Proiect în valoare de 14 milioane de lei pentru proceduri de recuperare a pacienților cu cancer

DE Bianca Iosef | 25.11.2022 - 08:08
Recuperare- Foto: PEXELS PHOTOS
Recuperare- Foto: PEXELS PHOTOS

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) dezbate, în şedinţa de vineri, un proiect de hotărâre care vizează alocarea a peste 14 milioane de lei pentru proceduri de recuperare destinate pacienţilor suferinzi de cancer.

SHARE

Conform propunerii, programul se va derula pe parcursul a doi ani şi va include 2500 de bolnavi, care, la prescripţia medicului oncolog, vor beneficia de proceduri de kinetoterapie, suport psihologic, drenaj limfatic, consiliere şi suport nutriţional.

Proiectul „Recuperare oncologică” pe care consilierii generali ai Capitalei sunt chemaţi să îl voteze în şedinţa de vineri are un buget de 14. 625. 000 lei pentru anii 2023 şi 2024, împărţit în mod egal. Conform propunerii, în fiecare dintre cei doi ani ar urma ca  1.250 pacienţi diagnosticaţi cu cancer să beneficieze de câte 5. 850 lei pentru recuperare constând în servicii medicale adaptate. Astfel, bugetul anual ar fi de  7. 312. 500 lei, TVA inclus.

„Recuperarea oncologică este una dintre cele mai mai provocări, graţie unicităţii fiecărui individ din punct de vedere genetic, dar şi particularităţilor cazului: ce tip de neoplasm este, în ce stadiu al bolii s-a început tratamentul, cum a răspuns organismul la tratament, ce complicaţii au existat.

În sprijinul pacientului care se află sub tratament oncologic specific i se poate adăuga şi managementul simptomelor fizice prin kinetoterapie, drenaj limfatic şi managementul aspectelor emoţionale, precum şi consiliere de nutriţie oncologică, toate acestea fiind oferite într-un sistem de suport ce ajută pacientul să obţină un status de performanţă adecvat.

Acest proiect vine in susţinerea pacientului oncologic, în identificarea necesităţii şi beneficiului de kinetoterapie, suport psihologic, drenaj limfatic manual, consiliere şi suport nutriţional pentru pacienţii cu casexie neoplazica severă. Aceste tipuri de terapii vor fi recomandate de către medicul oncolog curant al pacientului”, se arată în documentele publicate de Primăria Capitalei.

Conform acestora, fiecare pacient, în funcţie de recomandările medicului oncolog curant, va putea beneficia de un pachet de servicii medicale compus din: 10 şedinţe de kinetoterapie X 135 lei/şedinţa; 10 şedinţe de drenaj limfatic manual X 170 lei/şedinţa: 10 şedinţe de consiliere psihologică (5 şedinţe adresate pacientului şi 5 şedinţe adresate pacientului împreună cu un aparţinător) X 250 lei/şedinţa, precum şi de o consultaţie de nutriţie oncologică pentru care se alocă 300 de lei. 

Beneficiarii proiectului sunt pacienţi, cetăţeni români, cu domiciliul stabil în municipiul Bucureşti sau viza de reşedinţă obţinută cu cel puţin 6 luni înainte de depunerea cererii, diagnosticaţi cu diferite forme de cancer, cu indicaţie medicală de la medicul oncolog curant.

„Numărul pacienţilor afectaţi de cancer din Europa a crescut cu 50% în ultimii 20 de ani. Previziunile arată că până în 2035, numărul deceselor provocate de afecţiunile oncologice şi hemato-oncologice va creşte cu mai mult de 24%, aceste boli urmând a deveni principala cauză de mortalitate din Uniunea Europeană. Potrivit datelor Globocan, în România, m anul 2020, s-au înregistrat 98.886 cazuri noi de cancer (53. 881 la bărbaţi şi 45. 005 la femei) şi 54. 486 decese din cauze oncologice.

Extrapolând aceste date pentru Municipiul Bucureşti, apreciem un număr de aproximativ 850 de noi cazuri de cancer mamar, 200 cancere de endometru, 150 cancere de ovar, 375 cancere de prostată, 580 cancere de colon şi 375 cancere de pancreas (aproximativ 2. 500 pacienţi nou diagnosticaţi anual).

O parte din pacienţii diagnosticaţi cu diferite forme de cancer sunt la un stadiu avansat având nevoie acută de ingrijri specializate ce au menirea păstrării demnităţii, sprijinirii independenţei, ameliorării simţurilor şi asigurării confortului. Aceste îngrijiri sunt orientate către pacient iar ele trebuie oferite fără amânare, la momentul la care pacientul are nevoie”, se arată în raportul de specialitate care însoţeşte proiectul de hotărâre supus votului în şedinţa de vineri, scrie News.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te