România are nevoie de un sistem de sănătate rezilient și bazat pe dovezi

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 22.12.2021 - 10:31
România are nevoie de un sistem de sănătate rezilient și bazat pe dovezi

La fiecare 100.000 de români, 210 mor din cauze care ar putea fi tratate.

SHARE

România ocupă locul 1 în Uniunea Europeană la numărul de decese din cauze tratabile, definite ca moartea care poate fi evitată în principal prin intervenții de îngrijire a sănătății, inclusiv screening și tratament, și locul 3 la numărul de decese din cauze prevenibile - definită ca moartea ce poate fi evitată în principal prin intervenții de sănătate publică și de prevenție primară, arată raportul Starea Sănătății în Uniunea Europeană, publicat recent de Comisia Europeană.

La fiecare 100.000 de români, 210 mor din cauze care ar putea fi tratate. Media celor 27 de state membre ale Uniunii Europene este de 91 de decese tratabile la suta de mii de locuitori - mai puțin de jumătate față de România. Țări precum Polonia sau Bulgaria stau mai bine decât România la ambii indicatori. 

„Datele raportului vin să arate încă o dată că România are nevoie urgent de măsuri care să îmbunătățească îngrijirea medicală pe tot traseul pacientului – de la prevenție, la diagnostic și tratament. Fără un sistem de sănătate rezilient, cu priorități clare și cu decizii bazate pe dovezi, acest lucru nu poate fi posibil”, a declarat dan Zaharescu, Director Executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Soluții pentru îmbunătățirea îngrijirii, cu impact direct asupra indicatorilor menționați sunt incluse și în Pactul pentru Inovație în Sănătate, lansat de ARPIM la finalul lunii noiembrie. Documentul de colaborare este structurat pe 4 axe strategice cu scopul de a alinia toți factorii de decizie și profesioniștii în domeniul sănătății în jurul unor măsuri concrete pentru revitalizarea unor segmente importante ale sistemului de sănătate din România:

(1)  acces rapid și echitabil la medicamente inovatoare în beneficiul pacienților români și al sistemului de sănătate din România;

(2)  stimularea cercetării-dezvoltării și inovației farmaceutice;

(3)  un sistem de sănătate rezilient și bazat pe dovezi;

(4)  finanțarea adecvată și predictibilă a medicamentelor inovatoare și a vaccinurilor.

„Prin lansarea Pactului pentru Inovație în Sănătate, ARPIM își asumă încă o dată un rol activ, același rol activ pe care și l-a asumat în cei 25 de ani de prezență în România.

Sistemul de sănătate din România se confruntă în prezent cu provocări fără precedent, generate atât de pandemie, dar și de îmbătrânirea populației și de creșterea poverii bolilor cronice, o povară care s-a accentuat în ultimii doi ani. De aceea acum este cel mai bun moment să punem Sănătatea pe primul plan și să ne unim cu toții, factori de decizie, partide politice indiferent de ideologie, asociații de pacienți, experți, medici, industrie”, a mai declarat Dan Zaharescu. 

Peste o treime dintre decesele din România sunt provocate de boli cardiovasculare - principala cauză de mortalitate în țara noastră, arată raportul Comisiei Europene.

Cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de deces prin cancer, cu o rată a mortalității de aproape 11%, în creștere din cauza numărului mare de fumători. Mortalitatea cauzată de alte tipuri de cancer a crescut, de asemenea, în ultimii ani.

Pactul pentru Inovație în Sănătate propune implementarea unor proiecte pilot privind traseul clinic al pacienților oncologici, al pacienților cu boli cardiovasculare sau diabet zaharat, incluzând o abordare multidisciplinară, un management integrat, mecanisme de diagnosticare precoce și de finanțare a testărilor de biomarkeri specifici sau a altor investigații medicale.

O altă direcție importantă este Digitalizarea sistemului de sănătate, prin:

  • dezvoltarea și implementarea registrelor de patologii și registrelor de utilizare a medicamentelor și vaccinurilor, interoperabile;
  • evaluarea și valorificarea aplicațiilor de inteligența artificială pentru diagnostic, monitorizare, suport pentru pacienți, dezvoltate de industria farmaceutică inovatoare;
  • participarea la proiecte europene și globale privind utilizarea „Big Data” pentru luarea deciziilor; implementarea platformelor digitale de depunere a solicitărilor pentru procesele de reglementare și compensare a medicamentelor;
  • promovarea unei infrastructuri de date durabile și interoperabile, care să cuprindă inclusiv sursele de date genomice, pentru a asigura o bază solidă de dovezi pentru abordarea medicală personalizată, aliniată la strategiile europene și globale;
  • continuarea diseminării și utilizării datelor de sănătate în format digital, adoptarea de noi instrumente, și îmbunătățirea calității și colectării datelor pentru a sprijini practica clinică și eforturile de cercetare;
  • elaborarea de norme de aplicare a Legii telemedicinei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te