Peste 1.000.000 de doze de vaccin anti-Covid urmează să ajungă în România. ”Au fost plătite în 2020”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 06.12.2023 - 18:40
Peste 1.000.000 de doze de vaccin anti-Covid urmează să ajungă în România. Foto Freepik.com - rol ilustrativ

În plin scandal al vaccinurilor anti-Covid achiziționate de România în perioada pandemiei, ministrul Sănătății spune că urmează să mai aducem în țară încă 1,2 milioane de doze. Este vorba despre seruri Moderna, adaptate tulpinilor de acum și care au fost plătite din 2020.

SHARE

Apar noi informații despre vaccinurile achiziționate în pandemia de Covid. Un lot de aproximativ 1,2 milioane de doze Moderna urmează să fie livrate în România. 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că serurile au fost deja plătite în anul 2020. 

Peste 1.000.000 de doze de vaccin anti-Covid urmează să ajungă în România. ”Lotul a fost plătit în 2020”.

România mai are de primit peste un milion de doze de vaccin împotriva coronavirusului. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că acestea au fost achiziționate în momentul în care s-au făcut memorandumuri semnate de guvern în 2021.

”Avem în momentul de față o singură tranșă, de circa 1,2 milioane de doze de la Moderna. E vaccin adaptat tulpinilor de acum. E un vaccin care fusese plătit încă din anul 2020, ca și avans la contractul inițial. Este practic un vaccin care trebuia oricum livrat, pentru că fusese plătit”, a transmis Alexandru Rafila la Radio România.

Citește și: Dosarul vaccinurilor anti-COVID. Primele audieri la DNA. Florin Cîțu, în fața procurorilor

Ministrul sănătății a mai precizat, marți că, în cazul unei alte pandemii, statul este pregătit să intervină, există rezerve de materiale sanitare și echipamente de protecție, iar personalul din sănătate este antrenat pentru astfel de situații. 

Legat de vaccinurile anti-Covid achizițioante îmn pandemie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție cercetează aspecte privind modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente / analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare, comunicat de statul român Comisiei Europene, era de 10,7 milioane.

Citește și: Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, vizați de DNA în dosarul vaccinurilor anti-COVID

Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.

Citește și: Florin Cîțu, urmărit penal în dosarul vaccinurilor. „Adevărul o să iasă la suprafață”

Florin Cîțu, premier în acea perioadă, Vlad Voiculescu și Oana Mihăilă, miniștri ai Sănătății, sunt cercetați în acest dosar de DNA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te