Studiu: Apa îmbuteliată poate fi mai nocivă decât cea de la robinet

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 16.01.2019 - 20:02
Foto Inquam Photos/Adrian Neagoe

Un pahar de apă de la robinet și un pahar de la sticlă sunt practic identice în ceea ce privește calitatea lor pentru sănătate și nutriție. Totuși, în unele cazuri, apa de la robinet poate fi chiar mai sigură.

SHARE

Există doar unele excepții - persoanele care se alimentează cu apă din fântâni proprii s-ar putea să nu se bucure de o apă curată, supusă acelorași teste riguroase ca apa ce provine din surse publice, arată un studiu citat de publicația britanică The Independent.

Există o mulțime de motive pentru a renunța la apa îmbuteliată, arată publicația. Primul caz documentat despre apa îmbuteliată susține că aceasta era vândută în Boston în anii 1760, când o companie numită Jackson’S Spa a îmbuteliat și a vândut apă minerală pentru uz terapeutic. Ar fi urmat companiile din Saratoga Springs și Albany.

Pe tot globul, oamenii consumă anual aproximativ 10% apă îmbuteliată, dar americanii consumă în general mai mult lichid ambalat decât oamenii din orice altă țară din lume, în afară de China.

La 12,8 miliarde de galoane sau 39 de galoane pe persoană, americanii consumă mai mult apă îmbuteliată decât lapte sau bere. Anul trecut a fost prima dată când americanii au băut mai multă apă îmbuteliată decât sucuri. „Apa îmbuteliată a redeschis efectiv piața de băuturi", a declarat Michael C. Bellas, președintele și CEO al Beverage Marketing, într-o declarație recentă pentru The Independent.

Nu e ieftin. La un cost mediu de 1,22 dolari per galon, americanii cheltuie de 300 ori mai mult pe apa îmbuteliată decât ar cheltui pentru a bea de la robinet. Numărul ar putea fi chiar mai mare, au subliniat unii analiști, deoarece cele mai multe vânzări sunt pentru sticle unice.

Companiile producătoare de sucuri sunt conștiente de cât de „bună” poate fi apa îmbuteliată – corporații precum Coca-Cola și PepsiCo investesc constant în acest produs. Pepsi a achiziționat recent un anunț Super Bowl de 30 de secunde pentru a-și lansa noul brand de apă îmbuteliată premium „LIFEWTR".

Cercetările sugerează că pentru majoritatea americanilor, cee ce se află într-o sticlă nu e mai bun decât ceea ce vine de la robinet. De fapt, un raport recent a constatat că aproape jumătate din apa îmbuteliată este derivată de la robinet, dar poate fi procesată sau testată în continuare pentru siguranță.

În 2007, Pepsi (Aquafina) și Nestle (Pure Life) au trebuit să-și schimbe etichetele pentru a reflecta mai bine acest lucru.

De asemenea, apa de la robinet este de obicei testată pentru calitate și contaminare mai frecvent decât apa îmbuteliată. Agenția pentru Protecția Mediului este responsabilă de efectuarea acestor teste.

Cu toate acestea, calitatea apei de la robinet poate varia considerabil în funcție de locul în care locuiești. Într-un raport din 2011, s-a constatat că 13% din puțurile private pe care geologii le-au testat conțin cel puțin un element (cum ar fi arsenic sau uraniu) la o concentrație care depășea liniile directoare naționale.

Și plasticul e o problemă

Creșterea în popularitate a apei îmbuteliate se datorează preocupărilor crescânde legate de puritatea apei de la robinet. Un sondaj Gallup recent a constatat că 63% dintre americani sunt îngrijorațidespre poluarea în apa de băut - cel mai mare procent din 2001.

Producerea apei îmbuteliate este, de asemenea, un proces amplu, bazat pe resurse. Ca și alte surse de plastic, materialul în care este îmbuteliată apa este creat din produse secundare de țiței. Spre deosebire de alte materiale plastice care se refolosesc pe toată durata lor de viață, sticlele de plastic sunt de obicei folosite o dată și apoi eliminate.

Un studiu realizat în revista Environmental Research Letters a arătat că plasticul folosit pentru apa îmbuteliată, consumată de americani în 2007, provenea din produsele secundare ale aproximativ 32-54 milioane de barili de petrol.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te