Oamenii care consumă 600 miligrame de flavonoide pe zi au prezentat un risc cu 20% mai mic de declin cognitiv decât cei care au consumat doar 150 miligrame pe zi, potrivit unui studiu publicat în revista Academiei Americane de Neurologie.
O porție de căpșuni de 100 de grame are aproximativ 180 de miligrame de flavonoide, în timp ce un măr are aproximativ 113 miligrame, se arată în studiu.
Flavonoidele sunt o serie de compuși puternic antioxidanți care se găsesc în mod obișnuit în multe fructe și legume, a spus autorul studiului, Dr. Walter Willett, profesor de epidemiologie și nutriție la Harvard T.H.
Citește și
Vaccinul AstraZeneca are un risc scăzut de formare a cheagurilor de sânge (studiu)
Tendinţa de a lucra de la distanţă, reprezentativă pentru viitorul pieţei muncii (studiu)
Deteriorarea „aportului de sânge la creier este un factor important al declinului cognitiv”, a spus Willett, adăugând că proprietățile antiinflamatorii ale flavonoidelor contribuie la protejarea aportului de sânge, care la rândul său încetinește declinul cognitiv.
Declinul cognitiv poate duce la boli precum demența și Alzheimer, a adăugat el.
Studiul s-a întins pe aproape un sfert de secol și a avut aproximativ 75.000 de participanți.
Vârsta medie a participanților la începutul studiului a fost de 50 de ani, iar acum au trecut de 70 și 80 de ani, a spus Willett.