Neuropatia diabetică reprezintă una dintre cele mai severe complicații ale diabetului zaharat. Afecțiunea apare la persoanele cu diabet din cauza nivelului ridicat de glucoză în sânge și determină lezarea fibrelor nervoase, mai ales la nivelul picioarelor.
În peste 50% din cazuri pacienții nu prezintă simptome specifice afecțiunii, ceea ce favorizează evoluția și agravarea neuropatiei. De aceea, diagnosticul precoce joacă un rol important în sănătatea persoanelor ce suferă de diabet, întrucât neuropatia poate crește în timp riscul de apariție a unor răni care ulterior se pot infecta și pot determina amputarea unui deget de la picioare sau a piciorului afectat.
Ce se întâmplă mai exact cu picioarele tale?
Dacă ai fost diagnosticat cu diabet sau un stadiu premergător al acestuia, corpul tău și-a pierdut capacitatea de a controla în mod corespunzător nivelul glicemiei din sânge. Concentrațiile mari ale glucozei pot deteriora fibrele nervoase senzitive, în special pe cele scurte și mai vulnerabile. Ca urmare, anumite funcții ale corpului care sunt controlate de acești nervi nu mai funcționează ca de obicei. Atunci când concentrațiile mari de glucoză din sânge afectează fibrele motorii, fibrele lungi, aceste deteriorări se fac simțite la nivelul picioarelor prin amorțeli, furnicături și înțepături.
Simptomele neuropatiei diabetice
Tulburările funcției nervoase la nivelul picioarelor pot apărea sub forma unor simptome „pozitive”, precum furnicături, senzație de arsură, durere înțepătoare sau senzație de curentare, fie senzație de amorțire (descrisă adesea ca fiind înfășurat în bumbac). Aceste simptome devin de obicei mai deranjante în momentele de relaxare sau înainte de a adormi.
Neuropatia se poate manifesta, de asemenea și sub forma unor simptome „negative”, printre care sensibilitate redusă la schimbări de temperatură (nu poți face diferența între apă caldă și rece), senzație redusă de presiune (nu simți că pantofii îți sunt prea strâmți) sau instabilitate în timpul mersului (mers legănat).
Aceste deficite ale funcțiilor nervoase pun picioarele în pericol de răni neobservate sau de răni infectate, care în cel mai rău caz pot duce la o amputare de deget sau chiar a unei părți din picior.
Testează-te și află din timp dacă ai neuropatie diabetică!
Există o serie de teste care ajută la depistarea din timp a neuropatiei diabetice, însă scopul lor este să evalueze inițial starea de sănătate. Diagnosticul final de neuropatie diabetică este stabilit doar după un consult amănunțit la medicul diabetolog, neurolog sau medicul de familie.
O opțiune pentru testarea precoce a neuropatiei diabetice o reprezintă Testul Michigan, o metodă simplă, neinvazivă și precisă de autodiagnosticare. Testul durează aproximativ 2 minute și cuprinde 15 întrebări raportate la evenimentele și simptomele ultimelor 2-3 luni.
Campania „Stand up for your feet” este susținută de Wörwag Pharma România și urmărește creșterea gradului de conștientizare a consecințelor neuropatiei diabetice, a necesității depistării și tratamentului precoce. Inițiativa se desfășoară la nivel internațional și își propune să contribuie semnificativ la îmbunătățirea calității vieții persoanelor ce suferă de diabet, printr-o comunicare și o educație terapeutică adecvate.
Află mai multe despre testare pe website-ul oficial de campanie „Stand up for your feet”.
Articol sponsorizat de Wörwag Pharma