STUDIU Certurile conjugale scurtează viața bărbaților

DE Elena Andrei | 23.06.2021 - 20:39
Certurile conjugale scurtează viața bărbaților/Foto: FB

Analizând date de sănătate și sociale extinse pe mai bine de 30 de ani, o echipă de la Universitatea din Tel Aviv a urmărit decesele și cauzele deceselor a peste 10.000 de bărbați israelieni.

SHARE

Concluzia a fost că nemulțumirile în căsnicie, certurile dese au cauzat bărbaților boli cerebrovasculare (AVC), cardiovasculare ce le-au grăbit sfârșitul.

Bărbații nemulțumiți în căsnicie au fost cu 69,2% mai predispuși să moară din cauza accidentului vascular cerebral decât cei care au fost fericiți, au descoperit autorii studiului.

Atunci când se iau în considerare toate cazurile de deces prematur în rândul bărbaților, rata decesului a fost cu 19% mai mare la bărbații care au declarat că nu sunt mulțumiți în căsnicie.

Autorii studiului spun că autoritățile sanitare ar trebui să promoveze terapia de cuplu ca o modalitate de a îmbunătăți sănătatea bărbaților și de a-i ajuta să trăiască mai mult.

„Studiul nostru arată că viața de familie are implicații asupra sănătății și asupra speranței de viață”, a declarat autorul studiului, dr. Shahar Lev-Ari.

Ca parte a studiului, cercetătorii au efectuat analize statistice ale unei baze de date care a început să colecteze în anii 1960.

Citește și

Industria farmaceutică inovatoare este un motor de dezvoltare în Europa. Ce face România

Simptomele COVID s-au schimbat. Cele mai frecvente acum: dureri de cap, în gât, nas care curge

 

Timp de 32 de ani, au urmărit sănătatea și comportamentul a 10.000 de bărbați, toți angajați ai statului israelian, acordând o atenție deosebită morții din cauza accidentului vascular cerebral.

La începutul studiului, majoritatea participanților avea 40 de ani și de când a început, în anii 1960, un total de 64% a murit din cauza unor boli ce puteau fi cauzate de supărare îndelungată.

„Am vrut să analizăm datele colectate folosind diverși parametri pentru a identifica factorii de risc comportamentali și psihosociali care pot prezice moartea din cauza unui AVC și moartea prematură din orice motiv”, a precizat dr. Shahar.


O creștere mai puțin dramatică a deceselor, de 6,5%, a fost observată la participanții mai în vârstă.

„La vârste înaintate, procesul de adaptare conjugală este mai mare și scade nivelul de stres”, potrivit dr. Shahar.

Studiul a fost publicat în Journal of Clinical Medicine.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.