STUDIU Copiii mici pot fi „transmițători de SARS-CoV-2 foarte eficienți”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 12.10.2020 - 20:51
Sursă Getty

O creșă din Polonia unde a fost înregistrat un focar de coronavirus ce a implicat peste 20 de persoane a făcut obiectul unui studiu despre cât de ușor se răspândește virusul în rândul copiilor mici, potrivit Newsweek.

SHARE

29 de persoane au contractat virusul la creșă, unde se aflau copii cu vârste de un an și doi ani, se arată într-un studiu publicat în revista de specialitate Emerging Infectious Diseases și în JAMA Pediatrics.

Cazurile au inclus opt copii care au mers la creșă și membri ai familiilor acestora, dintre care doi copii cu vârste de cinci și opt ani.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Varșovia au remarcat că focarul a avut o „răspândire surprinzător de mare” în creșă și au pus în discuție „presupusul rol neglijabil al copiilor” în evoluția pandemiei.

„Copiii de un an și doi ani ar putea fi transmițători de SARS-CoV-2 foarte eficienți”, se arată în studiu.

Creșa s-a redeschis la 18 mai, după un blocaj la nivel național, dar a fost închisă la 31 mai după ce un lucrător a declarat că un membru al familiei a contractat coronavirusul. Acesta a fost și el diagnosticat cu Covid-19 la 4 iunie. Au fost testați ulterior 104 persoane, lucrători la creșă, copiii și membri ai familiilor acestora.

Potrivit autorilor studiului, este puțin probabil ca cei care au fost depistați pozitivi să contracteze coronavirusul în afara creșei.

„Copiii par a fi mediatori eficienți ai infecției între adulți”, au avertizat autorii studiului. Aceștia au menționat că lucrătorii din creșă și membrii familiilor copiilor au avut un contact redus și nici familiile copiilor n-au interacționat.

Mai mult, adulții au purtat măști, și personalul din creșă și părinții care se duceau să-și ia copiii acasă. Singura posibilitate era ca virusul să se fi transmis printre copii, fiind într-un spațiu limitat și interacționând unii cu alții, după care s-au infectat și membri ai familiilor acestora.

În perioada de două săptămâni când creșa a fost deschisă, 25 de copii au participat în medie timp de opt ore în fiecare zi. Copiii au mers la creșă în trei grupuri, cu câte doi îngrijitori repartizați la fiecare, iar grupurile nu se amestecau.

Rapoartele anterioare privind focarele de coronavirus în creșe și grădinițe sugerau că este puțin probabil să se transmită virusul de la un copil mic la altul și apoi la adulți.

Cercetătorii polonezi au atras atenția că datele anterioare au fost înregistrate în timpul blocajelor, atunci când copiii erau doar în contact cu membrii familiei și chiar și așa, includeau în mare parte copii de vârstă școlară.

Autorii studiului susțin că nu a fost posibil să se demonstreze că acel lucrător, care a declarat că are Covid-19 în familie, a declanșat focarul, deoarece un părinte a fost găsit pozitiv cu două săptămâni înainte. „Cel mai probabil, un copil ar fi putut fi primul caz din creșă.”

Ian Jones, profesor de virologie la Universitatea din Reading din Marea Britanie, care nu a lucrat la acest studiu, a declarat pentru Newsweek că au existat câteva analize privind răspândirea coronavirusului în rândul copiilor.

„Opinia generală a fost că nu este îngrijorător, poate pentru că majoritatea cazurilor sunt asimptomatice, deci nu există o tuse prevestitoare. Poate că cea mai bună perspectivă ar fi să recunoaștem că focarele pot apărea în creșe, dar că acestea nu par a fi surse notabile de transmitere. Trebuie să acordăm atenție, dar nu să ne alarmăm, cred că aceasta ar fi poziția cea mai potrivită de adoptat”, a spus Jones.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te