Studiul, publicat în jurnalul medical Lancet, a găsit că rata estimată de tromboză cu sindrom de trombocitopenie (TTS) după prima doză era de 8,1 per milion din cei inoculați, potrivit AstraZeneca.
După cea de-a doua doză de vaccin Vaxzevria, inventat de Universitatea din Oxford, rata era de 2,3 per milion, comparabil cu cea observată la persoanele nevaccinate, mai arată compania anglo-suedeză.
Citește și: Cum a fost vândută cu acte în regulă, la notar, casa unei femei fără ca ea să aibă habar
Serul fabricat de AstraZeneca s-a confruntat cu câteva probleme, printre care întârzieri la producție, cazuri rare de efecte secundare severe, inclusiv TTS, care a dus la restricționarea vaccinului în unele țări sau stoparea folosirii acestuia, investigații ale autorităților și aplicarea etichetelor cu atenționări.
Autoritatea UE pentru reglementarea produselor farmaceutice (EMA) a analizat cazurile de TTS din luna martie și a descoperit o posibilă legătură cu Vaxzevria și vaccinul Johnson & Johnson, administrat într-o singură doză. Însă, a transmis că beneficiile per total ale ambelor vaccinuri cântăresc mai mult decât riscurile implicate.
Citește și: Turiștii, revoltați de prețurile care au explodat în Mamaia: „Ciorba a devenit un fel de caviar”
Studiul de miercuri a evaluat cazurile raportate începând cu 30 aprilie, care au avut loc în cele 14 zile de la primirea primei sau celei de-a doua doze, folosind baza globală de date AstraZeneca privind siguranța, mai arată sursa citată, scrie Digi24.