STUDIU Expunerea la aerul poluat poate crește riscul de demență

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 19.09.2018 - 14:00
Poluarea afectează creierul. Foto Getty Images

Cercetătorii britanici au descoperit, într-un studiu, că expunerea la aer poluat ar putea crește riscul de a dezvolta demență cu până la 40%.

SHARE

Oamenii de știință au studiat potențialele dezavantaje ale expunerii la poluarea fonică și a aerului, într-o populație de aproape 131.000 de rezidenți mai vechi ai Londrei. 

Participanții au avut vârste cuprinse între 50 și 79 de ani, în 2004, și erau înregistrați la medici din capitala Marii Britanii.
Echipa s-a folosit de codurile poștale ale participanților pentru a estima expunerea anuală a acestora la poluanți, inclusiv dioxidul de azot (NO2), pulberile fine, ozonul și zgomotul rutier. 

Pe o perioadă de șapte ani, în medie, sănătatea participanților a fost măsurată până când aceștia au fost diagnosticați cu demență, au murit sau au fost deregistrați din listele medicilor de familie.
Studiul, publicat în revista BMJ Open, a arătat că, cu cât un individ este expus  la  mai mulți poluanți din aer, cu atât riscul lor de a dezvolta o afecțiune neurodegenerativă este mai mare.
Participanții expuși la cele mai ridicate niveluri de NO2 au avut un risc cu 40% mai mare de a dezvolta demență. 

Cei care au avut cea mai mică expunere înregistrează un risc de 32%.
Demența nu este o boală în sine, ci mai degrabă un set de condiții cu simptome comune. 

Boala Alzheimer este cea mai comună formă, cu 5,7 milioane de americani care suferă în prezent, de această afecțiune.

Oamenii de știință nu sunt siguri care este cauza acestei condiții neurodegenerative, dar factorii de mediu, cum ar fi poluarea aerului, ar putea juca un rol.
Dr. Iain Carey, autorul principal al studiului și lector senior în epidemiologie la Universitatea St George's din Londra, a declarat pentru Newsweek că echipa sa a fost intrigată să afle că poluarea este mai asociată, mai degrabă, cu boala Alzheimer, decât cu demența vasculară.
„Deoarece poluarea aerului a fost legată de problemele vasculare în alte studii, inclusiv cele legate de boli de inimă și accidente vasculare și cerebrale, ne-am așteptat să se vadă o legătură cu demența vasculară”, a precizat doctorul, referindu-se la a doua cea mai comună formă a bolii neurodegenerative, cauzată de vasele de sânge deteriorate din creier.
„Cu toate acestea, atunci cand ne-am uitat la diagnostice specifice, am văzut doar o legatură cu boala Alzheimer și nu cu demența vasculară, în cazul acestui studiu.”, a spus Iain Carey.
Cercetătorii au evaluat aproape 131.000 de persoane în vârstă, rezidenți ai Londrei pentru a distinge potențialele riscuri ale expunerii la poluarea aerului.

Locuirea lângă un drum circulat, cu risc

În mod similar, un studiu publicat în revista Translational Psychiatry a indicat că femeile care locuiesc în zone cu niveluri de pulberi fine mai mari decât nivelul considerat sigur de către Agenția pentru Protecția Mediului ar putea avea dublu risc de dezvoltare a demenței.
Un studiu separat, publicat în The Lancet privind 6,6 milioane de persoane care trăiesc în Ontario, a sugerat că dacă o persoană locuiește la mai puțin de 50 de metri de un drum circulat, care dă substanțe poluante fine, se expune la un risc crescut de demență.
Dr. David Reynolds, directorul științific de la  Alzheimer s Research UK, care nu a fost implicat în lucrare, a lăudat cercetătorii pentru realizarea unui studiu amplu, bine condus.
Cu toate acestea, medicul a avertizat: „Bolile care provoacă demență pot apărea în creier cu până la 20 de ani înainte ca simptomele să devină vizibile. Nu știm unde au trăit oamenii din studiu în cele două decenii înainte de diagnosticul lor de demență, așa că trebuie să fim precauți cu privire la modul în care interpretăm aceste rezultate."
Dr. James Pickett, șef  al departamentului de cercetare la Alzheimer s Society, a declarat: „Deși acest studiu a privit înapoi la dosarele medicale ale oamenilor și a sugerat că poluarea aerului ar putea fi responsabilă pentru un mic procent din ei, uitându-ne la toate celelalte cercetări din acest domeniu, credem că oamenii nu ar trebui să fie îngrijorați de acest studiu.”
„Poluarea aerului este un hot topic în cercetarea privind demența și există dovezi că expunerea la poluarea aerului poate crea accesul unor particule mici în creier", a menționat el, adăugând „dar este un salt uriaș pentru a spune că poluarea aerului ar putea duce la demență iar acest studiu a avut mai multe limitări.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te