Care este alcoolemia care poate băga un șofer la închisoare. Valoarea la care se face dosar penal

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 01.07.2023 - 15:56
Poliția Rutieră Foto: Facebook / Poliția Română (imagine cu rol ilustrativ)
Poliția Rutieră Foto: Facebook / Poliția Română (imagine cu rol ilustrativ)

România nu tolerează consumul de alcool la volan. Astfel că aceasta este sancționată indiferent de valoare. Legea îi trimite la închisoare pe cei care au băut prea mult.

SHARE

Șoferii români și cei care tranzitează țara noastră trebuie să știe că legislația are toleranță zero pentru alcool la volan. Cea mai mică valoare este sancționată. 

Sunt conducători auto care pot ajunge la închisoare după ce au băut alcool.

Care este alcoolemia care poate băga un șofer la închisoare. Valoarea la care se face dosar penal

Consumul de alcool la volan se pedepsește, în România, indiferent de valoarea indicată de aparatul etilotest dacă aceasta nu este negativă.

Valorile între 0,01 mg/l și 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă și suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, în cazul unui accident rutier, suspendarea fiind aplicată pentru 120 de zile. 

Citește și: Șofer prins cu sticla de alcool la volan: „Recunosc, am consumat în jur de trei-patru beri”

În cazul în care valoarea indicată de aparatul etilotest depășeste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se vor recolta probe de sânge în vederea determinării alcoolemiei.

Este infracțiune și se pedepsește cu închisoare sau cu amendă conducerea unui vehicul sub influența alcoolului a cărei valoare depășeste 0,80 mg/l alcool pur în sânge.

Refuzul șoferului de a se supune la prelevarea de mostre biologice este infracțiune și se pedepsește cu închisoare, a transmis Poliția Română.

Ce amendă plătești în funcție de concentrația de alcool

Potrivit art. 102, alin. (3) din O.U.G. 195/2002, constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării

 exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârșirea de către conducătorul de autovehicul a faptei constând în conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune.

Amenda prevăzută în clasa a IV – a de sancțiuni este de la 9 la 20 puncte-amendă, iar punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie și, conform informațiilor oficiale, în anul 2022 valoarea acestuia nu va mai crește, fiind înghețată la 145 de lei pentru sancțiunile rutiere.

Citește și: Ce mai consumă românii, în afară de alcool, și se urcă la volan: cocaină, ketamină sau amfetamine

Astfel, în prezent, amenda este între 1.305 lei și 2.900 de lei. Dacă ai un nivel de îmbibație alcoolică foarte mic, legea îi permite agentului de poliție să individualizeze în mod concret sancțiunea, astfel încât îți poate acorda amendă în cuantumul minim ori chiar sancțiunea avertismentului. Însă, dacă nivelul îmbarcației alcoolice este mai mare, agentul de poliție îți poate aplica amenda în cuantum maxim, apreciind în funcție de toate împrejurările cauzei.

De asemenea, în cazul constatării acestei contravenții, permisul de conducere se va reține în vederea aplicării măsurii suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile. Aceasta înseamnă că nu vei mai avea dreptul, pe durată determinată, să conduci vehiculul.

Ce alcoolemie ai dacă bei o bere

Un polițist rutier a făcut un test pentru a le arăta șoferilor ce riscă dacă beau chiar și un pahar de bere și se urcă la volan. 

Acesta și-a desfăcut o bere și imediat după ce a terminat-o a făcut un test cu un aparat etilotest profesional. Valoarea afișată a fost de 0,28 mg/l alcool în aerul expirat.

Citește și: Ai băut o bere și vrei să conduci? Un polițist a testat ce alcoolemie afișează etilotestul

„Nu mă așteptam să fie o valoare așa de mare, probabil că e așa și din cauza faptului că am făcut testul imediat după ce am terminat berea”, a explicat polițistul

Apoi, polițistul a repetat testul după 15 minute. Etilotestul a arătat o valoare de 0,09 mg/l alcool în aerul expirat.

„Asta înseamnă că este contravenție (alcoolemie între 0,01 și 0,40 mg/l), se dă o amendă de 1.305 lei și se suspendă permisul pentru 90 de zile”, conform polițistului

El a repetat testul după alte 15 minute, la o jumătate de oră de când a băut berea. Etilotestul a arătat o valoare de 0,08 mg/l alcool în aerul expirat.

„Bineînțeles că aveți posibilitatea să solicitați recoltarea de probe biologice de sânge, dar între timp sunt convins că alcoolul a intrat și în sânge, deci probabil în sânge va fi alcoolemia mai mare”, a precizat polițistul.

După 45 de minute după ce a băut berea, polițistului i-a ieșit pe aparatul etilotest o alcoolemie de 0,06. Iar la o oră după ce a băut berea, etilotestul a arătat 0,05 mg/l.

 

 

Cum știi ce alcoolemie ai în funcție de timpul care a trecut de când ai băut ultimul pahar

Chiar și fără a măsura alcoolemia la fiecare oră, pentru urmatoarele 10 ore poți ști care este aceasta:

  • Ora 2 am: alcoolemie 160
  • Ora 3 am: alcoolemie 144
  • Ora 4 am: alcoolemie 128
  • Ora 5 am: alcoolemie 112
  • Ora 6 am: alcoolemie 96
  • Ora 7 am: alcoolemie 80
  • Ora 8 am: alcoolemie 64
  • Ora 9 am: alcoolemie 48
  • Ora 10 am: alcoolemie 32
  • Ora 11 am: alcoolemie 16
  • Ora 12: alcoolemie 0

Astfel, în cazul unei persoane care părăsește barul la ora 2.00 dimineața cu o alcoolemie de 160 mg/100 ml, aceasta va scădea la 0.00 de-abia la prânz.

În orice moment, înainte de ora 11.00 dimineața alcoolemia va fi peste limita de detecție legală, dacă persoana va vrea sa conducă.

În weekendul trecut, polițiștii rutieri au desfășurat activități pentru creșterea siguranței în trafic, fiind constatate 123 de infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice.

Au fost reținute 753 de permise de conducere, dintre care 408 pentru viteză, 91 pentru alcool și 13 pentru droguri, fiind retrase 293 de certificate de înmatriculare, a transmis Poliția Rutieră.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te