente împotriva variantei indiene a coronavirusului ca şi variantei englezeşti, a indică un studiu realizat de autorităţile sanitare din Anglia, Public Health England, notează AFP.

SHARE

Potrivit studiului PHE, realizat între 5 aprilie şi 16 mai, vaccinul Pfizer/BioNTech a fost eficient 88% împotriva bolii simptomatice a variantei indiene la două săptămâni după a doua doză, comparativ cu 93% eficienţă contra variantei engleze.

În aceeaşi perioadă, serul AstraZeneca a fost eficient 60%, comparativ cu 66% contra variantei engleze care a fost detectată în Kent.

Ministrul sănătăţii, Matt Hancock, a lăudat rezultatele, pe care le-a descris drept "inovatoare", într-un moment în care guvernul se bazează pe campania sa de vaccinare pentru a se proteja de un focar al variantei indiene care pune în pericol continuarea planului său de relaxare a restricţiilor.

Citește și: Peste 4,1 milioane de români s-au vaccinat anti-COVID

Pentru a opri răspândirea acestei variante B.1.617.2, care riscă să devină "dominantă" potrivit autorităţilor sanitare, intervalul dintre două doze de vaccin (până la trei luni) a fost redus la opt săptămâni pentru persoanele de peste 50 de ani şi cele mai vulnerabile, iar testarea fost intensificată în zonele afectate (în special nord-vestul Angliei şi unele zone din Londra).

"Două doze din oricare vaccin oferă niveluri ridicate de protecţie împotriva bolii simptomatice a variantei B.1.617.2"

Cele două vaccinuri studiate sunt eficiente 33% împotriva bolii simptomatice cauzate de varianta indiană la trei săptămâni după injectarea primei doze, comparativ cu aproximativ 50% împotriva variantei Kent, potrivit PHE.

Genomul coronavirusului a fost secvenţiat pentru 12.675 de cazuri incluse în acest studiu, dintre care 1.054 au fost variante indiene.

Citește și: Copiii pandemiei. Efectele secundare asupra elevilor din România după un an de școală online

Potrivit datelor PHE, cel puţin 2.889 de cazuri ale variantei indiene au fost înregistrate în Anglia între 1 februarie şi 18 mai. Dintre acestea, 104 cazuri au dus la o vizită la urgenţă, 31 au necesitat spitalizare şi şase au dus la deces.

"Două doze din oricare vaccin oferă niveluri ridicate de protecţie împotriva bolii simptomatice a variantei B.1.617.2", a indicat Mary Ramsay, manager imunizare la PHE. "Ne aşteptăm ca vaccinurile să fie şi mai eficiente în prevenirea spitalizărilor şi deceselor", a adăugat ea.

În Marea Britanie, ţara cea mai îndoliată din Europa de coronavirus cu peste 127.000 de morţi, mai mult de 70% dintre adulţi au primit o primă doză de vaccin împotriva COVID-19 şi peste 40% au primit două doze. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te