Scapi mai repede de mahmureală dacă bei un păhărel după ce te trezești din beție? Răspuns incredibil

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 02.05.2024 - 09:26
Scapi mai repede de mahmureală dacă bei un păhărel după ce te trezești din beție? Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Sărbătorile și zilele libere sunt motive de petreceri. La cele mai multe dintre aceste evenimente se consumă băuturi alcoolice. După o noapte de petrecere, în funcție de cât alcool ai consumat, se instalează mahmureala. Iată ce să faci să scapi de această stare.

SHARE

Deseori, după petreceri, mulți oameni resimt o stare de rău. Sunt urmările consumului băuturi alcoolice. Există numeroase metode de a scăpa de mahmureală. Unele sunt chiar bizare. 

Specialiștii recomandă consumul de lichide. Iar, în unele cazuri, chiar consumul de alcool, deși aceasta a dus la starea de rău.

Scapi mai repede de mahmureală dacă bei un păhărel după ce te trezești din beție? Răspuns incredibil

Mahmureala par să fie modul în care organismul ne reamintește despre pericolele excesului de îngăduință. Din punct de vedere fiziologic, este un efort de grup: diareea, oboseala,  durerile de cap , greața și tremuratul sunt simptomele clasice.

Uneori, tensiunea arterială sistolică (numărul superior) crește, inima bate mai repede decât în ​​mod normal și glandele sudoripare produc în exces - dovezi că răspunsul „luptă sau fugi” este accelerat. Unii oameni devin sensibili la lumină sau sunet. Alții suferă de o senzație vertij.

Din fericire, cunoașterea cauzelor mahmurelii, precum și a diferitelor modalități de a vindeca mahmureala, poate ajuta.

Citește și: Ce fructe să mănâci înainte să bei alcool? Îți taie mahmureala, te urci mai repede la volan

Ce cauzează mahmureala?

Cauzele sunt la fel de variate ca și simptomele. Alcoolul este metabolizat în acetaldehidă, o substanță care este toxică la niveluri ridicate. Cu toate acestea, concentrațiile ajung rareori atât de mari, așa că nu aceasta este explicația completă.

Băutul interferează cu activitatea creierului în timpul somnului, așa că mahmureala poate fi o formă de privare de somn . Alcoolul amestecă hormonii care ne reglează ceasurile biologice, poate declanșa, de asemenea, migrene , așa că unii oameni pot crede că au mahmureală atunci când suferă într-adevăr o migrenă indusă de alcool.

Mahmureala începe după ce nivelul alcoolemiei încep să scadă. De fapt, potrivit unor experți, cele mai grave simptome apar atunci când nivelurile ajung la zero.

Ingredientul cheie pare să fie „băutul până la ebrietate”; cât de mult ai băut pentru a ajunge acolo este mai puțin important.

De fapt, mai multe studii sugerează că băutorii ușori și moderati sunt mai vulnerabili la mahmureala decât cei mari. Cu toate acestea, există și cercetări aparent contradictorii care arată că persoanele cu antecedente familiale de alcoolism au mahmureală mai gravă.

Cercetătorii spun că unii oameni pot avea probleme cu băutura, deoarece beau în efortul de a ameliora simptomele mahmurelii.

Foto: Freepik.com

Citește și: Ai băut o bere și vrei să conduci? Un polițist a testat ce alcoolemie afișează etilotestul

7 remedii pentru mahmureala

Evident, a nu bea alcool este cea mai bună soluție. Dar dacă bei, iată sfaturi simple pentru a ajuta la prevenirea și ameliorarea suferinței.

1. Consumul de lichide .  Alcoolul favorizează urinarea deoarece inhibă eliberarea vasopresinei, un hormon care scade volumul de urină produs de rinichi.

Dacă mahmureala include diaree, transpirație sau vărsături, este posibil să fii și mai deshidratat. Deși greața poate face dificil să scapi de ceva, chiar și doar câteva înghițituri de apă vă pot ajuta mahmureala.

