Ambasadorul României în Italia îi critică pe românii care au protestat față de certificatul verde

DE Edi Neagu | 22.10.2021 - 10:47
La protestele din Milano au fost și anti-vacciniști care au fluturat steagurile României. FOTO: gazetaromaneasca,it

Zeci de români anti-vacciniști au participat la demonstrațiile împotriva certificatului verde din marile orașe italiene.

SHARE
Ambasadorul României în Italia, George Bologan, a luat atitudine, miercuri, în cadrul unei videoconferinţe cu reprezentanţii mediului asociativ şi ai presei de limbă română din Italia condamnând gestul unor români de a purta tricolorul la manifestaţiile anti-Certificat verde.
 
Mesaj său diplomatic a fost: ”Când merg la cineva în casă, din bun simţ nu mă apuc să-i arunc cu vopsea pe pereţi”. Ambasadorul României în Italia, George Bologan, a atras atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă răspândirea teoriilor conspiraţioniste în cadrul comunităţii, a mesajelor false şi a ştirilor nefondate şi neverificate cu privire la vaccinul Covid-19, potrivit adevarul.ro.
 
 
„Am avut cazuri de decese şi de îmbolnăviri ale compatrioţilor noştri care lucrau ca muncitori sezonieri, în special în agricultură. Am obligaţia morală să atrag atenţia asupra riscului securităţii sanitare a cetăţenilor români. De asemenea, am asistat zilele trecute la manifestaţii denumite no-vax, unele violente, condamnate de întreaga clasă politică peninsulară şi de către opinia publică italiană. La aceste manifestaţii au luat parte, din păcate, şi cetăţeni români, unii dintre ei purtând drapelul României.
 
Democraţia înseamnă responsabilitate, drepturi şi obligaţii. Nu doresc să emit judecăţi asupra principiilor fundamentale şi libertăţii fiecăruia de a avea propriile opinii, doresc însă să reamintesc că o mare parte dintre compatrioţii care se află pe teritoriul Italiei sunt rezidenţi, nu sunt cetăţeni italieni. Prin urmare, dacă nu aş fi cetăţean italian, aş avea reţineri pentru a protesta, mai ales participând la acţiuni violente faţă de deciziile autorităţilor unui stat prietenos. Când merg la cineva în casă, din bun simţ îi respect regulile casei şi nu mă apuc să-i arunc cu vopsea pe pereţi sau să-l critic cum îşi organizează viaţa, într-un anumit fel”, spune ambasadorul.
 
 
În Italia, numărul lucrătorilor români nevaccinaţi rămâne încă unul destul de ridicat, iar informaţiile false cu privire la vaccin circulă în comunitate fiind preluate de mulţi conaţionali.
 
Pe lângă toate acestea, conform informaţiilor transmise la videoconferinţă de ambasadorul George Bologan, în rândul muncitorilor români sezonieri au fost găsite persoane cu certificate Covid false. Ultimele proteste violente în Italia au avut loc luni, când oamenii legii au folosit tunurile de apă pentru a respinge manifestanţii care blocau una dintre porţile portului Trieste.
 
Protestatarii au încercat să reziste, strigând „Libertate” şi „Oamenii ca noi nu vor ceda niciodată”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te