Cele mai recente date publice pe care le avem despre situația paturilor ATI sunt din 4 noiembrie: atunci, erau 1.250 de paturi de terapie intensivă pentru bolnavii COVID în toată țara, iar numărul paturilor ATI în București se ridica la 247.
Luni, 16 noiembrie, în secțiile de terapie intensivă din București erau îngrijiți 201 pacienți COVID. Începând cu 17 noiembrie, Bucureștiul a început să se apropie de limita de 247 de paturi, când erau internați la terapie intensivă 244 de pacienți. În următoarea zi, 18 noiembrie, erau deja 245 de pacienți COVID la ATI, conform datelor Direcției de Sănătate Publică București.
Tot în 18 noiembrie, în București erau internați 1.750 de pacienți cu coronavirus și se înregistraseră 641 de decese. Erau 89 de focare active.
Acestea sunt și cele mai recente date publicate pe site-ul DSP București.
Spitalele din Capitală au avertizat prima dată că nu mai au locuri la finele lunii septembrie, când erau peste 1.500 de paturi pentru pacienții COVID, inclusiv la ATI. Ulterior, Ministerul Sănătății a anunțat că va suplimenta numărul paturilor pentru bolnavii COVID, crescând și numărul locurilor de terapie intensivă pentru acești pacienți cu 100. Atunci, spitalele Colentina, Floreasca, Sf. Ioan, Malaxa, Sf. Pantelimon, Spitalul CF Witing din București deveneau spitale suport COVID.
Despre cât de reușită a fost această mișcare citiți aici: EXCLUSIV Spitale COVID făcute din pix. Cazul „Sf. Ioan“, unde sunt infecționiști doar până la 15.00
Joi, au fost transferați cinci pacienți din București în spitale din Moldova, dintre care doi la unitatea mobilă de la Lețcani. Cu trei zile în urmă, o altă pacientă a fost transferată de la Spitalul Victor Babeș din Capitală la Craiova, pentru că nu mai era nici un loc liber la acest spital, care are nouă paturi de terapie intensivă pentru pacienții COVID, după cum a explicat managerul Institutului, Emilian Imbri.
Managerul Institutului „Victor Babeș” explica, la Digi 24, că, de două-trei săptămâni, au fost mai multe cazuri care s-au agravat și au avut nevoie de mai multe zile de spitalizare: „Din aceste cazuri, un procent ajunge la ATI, nu mai putem face rulajul ca acum câteva săptămâni, când știam că după câteva zile se puteau externa pacienții. Din acest motiv s-a aglomerat ATI și este dificil, deoarece acești pacienți pot sta până la trei săptămâni".
Joi, medicul de terapie intensivă Radu Țincu, de la Spitalul Floreasca, explica: „Bucureștiul reprezintă o aglomerare urbană. Am avut peste 1.000 de cazuri zile la rând. Acest lucru va genera un număr de transfer de 50-60-70 de pacienți pe zi care vor ajunge la ATI și cel mai probabil în perioada următoare vor mai fi necesare astfel de transferuri”.
Acesta explica și că trebuie crescută capacitatea secțiilor de terapie intensivă, nu neapărat transformate spitalele în spitale COVID, conform Mediafax.
În Capitală, rata de transmitere a coronavirusului a continuat să crească, în ciuda restricțiilor în vigoare de aproape o lună: joi, incidența cumulată a ultimelor 14 zile era de 5,66 infectări la mia de locuitori, iar în ultimele 24 de ore se înregistraseră 1.473 de cazuri noi de COVID-19.
Potrivit unui raport al Institului de Sănătate Publică, de la începutul săptămânii, 14 la sută din cazurile noi și 7,3 la sută dintre decese (cele mai mari procente din țară) se înregistrează în București.