2. Introducerea unor carbohidrați în organism. Băutul poate scădea nivelul zahărului din sânge, așa că, teoretic, o parte din oboseala și durerile de cap ale mahmurelii pot fi de la un creier care funcționează fără suficient combustibilul său principal.

Mai mult, mulți oameni uită să mănânce când beau, scăzând și mai mult zahărul din sânge. Pâinea prăjită și sucul este o modalitate de a readuce ușor nivelurile la normal.

3. Evitarea băuturilor alcoolice de culoare mai închisă .  Experimentele au arătat că lichiorurile limpezi, cum ar fi vodca și ginul, tind să provoace mahmureală mai puțin frecvent decât cele întunecate, cum ar fi whisky-ul, vinul roșu și tequila.

Principala formă de alcool din băuturile alcoolice este etanolul, dar băuturile mai închise la culoare conțin compuși înrudiți chimic (congeneri), inclusiv metanolul. Aceleași enzime procesează etanolul și metanolul, dar metaboliții metanolului sunt deosebit de toxici, așa că pot provoca o mahmureală mai gravă.

4. Luați un analgezic - dar nu Tylenol .  Aspirina, ibuprofenul (Motrin, alte mărci) și alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot ajuta la durerea de cap și la senzația generală de durere. AINS, totuși, pot irita un stomac deja iritat de alcool. Nu luați acetaminofen (Tylenol): dacă alcoolul persistă în organism, acesta poate accentua efectele toxice ale acetaminofenului asupra ficatului.

5. Consumul de cafea sau ceai . Este posibil ca cofeina să nu aibă puteri speciale împotriva mahmurelii, dar ca stimulent, ar putea ajuta la amețeli.

Cu toate acestea, este important să rețineți că cofeina și alcoolul nu trebuie niciodată amestecate, deoarece cofeina poate masca efectele deprimante ale alcoolului, făcându-i pe băutori să se simtă mai atenți decât s-ar face altfel.

6. Luați vitamine B și zinc .  Un studiu publicat în Journal of Clinical Medicine a evaluat dietele timp de 24 de ore înainte și după apariția consumului excesiv de alcool.

A fost un studiu mic, iar rezultatele s-au bazat pe participanții care au spus ce au mâncat. Cu toate acestea, au descoperit că oamenii al căror consum de alimente și băuturi conțineau cantități mai mari de zinc și vitamine B au avut mahmureală mai puțin severe.

7. ”Părul câinelui”. A bea pentru a ușura simptomele mahmurelii se numește uneori luarea părului câinelui sau a părului câinelui care te-a mușcat. Ideea este că mahmureala este o formă de sevraj de alcool, așa că un pahar de băutură sau două la terzire va ușura sevrajul.

Cu toate acestea, ”părul câinelui” pur și simplu perpetuează un ciclu. Nu vă permite să vă recuperați.

Foto: Freepik.com

Citește și: Care este alcoolemia care poate băga un șofer la închisoare. Valoarea la care se face dosar penal

Cum să previi mahmureala

Mahmureala afectează diferit oamenii. De exemplu, efectele alcoolului asupra unei persoane mai mici vor fi de obicei mai mari decât asupra unei persoane mai mari. Aceste sfaturi vă pot ajuta să preveniți mahmureala când consumați alcool:

Bea încet și pe stomacul plin.

Bea cu moderație.

Femeile nu trebuie să bea mai mult de 1 băutură pe zi, iar bărbații nu mai mult de 2 pahare pe zi. O băutură este definită ca 12 uncii lichide (360 mililitri) de bere care are aproximativ 5% alcool, 5 uncii fluide (150 mililitri) de vin care are aproximativ 12% alcool sau 1 1/2 uncii lichide (45 mililitri) din 80. - lichior rezistent.

Bea un pahar cu apă între băuturile care conțin alcool. Acest lucru vă va ajuta să beți mai puțin alcool și să reduceți deshidratarea cauzată de consumul de alcool scrie healt.harvard.edu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te