Pe baza unei analize comparative a datelor despre genomul SARS-CoV-2, Nature Medicine a publicat un amplu studiu despre originea acestuia.
De la primele rapoarte despre noul tip de pneumonie (COVID-19) în Wuhan, provincia Hubei, China, au existat discuții considerabile despre originea virusului cauzal, SARS-CoV-23 (denumit și HCoV -19) Infecțiile cu SARS-CoV-2 sunt acum răspândite, iar începând cu 11 martie 2020, 121.564 de cazuri au fost confirmate în mai mult de 110 țări, cu 4.373 de decese.
SARS-CoV-2 este al șaptelea coronavirus care a trecut la animal la om, dintre care SARS-CoV, MERS-CoV și SARS-CoV-2 pot provoca boli grave, în timp ce HKU1, NL63, OC43 și 229E sunt asociate cu simptome ușoare.
Ceea ce se poate deduce despre originea SARS-CoV-2 din analiza comparativă a datelor genomice, este că acesta nu a fost fabricat în laborator și nu este un virus manipulat.
Afinitate ridicată a proteinei „vârfului” specific la SARS-CoV-2 pentru ACE2 uman (Angiotensin-converting enzyme 2 ) este cel mai probabil rezultatul selecției naturale pentru un ACE2 uman sau asemănător, ce permite o soluție de parazitare a organismului uman, dar și pe cel al animalelor. Aceasta este o dovadă puternică că SARS-CoV-2 nu este produsul unei manipulări intenționate.
Datele genetice arată în mod irefutabil că SARS-CoV-2 nu derivă dintr-un virus anterior. În schimb, există două scenarii care pot explica în mod plauzibil originea SARS-CoV-2: selecția naturală la o gazdă animală înainte de transferul la om sau selecția naturală la om, după transferul de la animal.